Elektron E60LS-E 911896040 01 Afwasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 32 resultaten

Vaatwasser pomp blijft draaien

Als de vaatwasser pomp blijft draaien, en we hebben het dan over de afvoerpomp, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Wel komt het allemaal neer op hetzelfde principe: de afvoerpomp blijft namelijk altijd lopen omdat de microswitch boven de vlotter op de bodemplaat geactiveerd is. 

De vaatwasser stopt niet met pompen omdat de microswitch geactiveerd is: hoe kan dit gebeuren? Water op de bodemplaat is vrijwel altijd de oorzaak. Hierdoor gaat de vlotter, een stukje ‘piepschuim’, drijven. Deze komt met het waterniveau omhoog en activeert een microswitch die ervoor zorgt dat de afvoerpomp continu spanning krijgt. Helaas is dit probleem niet te verhelpen door een reset, je zult de specifieke oorzaak moeten achterhalen en hiermee aan de slag moeten gaan. 

Vaatwasser pompt alleen maar: de mogelijke oorzaken

We zetten de mogelijke oorzaken van water op de bodemplaat voor je op een rij:

  • Gaat het om kleine hoeveelheden water die naar binnen komen? Dan is het inlaatventiel kapot. Dit kan uiteindelijk leiden tot een grote hoeveelheid water: stel je voor dat de vaatwasser 24 uur stilstaat maar dat er wel steeds kleine hoeveelheden water binnen blijven komen: dan loopt het labyrint langzaam vol en loopt het uiteindelijk ook over.
  • Er zitten minuscule gaatjes in de bodem van de kuip, die zijn veroorzaakt door gemorst regenereerzout.
  • Er kan een verstopping zijn in het labyrint, waardoor deze overloopt bij het vullen.
  • Er kan sprake zijn van een lekke slang.
  • De pakking van het zeefhuis kan defect zijn.
  • Er kan ook een externe oorzaak zijn, zoals een verstopping in de gootsteenafvoer waardoor water terugloopt in de vaatwasser. Dit gebeurt dan bij inbouwvaatwassers die op de afvoer onder de gootsteen zijn aangesloten. 

Haal je het bovenblad en daarna het zijpaneel van de vaatwasser af, dan kom je bij het labyrint. In de vaatwassers van tegenwoordig zorgt het labyrint ook voor de niveauregeling, waardoor dit onderdeel ook wel niveaukamer genoemd. Om bij de bodemplaat te komen, waar de vlotter zit, is het meestal nodig om de plint aan de voorkant te verwijderen. Als de plint van de vaatwasser verwijderd is kun je de vaatwasser aanzetten, en met een kunststof zaklantaarn onderin de machine schijnen om een eventuele lekkage goed te kunnen zien. Gebruik je een metalen exemplaar, dan kun je ongewild tegen bedrading aankomen en kortsluiting veroorzaken.

De vaatwasser blijft pompen: hoe los je dit op?

Hieronder geven we je een aantal mogelijke oplossingen, waarmee je de vaatwasser vaak weer aan de praat krijgt als je merkt dat de machine maar blijft pompen. 

Allereerst is een goede schoonmaakbeurt eigenlijk altijd de beste eerste stap. Haal de stekker uit het stopcontact en draai de kraan goed dicht. Maak vervolgens de afvoerslang goed schoon. Het lijkt een simpele oplossing, maar een goede schoonmaakbeurt kan veel verschil maken. 

Ga verstopping te lijf

Een aantal van de mogelijkheden is gericht op het elimineren van een verstopping. Dit kun je onder andere als volgt doen: zorg dat de bodemplaat droog is, zodat de vlotter niet meer drijft. Zet de vaatwasser aan op het heetste programma, en wacht vervolgens tot de vaatwasser klaar is met voorspoelen. Dit is het geval als de vaatwasser voor het eerst in het programma afpompt. Zodra het afpompen stopt, open je de deur van de vaatwasser en strooi of giet je het reinigingsmiddel erin. De vaatwasser begint nu aan het hoofdprogramma en gaat het water verwarmen, wat noodzakelijk is voor de goede werking van het reinigingsmiddel. 

Een andere manier is om soda, opgelost in heet water, te gebruiken. Ook dit moet je in de vaatwasser doen nadat deze het voorspoelen heeft beëindigd.

Vervang kapotte onderdelen

Als een slang lek is, of als je te maken hebt met een defecte pakking van het zeefhuis, is er eigenlijk geen andere optie dan het kapotte onderdeel vervangen. Gelukkig kun je daarvoor natuurlijk terecht in de webwinkel van PartsNL! Wij hebben een grote hoeveelheid vaatwasser onderdelen op voorraad, zodat je je afwasmachine snel weer compleet en werkend maakt. 

Maak het slangetje bij het labyrint goed schoon

Door de machine voorover te kantelen, stroomt het water van de bodemplaat en stopt het apparaat met pompen. Bij vaatwassers van Bosch, Siemens, Gaggenau en NEFF zit er onderaan het labyrint een geribbeld slangetje dat vaak dichtslibt. Trek deze slang eruit, spoel deze goed door en plaats ‘m weer terug. Met enige kennis of ervaring kun je dit zelf. Vind je het prettiger, dan kun je ook een monteur inschakelen voor hulp of advies. Is het slangetje van het labyrint beschadigd, dan vind je een nieuw exemplaar in ons assortiment. 

Regenereerzout op de bodem van de kuip?

Regenereerzout heeft van zichzelf bijtende eigenschappen. Je moet hier dus zorgvuldig mee te werk gaan. Normaal gesproken vul je het zout bij met behulp van de trechter, vlak voordat je een programma start. Doe je dit juist ná het vaatwasprogramma en mors je per ongeluk wat zout rond de zoutpot, dan heeft het zout eigenlijk tot de volgende cyclus de tijd om zich een weg te vreten in het materiaal van de bodem. Vrijwel de enige oplossing is dan om een professionele monteur in te schakelen. 

Het kan zijn dat de vaatwasser weer zoals vanouds draait na een dag of langer, omdat het water op de bodemplaat inmiddels opgedroogd is. Dit zal meestal gebeuren bij geringe lekkage, zoals kleine gaatjes veroorzaakt door gemorst regenereerzout. Er valt dan af en toe een druppel op de bodemplaat.

Kom je er niet uit met bovenstaande tips en moet je een onderdeel vervangen om de afwasmachine weer goed te kunnen gebruiken? Bestel bij PartsNL dan alles wat je nodig hebt! Omdat wij alles leveren vanuit een ruime eigen voorraad in Apeldoorn, heb je de gewenste artikelen vaak al binnen 1-3 werkdagen in huis.