Zanussi CA257N 942090222 00 Afzuigkap wisselstukken Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Afzuigkap problemen en storingen

Je afzuigkap is een handig apparaat waar je eigenlijk dagelijks op vertrouwt. Ongeacht het merk en type, mag je er altijd van uitgaan dat je jaren plezier kunt hebben van je afzuigkap. Hoe vaker en hoe intensiever je de wasemkap gebruikt, hoe groter de kans dat je op den duur een dilemma tegenkomt. Bijvoorbeeld omdat de afzuigkap niet wil starten, of omdat de verlichting het ineens niet meer doet. Bij veel van de defecten geldt dat slechts één kapot onderdeel de boosdoener is. Soms is er overigens niet eens iets kapot, maar is het probleem een gevolg van achterstallig onderhoud. In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende afzuigkap problemen en storingen voor je op een rij, met daarbij direct uitleg over de mogelijke oorzaak/oorzaken. 

De afzuigkap werkt niet meer

Als de afzuigkap kapot is, kan dat verschillende dingen betekenen. Het kan gaan een kapot onderdeel dat gemaakt moet worden, maar het kan ook zijn dat de hele afzuigkap niets meer doet. In dat geval zijn er verschillende mogelijkheden. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat het apparaat geen stroom krijgt. Controleer daarom of er spanning op het stopcontact staat, en of de zekering in de groepenkast nog in orde is. Kom je tot de conclusie dat er niets aan de hand is met de spanning, dan heb je waarschijnlijk te maken met een kapotte motor of bedieningsprint

De afzuigkap werkt slecht/zuigt niet goed

Merk je dat de afzuigkap steeds minder zuigkracht heeft? Dan kan dit het gevolg zijn van te weinig ventilatie. Dit betekent dat er voor de wasemkap niet voldoende lucht is om mee te werken. Zet dus allereerst wat ramen en/of deuren open, zodat er meer lucht bij de dampkap komt. Dit is uiteindelijk niet alleen beter voor de werking van de afzuigkap, maar ook voor de luchtkwaliteit in jouw woning. Het probleem van te weinig ventilatie komt vaak ook voor in nieuwbouwwoningen of goednieuwe keukens. Deze zijn vaak goed geïsoleerd, waardoor de afzuigkap moeite heeft met de beschikbare luchtstroom. Ventilatie is dan extra belangrijk. 

Een andere oorzaak van verminderde zuigkracht: vieze vetfilters. Als er sprake is van achterstallig onderhoud, kunnen het vet en vuil op de filters ervoor zorgen dat je afzuigkap minder kracht heeft. Daarom is het heel verstandig om je afzuigkap en de verschillende filters regelmatig goed te reinigen

Als de aangezogen lucht niet goed naar buiten kan verdwijnen, bijvoorbeeld omdat de afvoerslang naar buiten te lang is of beschadigd is, merk je ook dat de zuigkracht afneemt. Soms kan je daardoor zelfs constateren dat de afzuigkap lijkt te blazen in plaats van alleen te zuigen. Daarom is het verstandig om een korte afvoerbuis te gebruiken, die in een zo’n recht mogelijke lijn naar buiten loopt. Ook de breedte van de buis kan invloed hebben op de zuigkracht van de dampkap. 

De afzuigkap gaat niet meer uit of gaat spontaan aan

Lijkt jouw afzuigkap een eigen leven te leiden, door spontaan aan te gaan of ineens niet meer uit te willen? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing voor vinden, zodat je de controle over je apparaat weer terugkrijgt. Problemen met het in- of uitschakelen kunnen verschillende oorzaken hebben, waarbij het ene probleem gemakkelijker op te lossen is dan het andere. 

Afzuigkap gaat niet uit

Soms kun je na verloop van tijd problemen krijgen met het uitzetten van de afzuigkap. Stel: je krijgt de verlichting of een bepaalde stand niet meer uit, en je denkt dat het te maken heeft met het indrukken van de knopjes. Ze lijken bijvoorbeeld wat vast te zitten, of slecht contact te maken. Je eerste neiging is dan misschien om te gaan ‘prutsen’ met de knoppen, bijvoorbeeld door er een mesje tussen te zetten en de knop zo omhoog te wippen. Hier moet je echter heel erg mee uitkijken, omdat je een flinke stroomstoot kunt krijgen. Daarom is het ook ontzettend belangrijk dat je de stekker van het apparaat uit het stopcontact trekt voordat je met een reparatie aan de slag gaat. Dit geldt ook voor alle andere reparaties. De beste oplossing is om eerst het paneel los te maken en de knoppen goed te controleren. Soms is een goede schoonmaakbeurt namelijk voldoende om het probleem te verhelpen. In de meeste gevallen kun je, wanneer je het paneel hebt verwijderd, ook enigszins al zien of er bijvoorbeeld iets mis is met de soldering van de schakelaars. Als je geen verstand hebt van elektronica, is het waarschijnlijk lastiger om problemen met de soldering te herkennen. In enkele gevallen is het nodig om (de soldering van) een schakelaar te vervangen, zodat je de afzuigkap weer naar behoren kunt gebruiken. 

Afzuigkap gaat spontaan aan (eventueel met knipperende lampjes op display) 

Springt je afzuigkap ineens aan? Check dan eerst even de afstandsbediening! Deze is voorgeprogrammeerd en gekoppeld aan jouw afzuigkap, maar het kan gebeuren dat de frequentie verstoord wordt met andere zenders in de buurt (apparaten van bijvoorbeeld de buren). In dat geval kun je met behulp van de handleiding een andere code instellen, zodat je geen last meer hebt van de frequentieverstoringen. 

Gaat je afzuigkap ineens aan en knipperen de lampjes op het display? Haal dan de stekker uit het stopcontact en wacht minstens een minuut voordat je de stekker er weer in doet. Blijft het probleem bestaan, dan kan het ook zijn dat filters vervangen moeten worden of dat er vocht op de verkeerde plek is gekomen. Een grondige schoonmaakbeurt kan zorgen voor verbetering. 

Afzuigkap gaat spontaan harder of zachter

Als je afzuigkap spontaan harder of zachter gaat zuigen, dan heeft dit vrijwel altijd te maken met een defect bij een elektronisch onderdeel. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kapotte condensator, een probleem met de voeding of een slecht contact op de printplaat of bij een connector. Voordat je overgaat tot reparatie of het inschakelen van een professional, is het aan te raden om de stroom een half uurtje van het apparaat te halen, en te kijken of dit verbetering brengt. 

Afzuigkap werkt maar op 1 stand

De meeste afzuigkappen hebben knoppen voor meerdere snelheden. Merk je nou dat slechts één van de standen het doet, zoals de hoogste? Dan ben je niet de eerste met dit probleem! Een vaker gehoorde oplossing is het nakijken van de solderingen achter de knoppen/schakelaars. Soms is er hier iets niet in orde, waardoor de standen niet werken zoals deze zouden moeten. Kijk daarom goed de soldeer-aansluitingen na en repareer deze (of laat deze repareren door een professional) indien nodig. 

Geluiden uit je afzuigkap

De afzuigkap maakt veel lawaai: is er iets kapot? Wat er aan de hand is, kan moeilijk te herleiden zijn. Je kunt aan het soort geluid niet altijd direct horen wat er gaande is, waardoor het (zeker als leek) lastig is om te bepalen hoe je dit probleem moet oplossen. In veel gevallen is de boosdoener een blokkade/tegendruk in de afvoer, of een verzadigd filter. Hier de meest voorkomende klachten op een rij:

De afzuigkap maakt lawaai in de hoogste stand

Als overmatig geluid eigenlijk alleen optreedt in de hoogste stand, dan is er meestal een probleem met de afvoer. Er ontstaat dan te veel tegendruk. Stel jezelf de volgende vragen om te kijken waar je verbetering kunt aanbrengen in de afvoer: 

  • is de afvoer te lang?
  • heeft deze te veel bochten?
  • Is er verloop van groot naar klein? (dit verlaagt het rendement)
  • Is er gebruikgemaakt van een platte of ronde buis? (rendement van een ronde is hoger)
  • Is de diameter van de afvoer toereikend? 

Een nieuwe afvoerslang kan de hoeveelheid geluid al flink reduceren. 

Afzuigkap motor draait niet, de motor maakt een brommend geluid

Als de afzuigkap motor wel geluid maakt bij het inschakelen, maar niet leidt tot afzuiging, dan heb je mogelijk te maken met een kapotte aanloopcondensator. Dit cilindervormige buisje met twee draden eraan, dat meestal gemaakt is van kunststof of aluminium, geeft de motor een zetje om deze aan het draaien te krijgen. Kun je de waaier handmatig een zetje geven en gaat deze dan wél draaien? Dan moet je de condensator vervangen. Pas echter op, want er kan veel spanning op dit onderdeel staan. 

Afzuigkap is te luid

Maakt de afzuigkap te veel lawaai en wil je daar graag iets aan doen? Een te hard geluid van je afzuigkap zou veroorzaakt kunnen worden door verzadigde filters. Een goede schoonmaakbeurt kan dus al wonderen doen. Houd in het achterhoofd dat recirculatie-afzuigkappen, waarbij je gebruikmaakt van een koolstoffilter, altijd meer geluid produceren dan de dampkappen met afvoer naar buiten. Controleer goed of de filters op de juiste manier zijn geplaatst, en of ze gereinigd of vervangen moeten worden. 

Wasemkap maakt een piepend geluid

Hoor je een piepend geluid als je de afzuigkap aanzet? Probeer dan eens de lagers van het motortje te smeren met een geschikte olie of WD40. 

Zelf de afzuigkap repareren?

In dit artikel vind je een aantal verschillende problemen met mogelijke oorzaken en oplossingen. Als je geen ervaring hebt met het repareren van een huishoudelijk apparaat, of in het bijzonder de afzuigkap, dan is het verstandig om van tevoren goed uit te zoeken of je zelf met deze klus aan de slag wil gaan. Voor de vervangende afzuigkap onderdelen kun je in ieder geval altijd terecht in de webwinkel van PartsNL.