Faure FTE273 916096833 00 Droogmachine onderdelen Adviescentrum

Filter 30 resultaten

Met de droger energie besparen: hoe doe je dat?

Niet iedereen heeft er één in huis, maar de mensen die ‘m wél gebruiken, hebben er om belangrijke redenen voor gekozen: de wasdroger. De wasdroger is het ideale apparaat voor grote huishoudens die dagelijks grote hoeveelheden wasgoed weg te werken hebben, maar ook voor mensen die nauwelijks ruimte hebben om de schone was op te hangen. Ook mensen die bepaalde (werk)kleding sneller weer nodig hebben, zweren bij een droger. Kortom: soms heb je gewoon het gevoel dat je niet zonder kan. Helaas is de droger ook een behoorlijke stroomvreter. Wil je de wasdroger graag blijven gebruiken, maar wil je daarbij de impact op het milieu én je portemonnee zo laag mogelijk houden? Doe dan je voordeel met onderstaande bespaartips voor de droger. 

Plaats je afvoerdroger in een verwarmde ruimte

In een koude ruimte zal een afvoerdroger meer energie verbruiken dan in een warmere ruimte. De afvoerdroger verwarmt de lucht uit de omgeving, en moet in een koude ruimte harder werken om de lucht te verwarmen. Dat zie je terug op je energierekening!

Hoe vol mag een droger?

Ook wasdrogers hebben de laatste jaren een steeds grotere vulcapaciteit gekregen. Daardoor is het verbruik per kilogram bij het drogen wat lager geworden. Met een kanttekening echter: dit geldt eigenlijk alleen als de trommel goed gevuld is. Uiteindelijk is het dus beter om de trommel goed te vullen, zonder dat het ‘propvol’ wordt. Het beste is om een mix te creëren van kleinere en grotere (kleding)stukken, en daarbij te zorgen dat de zware items niet allemaal aan één kant komen te liggen. 

Probeer dus te vermijden dat je meerdere droogbeurten achter elkaar hebt met slechts een gedeeltelijk gevulde trommel. Je kunt bijvoorbeeld strijkdroog met kastdroog combineren als je de trommel op die manier beter gevuld krijgt. Je stelt dan het programma voor strijkdroog in, en haalt de strijkdroge was aan het einde van dat programma uit de machine. De rest kan dan verder drogen. 

Let er ook op hoe nat je wasgoed in de droogmachine gaat: als je kletsnat wasgoed in de droger gooit, duurt het een stuk langer om dit te drogen dan wanneer het al gecentrifugeerd is door je wasmachine. Bovendien verbruik je meer energie dan nodig. Haal dus tijdens het wassen al zoveel mogelijk vocht uit de kleding door de centrifugecyclus te gebruiken.

Kies het automatische programma

De automatische programma’s van je droger hebben uiteindelijk minder stroom nodig dan wanneer je een programma kiest met vastgestelde tijd. Kies je bijvoorbeeld voor ‘strijkdroog’ of ; wol-finish’, dan past de droger het programma zelf aan aan de vochtigheid van het wasgoed dat je erin stopt. Zo draait het apparaat niet langer dan nodig en kun jij alsnog genieten van heerlijk droge was. 

Klaar met drogen? Verwijder snel de was

Als het programma ten einde is, is het beter om je wasgoed zo snel mogelijk uit de droger te halen. Dan voorkom je dat je wasdroger onnodig veel energie verbruikt, omdat het apparaat op standby gaat of omdat het antikreukprogramma van de droger gestart wordt. De droger antikreukfase is bedoeld om je wasgoed niet verfrommeld uit je apparaat te laten komen. Ben je er niet direct bij als het programma geëindigd is, dan hoef je dus niet bang te zijn dat alles lelijk uit de machine komt. Voor je energieverbruik is het echter beter om in de gaten te houden wanneer de droger klaar is en dan direct het wasgoed uit de machine te halen. 

Droger filter schoonmaken voor een lager energieverbruik

Wist jij dat het filter ook een belangrijke rol kan spelen in je energieverbruik? Als je het pluizenfilter niet regelmatig schoonmaakt (het advies is na iedere droogbeurt), dan hoopt het stof op en kan het energieverbruik toenemen. Soms ligt het verbruik wel tot 40 procent hoger! 

Heb je een condensdroger, dan komen bovendien alle kleine pluisjes (die niet tegen worden gehouden door het pluizenfilter), op de condensor of op het condensorfilter terecht. Dit zorgt er niet alleen voor dat je droger meer energie verbruikt, het verlengt ook de droogtijd en je was blijft vochtiger. Soms heeft een warmtepompdroger een zelfreinigende condensor. In dat geval hoef je alleen de andere aanwezige filters te reinigen. 

Energiezuinige wasdroger kiezen

Voor veel oudere wasdrogers geldt dat het echte energieslurpers zijn. Ga je een nieuwe droger kopen, onder andere omdat je wil besparen, kijk dan vooral naar het energielabel. Een A++ warmtepompdroger bespaart je zo’n 170 kWh per jaar. Zeker als je je was daarnaast zoveel mogelijk buiten probeert te drogen. Bij het kopen van een wasdroger is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar het formaat en de vulcapaciteit: past deze goed bij de samenstelling van je gezin en je persoonlijke voorkeuren? Een groot gezin heeft tenslotte meer wasgoed en het zou zonde zijn als je de wasdroger extra vaak aan moet zetten omdat er zo weinig in past. 

Het beste is natuurlijk om je wasgoed zoveel mogelijk buiten te laten drogen, maar dat gaat nu eenmaal niet altijd in Nederland. Daarom doe je er goed aan om bij het gebruiken van je droger zoveel mogelijk rekening te houden met de beschikbare energiebesparende maatregelen.