Candy CRU 16.0 UK 853910015311 Koelkast onderdelen Adviescentrum

Filter 13 resultaten

Verbruik minder energie met je koelkast

De koelkast is één van de meestgebruikte apparaten in huis. Iedere dag gaat de deur meerdere keren open en dicht, waarbij kostbare koele lucht gedurende enkele seconden verloren gaat. Vervolgens moet het apparaat weer aan het werk om ervoor te zorgen dat de temperatuur op de juiste hoogte blijft. Hoe harder je koelkast moet werken, hoe hoger het bedrag dat uiteindelijk op je energierekening staat. ‘De koelkast deur niet te lang open laten staan’ kent iedereen, maar er zijn nog veel meer manieren om met de koelkast energie te besparen. Bovendien zijn dit maatregelen waar je eigenlijk maar weinig tijd en energie in hoeft te stoppen. Met onderstaande tips breng jij het energieverbruik van je koelkast terug tot een zo laag mogelijk niveau. 

Oude koelkasten zijn stroomvreters

Er is één heel snelle manier om je verbruik direct sterk naar beneden bij te stellen, maar dat is wel gelijk een prijzige: koop een nieuwe koelkast. De koelkasten die tegenwoordig worden geproduceerd, zijn in de basis al veel zuiniger in gebruik dan de oudere modellen. Een koelkast van acht jaar oud kan al meer energie verbruiken dan nodig is, maar laat een exemplaar van twintig jaar oud echt niet meer staan als dat niet hoeft. Het aanschaffen van een nieuwer model kan je tientallen euro’s schelen op de jaarlijkse rekening. 

Bij het kopen van een nieuwe koelkast kan het je behoorlijk gaan duizelen als je probeert te letten op het energielabel. Want een A+ label klínkt hartstikke zuinig, maar deze verbruikt al twee keer zoveel stroom als een A+++ koelkast! Het kan dus zeker de moeite waard zijn om ook een A+ koelkast al te vervangen. Let ook op de inhoud van de koelkast die je op het oog hebt: met een te grote koelkast die je nooit volledig gevuld krijgt, verbruik je onnodig meer stroom. Als je 50 liter koelruimte per persoon aanhoudt en 30 liter vriesruimte, zit je goed. Natuurlijk kunnen we ons voorstellen dat een nieuwe koelkast kopen niet altijd een optie is. Daarom hebben we ook voldoende tips voor jouw bestaande koelapparaat!

Koelkast rubber sluit niet goed? Verhelp dit probleem snel

Controleer regelmatig of de deur van je koelkast nog goed sluit, en of het afdichtingsrubber nog in goede staat is. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je de koelkast gaat schoonmaken. Wanneer er tekenen van slijtage te zien zijn, of wanneer er beschadigingen ontstaan, kan koude lucht uit het apparaat ontsnappen en moet je koelkast meer stroom verbruiken om de temperatuur op peil te houden. Dat zou zonde zijn! Ga je het koelkastrubber vervangen, dan kun je hiervoor natuurlijk terecht in onze webshop. 

Op welke temperatuur moet de koelkast staan?

Vanwege de hygiëne en de houdbaarheid van je etenswaren, moet het in de koelkast natuurlijk goed koud zijn. Het is echter niet nodig om de temperatuur lager te zetten dan 4 graden Celsius, zeker niet als je probeert om energie te besparen. De koelkast moet immers weer meer energie verbruiken om een lagere temperatuur te bewaken. Hou je daarom zoveel mogelijk aan de voorgeschreven ideale temperatuur van 4°C.

Zet je koelkast niet in een ruimte die te warm of te koud is

Ook de ruimte waarin je koelkast staat, is van invloed op het energieverbruik. De koelkast werkt al hard om de temperatuur op peil te houden, en moet nóg harder werken als de omgevingstemperatuur niet ideaal is. De zogenoemde klimaatklasse is de term die aangeeft waar je rekening mee moet houden qua temperaturen. Dit is vooral heel belangrijk als je van plan bent om een koelkast in een schuur of garage te plaatsen waar het ‘s zomers erg warm wordt. Op het typeplaatje staat in welke klimaatklasse jouw koelkast valt. Je kent de klassen aan de volgende letters:


SN = 10°C - 32°C 

N = 10°C - 32°C 

ST = 16°C - 38°C 

T = 16°C - 43°C 

SN - ST = 10°C - 38°C 

SN - T = 10°C - 43°C 

Koelkast goed vullen, desnoods met water!

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje onlogisch, maar een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege koelkast. Dat komt omdat er lucht in je koelkast zit. Als de deur geopend wordt, dan vult alle (warme) lucht van buiten de lege plekken in de koelkast op. Die warme lucht moet natuurlijk weer afgekoeld worden tot de genoemde 4 graden Celsius, en dat kost behoorlijk wat energie. Ben je halverwege de week en raakt de koelkast leger, dan kun je deze opvullen met bijvoorbeeld flessen water om energie te besparen. 

Koelkast uitzetten tijdens vakantie
Voor een weekendje weg hoef je dit natuurlijk niet te doen, maar als je enkele weken van huis bent en je de koelkast uit voorzorg al leeg hebt gemaakt, is het beter om deze helemaal uit te zetten. Je bespaart dan weer enkele weken aan stroom. Laat de deur wel open staan als je vertrekt, anders stinkt de koelkast van binnen behoorlijk als je weer terugkomt. 

De temperatuur van je voedsel

Is de pan nog niet leeg en wil je etensresten graag bewaren? Wacht dan heel even met in de koelkast zetten. Als het eten nog warm is, moet de koelkast hard werken om de temperatuur laag te houden en dat is zonde! Heb je bevroren voedsel en wil je dat juist vanavond opeten? Laat het dan in de koelkast ontdooien. Zo help je de koelkast als het ware en bederft je eten ook minder snel. 

Als het goed is kun je met de genoemde tips direct aan de slag. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je koelkast niet de grootverbruiker op jouw energierekening wordt?