Black & Decker ASD18 Type 2 (XE) ASD18 DRILL/DRIVER Doe-het-zelf Gereedschap Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Welk soort schuurpapier moet er op een schuurmachine?

Het schuurpapier dat je op de zool van een schuurmachine plaatst, is bepalend voor het eindresultaat van je project. De korrelgrootte van het papier bepaalt namelijk hoeveel van het materiaal wordt weggeschuurd. Schuurpapier bestaat eigenlijk uit een laagje papier en een laag slijpmateriaal. De grofheid van de korrel wordt uitgedrukt in een getal. Aan de hand van de klus die je wil uitvoeren, bepaal je welke korrelgrootte nodig is. Soms krijg je het mooiste resultaat als je in verschillende etappes schuurt met verschillende korrelgroottes. 

Over het algemeen zijn er de volgende mogelijkheden als het gaat om schuurpapier:

  • Grof schuurpapier (korrel 40-60): dit wordt gebruikt voor het verwijderen van grote hoeveelheden materiaal, bijvoorbeeld bij het verwijderen van oude verf of roest, of het afschuren van ruw hout.
  • Middelgrof schuurpapier (korrel 80-120): dit wordt gebruikt voor het verfijnen van oppervlakken na grof schuren en voor het verwijderen van middelgrote onvolkomenheden.
  • Fijn schuurpapier (korrel 150-180): dit kies je voor het gladmaken van oppervlakken, het verwijderen van kleine onvolkomenheden en voor de laatste afwerking vóór het aanbrengen van verf of lak.
  • Extra fijn schuurpapier (korrel 220+): dit wordt gebruikt voor het polijsten van oppervlakken, zoals bij het voorbereiden van hout voor een hoogglansafwerking.

Zorg ervoor dat je het juiste schuurpapier gebruikt voor je specifieke taak, aangezien het gebruik van te grof schuurpapier kan resulteren in ongewenste krassen en beschadigingen aan het oppervlak. Te fijn schuurpapier is aan de andere kant mogelijk niet effectief genoeg voor het gewenste resultaat. Zoals hierboven al genoemd kan het verstandig zijn om langzaam op te bouwen als je twijfelt. Daarnaast is het slim om eerst een klein stukje van een soortgelijk oppervlak te bewerken met het gekozen schuurpapier, als test om te zien of je hiermee het gewenste effect bereikt.