Verklein de kans op woningbrand met deze handige tips
Het is een nachtmerrie waar je liever niet aan denkt, maar brand in huis kan iedereen treffen. Om het risico op woningbrand zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk om te weten wat de meestvoorkomende oorzaken zijn. Dat de droger een grote veroorzaker van brand kan zijn, weten de meeste mensen, maar hoe zit het eigenlijk met andere apparaten? Wij geven je graag wat meer informatie, zodat je zelf meer kunt doen om een woningbrand te voorkomen.
Vaak ontstaat brand in de woning tijdens het koken, door roken (vergeten sigaretten) of door problemen met elektrische apparaten. Het kan gaan om apparaten die niet goed aangesloten zijn, of achterstallig onderhoud waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Tegenwoordig wordt steeds meer gebruikgemaakt van duurzame apparatuur. Dit heeft natuurlijk veel voordelen, maar er kleeft ook een risico aan. Hier is namelijk vaak een speciaal type batterij in verwerkt, de lithium-ion-batterij. Bij deze batterijen bestaat het risico spontaan ontbranden, waardoor je extra goed moet opletten. Dit gebeurt uiteraard niet zo snel, maar bij structureel onjuist gebruik of bij beschadiging wordt de kans wel groter.
Om te voorkomen dat er overbelasting ontstaat op het elektriciteitsnet, is het heel belangrijk dat alle moderne apparatuur (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of inductiekookplaten), die bedoeld is om duurzaamheid te bevorderen, goed aangesloten wordt op de juiste stroombron. De meterkast moet bovendien in orde zijn: dit is vaak de plek waar brand ontstaat als er sprake is van overbelasting.
Wat kun je zelf doen?
Wat kun je dan zelf allemaal doen om de kans op brand in huis te verkleinen? Zoals hierboven gezegd is het uiterst belangrijk dat je ervoor zorgt dat de apparaten in huis goed aangesloten zijn en dat de meterkast een regelmatige controle krijgt door een erkend bedrijf. Daarnaast kun je met onderstaande tips het risico op woningbrand al aanzienlijk verminderen:
- Zorg ervoor dat het vermogen van stekkerdozen niet overschreden wordt.
- Reinig de metalen vetfilters van de afzuigkap in de keuken.
- Halogeenlampen worden heet, zorg er dus voor dat je er geen (brandbare) materialen dichtbij plaatst.
- Plaats apparaten met een hoog vermogen rechtstreeks op een stopcontact (zonder verlengsnoer of stekkerdoos ertussen).
- Kijk uit met het opladen van elektronische apparaten, zoals je telefoon. Laad apparaten zoveel mogelijk overdag op, op plekken waar een rookmelder in de buurt hangt, en ga niet van huis als er van alles aan de lader ligt. Leg het apparaat dat opgeladen wordt op een plek neer waar de warmte goed weg kan.
- Heb je een wasdroger, zorg er dan voor dat je het apparaat goed onderhoudt en dat het apparaat op een plek staat waar het zijn warmte goed kwijt kan. Het is vooral belangrijk dat de filters van de wasdroger niet verzadigd of kapot zijn.
- Als stof de kans krijgt om zich op te hopen in de wasmachine of wasdroger, wordt de kans op een brandgevaarlijke situatie groter. Het wordt tenslotte goed warm in deze apparaten. Daarom moet je de filters van de wasmachine en de droger regelmatig controleren en vervangen indien nodig. Ook het schoonmaken van de rest van de machine draagt bij aan de veiligheid. Wil je de beste maatregelen nemen, dan is het tevens verstandig om een rookmelder op te hangen in de buurt van de wasdroger en/of wasmachine (tenzij deze apparaten zich in de badkamer bevinden, daar hang je geen rookmelder op!).
- Zorg ervoor dat je voldoende rookmelders (van goede kwaliteit) in huis hebt hangen. Bij voorkeur in de hal en aan het plafond, en niet in de buurt van een verwarming of ventilatie-openingen.
Wil je meer tips op het gebied van brandveiligheid, kijk dan op de website van Brandweer Nederland.