Pitsos WOPI1017E/01 Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Grote schoonmaak: badkamer

          • Haarborstel, kam en haarclips   
          • Make-upborstels   
          • Spiegel 
          • Kraan, wastafel en badkuip   
          • Douche    
          • Toilet 
          • Rest van de badkamer    

Hoe fijn is het om je na een zware dag te kunnen opfrissen in de badkamer. Of om ’s ochtends lekker wakker te worden onder de douche, zodat je de dag fris en fruitig kunt beginnen. Om de beste versie van jezelf te worden, heb je een schone badkamer nodig. Daarom moet je deze ruimte regelmatig schoonmaken. Vergeet ook niet om – als deze apparaten in je badkamer staan – de wasmachine en de droger schoon te maken.

Haarborstel, kam en haarclips
De grote schoonmaak is de ideale gelegenheid om je haarborstel en kam netjes schoon te maken. Verwijder eerst het losse haar met een kam uit de haarborstel. Als er nog haartjes achterblijven, kun je deze verwijderen met een haaknaald of een pincet. Gooi het haar in de prullenbak. Plastic borstels, metalen borstels en kammen kun je gemakkelijk in de vaatwasser reinigen. Houten borstels, borstels met natuurhaar, steekkammen en haarclipjes kun je in een bak leggen met warm water en shampoo. Met behulp van een oude tandenborstel kun je proberen om al het vuil te verwijderen. Haal de haarborstel na een half uur uit het water, schud het water eruit en laat de borstel goed drogen.

Make-upborstels
Wonen er vrouwen in huis? Dan vindt je zeker make-upspullen in de badkamer. Om bacteriën te doden en huidverontreinigingen te voorkomen, moet je je make-upborstels regelmatig schoonmaken. Synthetische borstels kun je het makkelijkst schoonmaken onder de warme kraan. Grove make-upborstels van echt haar kun je daarentegen beter met afwasmiddel reinigen. Laat dit vijf minuten inwerken en spoel de borstels vervolgens uit met lauw water. Laat alle borstels met de haren naar beneden drogen op een handdoek. Reinigingsproducten zijn te agressief voor de fijne make-upborstels van echt haar. Klop deze borstels uit op de rand van de gootsteen en maak ze schoon met een tissue of stukje keukenrol. Door de borstel hierna in te smeren met een druppel kokosolie maak je hem extra zacht en soepel. Laat de behandelde borstel 48 uur liggen.

Spiegel
De spiegel kun je het beste schoonmaken met je elektrische raamwisser of met HG-glas- en spiegelreiniger. Spray in het laatste geval de spiegel matig in, wrijf de reiniger uit met een schone doek of keukenpapier en droog de spiegel met een zachte doek af.

Kraan, wastafel en badkuip
In de perlator oftewel straalregelaar van de kraan, hoopt zich na verloop van tijd kalk op. Gelukkig kun je dit eenvoudig verwijderen met een geschikte ontkalker. Sluit het sifon, wikkel een zachte doek om het eindstuk van de kraan en schroef dit stuk los met de hand of een waterpomptang. Lukt het niet om dit deel los te draaien omdat de kraan verkalkt is? Gebruik alsjeblieft geen grof geweld, maar spuit wat ontkalker op het aansluitpunt. Giet vervolgens wat ontkalker in een diepvrieszakje en hang dit om de kraan heen. Laat dit gedurende tien tot vijftien minuten inwerken, hierna kun je de als het goed is de perlator gemakkelijk losdraaien om hem te ontkalken. Doe nu alle losse onderdelen in een plastic bekertje en giet daar wat ontkalker bij in. Lees van tevoren de gebruiksaanwijzing, zodat je weet hoe lang het middel precies moet inwerken. Pak ondertussen een oude tandenborstel en dip deze kort in de ontkalker. Hiermee kun je ideaal de binnenkant van de kraan reinigen. Zet vervolgens de kraan kort open om alle kalkresten en de ontkalker weg te spoelen. Monteer ten slotte de perlator weer op de kraan.

Nu is het tijd om de kraan en de wastafel te reinigen. Maak het putje schoon met een bekertje bleek. Spoel het putje na enkele minuten door met water. Hierna kun je de wastafel schoonmaken met HG-sanitairglans. Dit bevat geen schuurmiddelen of agressieve bestanddelen en is daarom veilig voor glazuur, chroom, email, kunststof of geverfde oppervlakken. Doe een paar druppels HG-sanitairglans op een vochtige spons en maak de ondergrond goed schoon. Daarna naspoelen of met een vochtige zachte doek afnemen. Vuil op moeilijk bereikbare plekken kun je verwijderen met een oude, zachte tandenborstel. Na het reinigen kun je de armaturen oppoetsen met een droge zachte doek. Maak ten slotte de wastafel schoon met een vochtige microvezeldoek en een sanitairreiniger met een kalkoplossende werking, doe dit bij voorkeur met het raam open. Met de sanitairreiniger kun je ook de badkuip reinigen. Doe ook hier eerst wat bleek in het putje en spoel dit na enkele minuten weg met water. Spoel na het reinigen zowel de wastafel als het bad grondig schoon met water en droog na met een microvezeldoek om kalkafzetting te voorkomen.

Douche
Voordat je de douche kunt reinigen moet je eerst de douchekop ontkalken. Schroef hem daarvoor los van de slang en gebruik een speciale ontkalker. Let hierbij op de gebruiksaanwijzing, meestal is het handig om de douchekop in een wegwerpbakje te doen en de ontkalker toe te voegen. Let op: heb je een chromen douchekop? Doe die dan in een wegwerpbakje met water en kunstgebitreiniger. Welke ontkalker je ook gebruikt, test altijd eerst op een klein stukje van de douchekop of dit middel het materiaal niet beschadigt. Spoel de douchekop en de losse onderdelen na het ontkalken af met lauw water. Met een oude tandenborstel kun je de achtergebleven kalkresten uit de gaatjes van de douchekop verwijderen. Wrijf de kop tot slot droog met een microvezeldoek en draai de slang weer vast. Maak het putje schoon met een bekertje bleek. Spoel het putje na enkele minuten door met water. Maak de douche ten slotte schoon met een vochtige microvezeldoek en de sanitairontkalker en -reiniger van SuperCleaners.

Nu moet het douchegordijn of de douchecabine worden schoongemaakt. Douchegordijnen worden weer als nieuw door ze te wassen in de wasmachine op veertig graden. Leg het gordijn na het wassen kort in zout water om schimmelgroei te voorkomen. De glazen douchecabine kun je het beste schoonmaken met de elektrische raamwisser of stoomreiniger. Stel de stoomreiniger hierbij in op een hoge temperatuur, zodat alle bacteriën en ziektekiemen worden gedood. Je kunt de glazen wand echter ook met behulp van een spons en de SuperCleaners-sanitairreiniger of met verdund glansspoelmiddel van alle kalkaanslag ontdoen. Spoel de cabine af met schoon water en maak hem droog met een zachte, niet-pluizende doek – geen microvezeldoek – om kalkaanslag te voorkomen.

Heb je een matglas douchecabine? Reinig deze dan voorzichtig met water, azijn en een zachte pluisvrije doek. Op deze manier voorkom je dat er pluisjes op je raam achterblijven als gevolg van het schuren van de reinigingsdoek. Zijn er toch pluisjes blijven plakken op het glas? Verwijder ze dan voorzichtig met een zachte, vochtige doek. Matglas oppervlakken moeten na het schoonmaken worden afgespoeld met water, maak de cabine tot slot droog met een zachte, pluisvrije doek. Heb je een douchebak? Deze maak je schoon met een vochtige microvezeldoek en de SuperCleaners-sanitairreiniger.

Toilet
Maak eerst – met open raam - de wc schoon met een toiletreiniger. Spuit deze ook onder de rand van het toilet, zodat alle kalk- en urineresten effectief bestreden worden. Krijg je de kalk en urinesteen met geen mogelijkheid weg? Trek dan rubberen handschoenen aan, doe wat toiletreiniger op een toiletpapiertje, leg dit op de aangetaste plekken en laat het een nacht inwerken. De volgende ochtend kun je de randen schoonmaken met de wc-borstel en het toilet doorspoelen. Natuurlijk kun je ook voor een huismiddeltje kiezen bij het schoonmaken van het toilet. Waspoeder is hiervoor ideaal: doe een half kopje waspoeder voor de witte was in het toilet en laat dit een nacht inwerken. Ga ’s ochtends met de borstel door het toilet heen, spoel door en voilà: de kalk en urinesteen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en schadelijke bacteriën hebben het loodje gelegd.

Reinig aansluitend de wc-bril, de deksel, de spoelbak en de buitenkant van de pot met een vochtige microvezeldoek en allesreiniger. Bij het schoonmaken van de onderkant kun je de plastic beschermkapjes van de schroeven verwijderen, zodat je ook hier goed bij kunt en je de hele pot grondig kunt schoonmaken. Maak ten slotte de toiletborstel en de houder schoon. Doe twee kopjes chloor in een emmer heet water en zet de borstel hier minstens een uur in. Laat de borstel goed drogen voordat je hem weer in de houder plaatst. Reinig de houder met allesreiniger en droog hem daarna af.

Rest van de badkamer
Maak ten slotte de rest van de badkamer schoon. Begin met het plafond. Heb je last van schimmel in de badkamer? Kleine schimmelvlekken kun je zelf verwijderen, maar ga hierbij wel voorzichtig te werk: draag altijd rubberen handschoenen, een veiligheidsbril en een gezichtsmasker. Denk aan je gezondheid en doe de deur dicht en zet het raam open. Spuit HG-schimmelreiniger op de aangetaste plekken en laat dit dertig minuten inwerken. Maak de vlek vervolgens schoon met een klein beetje water en een sponsje of een stukje keukenrol.

Aansluitend kun je verder met het schoonmaken van het meubilair. Gebruik hiervoor een vochtige microvezeldoek en wat allesreiniger. Wees kritisch bij het opnieuw indelen van het badkamerkastje: Staan er producten in die je niet meer gebruikt, zoals oude shampoo, douchegel of make-up? Gooi deze dan weg. Maak vervolgens de verwarming, deur, stopcontacten, lichtknoppen en lamp, eventuele luchtroosters en luxaflex, het raam, de wandtegels en de vloer schoon. Kalkaanslag op je badkamertegels kun je het beste verwijderen met een sanitairreiniger die tevens kalk oplost. Zorg ervoor dat er geen reiniger in de tegelvoegen komt, omdat dit de lijm kan aantasten. Droog de tegels na het reinigen af met een microvezeldoek om nieuwe kalkaanslag te voorkomen.