Pelgrim BSK960RVS/P01 BSK960RVS WANDKAP BLOK 90CM M/ Dampkap wisselstukken Adviescentrum

Filter 8 resultaten

Hoe reinig je een afzuigkap?

Je afzuigkap krijgt iedere dag een heleboel kookluchtjes te verwerken. Het is het onderdeel van je keuken dat waarschijnlijk het meest intensief gebruikt wordt, of je nu kookt of bakt. De afzuigkap is niet alleen geschikt voor het afvoeren van kookdampen, het haalt ook vettigheid en andere stofjes uit de lucht. Verschillende filters zorgen ervoor dat deze stoffen niet terechtkomen bij belangrijke onderdelen van het apparaat, zoals de motor. Heb je een koolstoffilter in je wasemkap, dan wordt zelfs de lucht gezuiverd, waarna deze weer terug de keuken in geblazen wordt. 

Na verloop van tijd zul je merken dat de filters steeds verder verzadigd raken, en dat de afzuigkap minder goed functioneert. Geurtjes blijven langer hangen, en het aanzetten van de afzuigkap heeft eigenlijk geen nut meer. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het van belang dat je de verschillende onderdelen van je afzuigkap regelmatig goed schoonmaakt en op tijd vervangt als daar aanleiding voor is. Dit geldt bijvoorbeeld voor het koolstoffilter. 

Afzuigkap buitenkant schoonmaken

Een vette laag stof op je afzuigkap is niet alleen onhygiënisch, het kan ook nog eens voor brandgevaar zorgen. Reden des te meer om de afzuigkap toch wel eens in de drie maanden goed schoon te maken. De meeste afzuigkappen zijn gemaakt van RVS, een oppervlak dat vrij eenvoudig te reinigen is. Wil je een afzuigkap schoonmaken van RVS, dan heb je daar eigenlijk maar weinig voor nodig. Er zijn bijvoorbeeld talloze handige RVS-reinigers waarmee je de vettige oppervlakken in een handomdraai streeploos schoonmaakt. Spuit de oplosser op de wasemkap en laat dit even inwerken. Neem de buitenkant af met een schone, vochtige doek. Wrijf vervolgens nog licht na met een droge doek. Denk eraan dat je een zachte doek gebruikt bij het schoonmaken, je wilt natuurlijk geen krassen maken in het materiaal.

Heb je baking soda en groene zeep in huis, dan kun je ook deze middeltjes gebruiken om een RVS-afzuigkap even lekker op te frissen. Afzuigkappen van andere materialen kunnen vaak gewoon worden afgenomen met een sopje van heet water en afwasmiddel. Na het sopje is het verstandig om even na te poetsen met heet water, en daarna de afzuigkap te drogen met een theedoek. 

Heb je geen zin om een paar keer per jaar een dikke, vettige laag stof te moeten verwijderen? Maak er dan een gewoonte van om de afzuigkap na iedere kookbeurt even snel met een doekje af te nemen. Het kost je dan nog niet eens een minuut per dag, en je kookt de volgende keer meteen weer onder een blinkende afzuigkap. Tip: Vet na het schoonmaken de dampkap in met een beetje slaolie of siliconenspray. Hierdoor hecht het vuil minder snel en de kap blijft mooi glanzen. Heb je een roestvrijstalen wasemkap? Wrijf hem dan in met glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Succes gegarandeerd!

Afzuigkap filters schoonmaken

Ja, de buitenkant van de afzuigkap wordt vies, maar wat dacht je van de filters? Een afzuigkap filter vormt letterlijk de barrière die de vettigheid weghoudt van essentiële afzuigkap onderdelen. Vooral de metaalfilters kunnen behoorlijk aangetast raken. Daarom raden we aan om deze filters om de twee maanden schoon te maken. 

Metaalfilters schoonmaken: kunnen deze in de vaatwasser? 

Het voordeel van metalen filters is dat je ze gemakkelijk kunt wassen. Dit kun je eigenlijk doen met een sopje te maken in de gootsteen. Het beste is om dit regelmatig te doen, omdat je er dan uiteindelijk ook minder tijd aan kwijt bent. Hoe meer vet er aanwezig is, hoe groter de kans dat je iets sterkere middelen nodig hebt. Gelukkig zijn er veel ontvetters en zelfs speciale afzuigkapfilter-reinigers op de markt, waarmee je ook de hardnekkige vetlagen doeltreffend te lijf gaat. Spuit beide zijden van het filter in met de ontvetter en laat dit gedurende tien minuten inweken (of langer/korter als de gebruiksaanwijzing dit aangeeft). Maak ze daarna schoon met een afwasborstel en heet water. Reinigen met ontvetter is het beste voor je metalen filters, aangezien je dan geen kans hebt op kleurverandering.

Een andere optie is om de filters te reinigen in de vaatwasser. Dit is niet altijd mogelijk of aan te raden. Kijk daarom goed in de handleiding van je apparaat, als het goed is staat hierin vermeld of de metalen filters in een vaatwasser schoongemaakt mogen worden. 

Wij raden zelf altijd aan om de filters met de hand schoon te maken met een speciaal daarvoor bestemde reiniger of ontvetter. Bij het reinigen in de afwasmachine is de kans op verkleuring namelijk erg groot! Zelfs als je filters volgens de handleiding vaatwasbestendig zijn, dien je er rekening mee te houden dat ze (ietwat) zullen verkleuren. Wil je ze toch reinigen in de vaatwasser, doe dit dan op de volgende manier: Leg de filters plat in de vaatwasser met de vette kant naar onderen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is, zodat ze niet klem liggen. Je hoeft de filters niet heel heet te wassen, een programma van veertig graden is voldoende. Plaats ze na het drogen weer terug en je kunt met een gerust hart weer heerlijk koken! Hoewel deze vetfilters erg lang mee gaan, is hun levensduur helaas niet onbeperkt. Zijn je filters vettig, zien ze er erg vies uit, en helpt schoonmaken ook niet meer? In onze webshop kun je eenvoudig nieuwe bestellen.

Moet je het koolstoffilter van de afzuigkap schoonmaken?

De meeste recirculatie-afzuigkappen zijn voorzien van ‘gewone’ koolstoffilters, die je in principe niet schoonmaakt maar die je gemiddeld eens in de drie tot zes maanden vervangt. Heb je liever een exemplaar dat je niet meerdere keren per jaar hoeft te vervangen, dan kun je (afhankelijk van het de afzuigkap die je hebt) ook kiezen voor een zogenoemd longlife koolstoffilter. Die is iets duurder in de aanschaf, maar je kunt ‘m net als een metaalfilter schoonmaken en daardoor kun je er tot wel drie jaar mee doen. Je kunt een longlife koolstoffilter in de vaatwasser schoonmaken. Doe ‘m in een lege afwasmachine, zodat er geen etensresten vast komen te zitten in het filter. Bekijk van tevoren wel of het filter geschikt is voor het vaatwasmiddel dat je gebruikt. Klop het filter na het schoonmaken voorzichtig uit en laat deze drogen in een oven. Het is het beste om dit proces twee keer per jaar te herhalen, zodat de koolstofdeeltjes niet verzadigd raken. Ook met de hand kun je de longlife filters prima reinigen, als je geen vaatwasser hebt. Sommige filters hebben een indicator die aangeeft wanneer ze vervangen moeten worden. In andere gevallen geldt dat je overgaat tot vervanging wanneer dampen en geurtjes merkbaar langer blijven hangen, zelfs na het schoonmaken. 

Afzuigkap motor ontvetten

Zoals omschreven zorgen de metaalfilters ervoor dat vettigheid en dampen zo min mogelijk terechtkomen bij de motor van je afzuigkap. De kans dat de motor helemaal niet vettig wordt, is echter klein. Zeker als je je afzuigkap dagelijks gebruikt. Wil je de moor eens extra aandacht geven, dan kun je het volgende stappenplan volgen: 

  • Verwijder de stekker uit het stopcontact
  • Spray een microvezeldoek in met ontvetter en eventueel een klein(!) beetje water, zodat de doek lichtvochtig is
  • Wrijf voorzichtig over de motor en verwijder zo de aanwezige vettigheid