T-fal KI240DCA/87B WATER KOKER EXPRESS CONTROL Klein huishoudelijk onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Strijkijzer schoonmaken en ontkalken

Investeren in een nieuw huishoudelijk apparaat heeft eigenlijk alleen zin als je daarna van plan bent om zo goed mogelijk voor het apparaat te zorgen. Dit is namelijk essentieel: door een apparaat goed schoon te maken en te onderhouden, verleng je de levensduur ervan aanzienlijk. Wil je een strijkijzer schoonmaken, dan bestaat dat proces voor een deel ook uit ontkalken. In dit artikel leggen we je graag uit welke handelingen je moet uitvoeren bij het reinigen van je strijkbout. 

Om te voorkomen dat de strijkzool beschadigd raakt (wat ook invloed heeft op de resultaten), is het verstandig om niet over knopen, ritsen of andere metalen stukjes te strijken. 

Gaatjes strijkijzer verstopt? Maak de zool van het strijkijzer schoon

Als je op de zool van het strijkijzer zichtbare brandplekken ziet, of een plakkerige laag, dan is het sowieso tijd om de zool goed schoon te maken. Toch hoef je het niet altijd te zien: als het strijkijzer niet moeiteloos over je kleding beweegt maar het textiel een beetje meetrekt, kan een schoonmaakbeurt ook helpen. Daarnaast kunnen verstopte gaatjes voor bruine vlekken in je kleding zorgen. De gaatjes worden geblokkeerd door stofjes uit de kleding, en die verbranden bij de hoge temperaturen. Het vrij maken van de gaatjes en het schoonmaken van de zool doe je natuurlijk wanneer de stekker uit het stopcontact is. Vervolgens maak je de zool schoon met een speciale reiniger of schoonmaaksticks, die specifiek ontwikkeld zijn voor dit apparaat. Daarnaast is een mild sopje soms ook al voldoende, zeker als de zool nog niet heel vies is. Met een zachte spons haal je dan de viezigheid van de zool. Wil je eerst iets anders proberen, dan kun je ook stomend over een oudere, dikke stof strijken. Zo strijk je al een groot deel van de troep uit de gaatjes/van de zool. 

Hoe je ook te werk gaat: test je methode eerst uit op een klein deel van de zool, zodat je zeker weet dat het goed gaat. 

Strijkijzer ontkalken: zo doe je dat

Als je kalkhoudend (hard) water verhit, ontstaat er langzamerhand kalkafzetting. Deze kleine deeltjes lossen moeilijker op als de temperaturen zijn. Bovendien: hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag er gevormd wordt. Komt er bij jou ook relatief hard water uit de kraan en gebruik je dit voor je (stoom)strijkijzer, dan zul je de gevolgen van kalkaanslag na een tijdje zien op het strijkijzer (en misschien zelfs al op je wasgoed). Het is daarom essentieel dat je het strijkijzer periodiek ontkalkt. Bij ontkalken geldt: beter voorkomen dan genezen!

Om dat te doen is het verstandig om het strijkijzer ongeveer na iedere tien strijkbeurten even door te spoelen met kraanwater. Het beste is ook om de watertank, ook wel het reservoir, na iedere strijkbeurt even te legen. Deze maatregelen zijn makkelijker toe te passen als je een watertank hebt die verwijderbaar is. 

Hoe ga je te werk?

Het ontkalken zelf is niet altijd hetzelfde voor ieder strijkijzer. Bekijk daarom eerst de handleiding van je apparaat, waar ook in staat hoe vaak het strijkijzer ontkalkt moet worden. Heb je een stoomgenerator, dan geeft deze vaak zelf aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. 

Wat je precies moet doen om het apparaat te ontkalken, hangt af van de specifieke antikalkmethode die erbij hoort. Wel is er een soort algemeen stappenplan dat je vaker terugziet:

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer ontkalken kun je in eerste instantie doen door het waterreservoir te vullen, het ijzer op te warmen en het apparaat vervolgens leeg te stomen boven een wasbak. De kalkdeeltjes komen dan mee. 

Ontkalkingsknop

Veel stoomstrijkijzers en/of stoomgeneratoren hebben een speciale knop waarmee je ze kunt ontkalken. Deze knop heeft, afhankelijk van het merk, de naam ‘zelfreiniging’, ‘De-Calc’ of ‘Calc-Clean’. Als je deze knop indrukt kun je alle kalkdeeltjes los schudden, bijvoorbeeld boven de gootsteen. Er ontstaat bij het indrukken van de knop een zogenoemde thermische schok: de strijkzool warmt op, terwijl het water dat in het reservoir zit koud blijft. Het koude water stroomt door de gaatjes van de warm zool, waardoor de kalkdeeltjes afbreken. Als je deze functie hebt gebruikt, kan het gebeuren dat je vlak erna nog restjes kalk tegenkomt. Verwijder ze dan van het wasgoed, maar strijk er niet overheen. 

Andere methoden voor het ontkalken van stoomstrijkijzers of -generatoren zijn antikalkstaafjes en antikalkpatronen. In de handleiding van je apparaat vind je doorgaans terug welke methodes voor jouw strijkmachine het best werken.