Atag Afzuigkap onderdelen Adviescentrum

Filter 199 resultaten

Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

In de meest ideale situatie wil je de vervuilde lucht, die wordt opgezogen door je afzuigkap, naar buiten kunnen afvoeren. Je hebt er dan in huis geen last meer van. Dit is echter niet altijd mogelijk. Zeker in de energieneutrale woningen van tegenwoordig wil de mogelijkheid tot luchtafvoer naar buiten nog wel eens ontbreken, en moet je dus creatief zijn met een oplossing. Je kunt onderzoeken of afvoer naar buiten alsnog mogelijk kan worden gemaakt, maar dit is vaak een duur grapje vanwege de verschillende aanpassingen die nodig zijn. Het is voordeliger om te kiezen voor een recirculatie-afzuigkap (een afzuigkap zonder afvoer). Soms is het ook mogelijk om een standaard afzuigkap om te bouwen tot recirculatie-afzuigkap. Maar hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer eigenlijk, wat is ervoor nodig en waar moet je rekening mee houden? 

Een recirculatie-afzuigkap ziet er vrijwel hetzelfde uit als een standaard afzuigkap. Ook van dit type zijn er verschillende modellen te verkrijgen, bijvoorbeeld aan de wand, aan het plafond of geïntegreerd in de kookplaat. Een recirculatie-afzuigkap werkt alleen iets anders dan een gewone wasemkap. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van het volgende principe: de aangezogen lucht wordt gefilterd en vervolgens weer teruggeblazen in de betreffende ruimte. 

Het nut van koolstoffilters 

Om de aangezogen lucht te kunnen filteren, zit er een koolstoffilter in een recirculatie-afzuigkap. Koolstof heeft namelijk de eigenschap om vuil en geurtjes te absorberen, waardoor dit materiaal ideaal is voor gebruik in een afzuigkap. Het filter bestaat uit een cassette waar koolstofkorrels in geplaatst zijn. Koolstof gaat helaas niet een leven lang mee: je zult dit type filter na verloop van tijd moeten vervangen. Afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je de afzuigkap gebruikt, ligt deze termijn ergens tussen de drie en zes maanden. Sommige koolstoffilters zijn voorzien van een indicator die aangeeft dat ze verwisseld moeten worden, in andere gevallen is het verstandig om bovengenoemde termijn aan te houden. Blijven de luchtjes in de keuken merkbaar langer hangen, dan is het sowieso tijd om een nieuw koolstoffilter te plaatsen. 

Er is een type koolstoffilter voor de afzuigkap dat je kunt schoonmaken. Deze zogenaamde ‘longlife’ exemplaren kunnen in de vaatwasser, en gaan dan tot wel drie jaar mee. 

De voor- en nadelen van een afzuigkap zonder afvoer

Er zijn een aantal voor- en nadelen te noemen wanneer je een recirculatie-afzuigkap vergelijkt met een standaard exemplaar. Zo is de recirculatie-afzuigkap vaak milieuvriendelijker. Hoe dat zit? Een afzuigkap zuigt niet alleen ongewenste stoffen op, maar ook warmte uit de directe omgeving. Die wordt vervolgens helemaal naar buiten gezogen. Als je een recirculatie-afzuigkap hebt, gaat er minder warmte verloren. Een ander voordeel is het design: een afvoerbuis en een gat in de muur/het dak staan natuurlijk niet zo fraai! Koop je een recirculatie-afzuigkap, dan heb je vaak de keuze uit prachtige designs.

Wat zijn dan de eventuele nadelen van een recirculatie-afzuigkap, ten opzichte van een dampkap die wél luchtafvoer naar buiten heeft? Het belangrijkste nadeel heeft te maken met de zuigkracht. De zuigkracht van een recirculatie-afzuigkap is namelijk iets minder krachtig. Bovendien functioneert het koolstoffilter beter als je een lagere stand kiest. Wat mogelijk gezien kan worden als nadeel, is dat je natuurlijk steeds een nieuw koolstoffilter moet kopen en het moet vervangen. Je bent dus iets meer tijd en geld kwijt als het onderhoud gaat. Soms heb je ook te maken met wat restluchtjes, afhankelijk van het soort filter dat je hebt. 

Al met al is de recirculatie-afzuigkap een zeer geschikte oplossing wanneer er geen luchtafvoersysteem naar buiten (mogelijk) is. Ben je op zoek naar nieuwe koolstoffilters of andere afzuigkap onderdelen? Dan ben je bij PartsNL aan het juiste adres.