Smeg A2C-6 wisselstukken Koken Adviescentrum

Filter 26 resultaten

Wat is het verschil tussen een inductie en keramische kookplaat?

Is een keramische kookplaat hetzelfde als een inductie kookplaat? Het antwoord op die vraag is simpel: nee, dit zijn twee verschillende soorten kookplaten. Hoewel ze op het eerste gezicht niet makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn, werken ze anders en hebben ze allebei hun eigen voor- en nadelen. Wij leggen je graag uit wat het verschil is tussen een inductie en een keramische kookplaat. 

Zowel een inductie kookplaat als een keramische kookplaat bestaat uit een zwarte plaat van glas. De techniek die gebruikt wordt om de pan op de plaat te verwarmen, is bij inductie echter anders dan bij een keramische plaat. Bij de keramische kookplaat is het zo dat de kookzones verhit worden door de metalen spoelen onder het glazen oppervlak. Hierdoor wordt dus niet alleen de pan warm, maar ook de kookzone zelf. Dit maakt dat je na het koken/bakken goed moet uitkijken, de kookzone blijft namelijk nog een tijdje warm. Voor een keramische kookplaat hoef je in principe geen speciale pannen te hebben, maar als je je pannen eerder gebruikte op een gaskookplaat, zijn ze niet meer geschikt voor een keramische plaat. Dit heeft te maken met het feit dat pannen vaak een beetje kromtrekken bij koken op gas. 

Bij een inductie kookplaat is dit anders. Deze plaat werkt op basis van een magnetisch veld, dat warmte genereert en doorgeeft aan de pan. De pan wordt hierbij heet, maar de plaat zelf blijft koel. Hierdoor wordt de warmte veel efficiënter ingezet, wat ook maakt dat inductie energiezuiniger is. 

Wat is beter: inductie of keramische kookplaat?

Of één van beide kookplaten beter is dan de andere, hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Is energiezuinigheid heel belangrijk voor jou, dan zul je misschien eerder kiezen voor inductie. Het verbruik van een inductieplaat is volgens Milieu Centraal op jaarbasis 175 kWh, waar een keramische plaat een verbruik heeft van ongeveer 225 kWh per jaar. Ook qua veiligheid kan het verstandig zijn om voor inductie te gaan, gezien de plaat niet heet wordt. Een keramische kookplaat is over het algemeen minder snel warm en verliest veel restwarmte (als je deze zelf niet gebruikt) omdat de kookzone heet blijft. Een voordeel van de keramische plaat is dat deze goedkoper is in aanschaf. Niet iedereen heeft een flink budget voor keukenapparatuur. Ons advies is echter wel om, als je de keuze hebt, te kiezen voor inductie.