Coldex RS32U7124C/11 IJskast onderdelen Adviescentrum
Hoe werkt een elektrische koelbox?
Om te begrijpen hoe een elektrische koelbox werkt, moet je eerst weten dat er verschillende soorten zijn. De term elektrische koelbox is namelijk een verzamelnaam voor alle boxen die gebruikmaken van elektriciteit om koeling te genereren. Zo zijn er bijvoorbeeld compressor koelboxen en thermo-elektrische koelboxen die vaak worden gebruikt, maar kan er ook sprake zijn van een koelbox op basis van absorptie of een hybride koeler. Ieder model heeft zijn eigen werking en daarmee zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn en hoe deze modellen werken.
Hoe werkt een thermo-elektrische koelbox?
Hoe koelt een thermo-elektrische koelbox en wat is het verschil met een compressor koelbox? Een thermo-elektrische koelbox kan verschillende aansluitingen (12V, 24V, 230/240V) hebben, afhankelijk van waar je het apparaat wil kunnen gebruiken. Bovendien is het ook mogelijk om een thermo-elektrische koelbox te kiezen die zowel kan koelen als verwarmen.
Dit type koelbox werkt op basis van het Peltier-effect. Dit houdt in dat er een Peltier-element aanwezig is, dat warmte van de ene naar de andere kant verplaatst. Aan de ene kant wordt de warmte opgenomen, aan de andere kant afgegeven. Hierdoor is de koelcapaciteit beperkt: de thermo-elektrische koelbox koelt tot maximaal 20 graden onder de temperatuur van de omgeving. Er zit een ventilator in de koelbox die ervoor zorgt dat dit element gekoeld blijft worden, waardoor de koelbox niet helemaal geruisloos werkt.
Compressor koelbox
Een ander bekend type koelbox is de compressor variant. Deze werkt ook op stroom, en gebruikt een compressor om koude lucht te genereren. Het fijne aan dit type koelbox is dat de prestaties hiervan niet afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur. Ook als het buiten 30 graden is en je in de volle zon zit, kun je op deze koelbox rekenen. De compressor zorgt ervoor dat warme lucht uit de koelbox wordt geduwd. In veel gevallen kan een compressor koelbox ook vriezen. De krachtige werking van dit apparaat zorgt er wel voor dat het doorgaans een zwaardere en ook duurdere koelbox is.
Andere koelboxen
Naast bovengenoemde koelboxen kun je ook een absorptiekoelbox aanschaffen die op stroom en gas werkt. Deze sluit je thuis of op locatie aan op 220V/230V/240V, maar onderweg kun je ‘m aansluiten op bijvoorbeeld een gasfles. Ook dit type koelbox is enigszins beperkt in de koelcapaciteit, deze koelt namelijk tot maximaal 25 graden onder de temperatuur van de omgeving. Houd hier rekening mee als je de koelbox op een zomerse dag gebruikt. Belangrijk om te weten is dat het koelsysteem alleen goed werkt als de box waterpas staat, omdat er koelvloeistof in het apparaat zit.
Ten slotte noemen we nog de hybride koelbox die gebruikmaakt van twee soorten koeling, namelijk die van de compressor koelbox én de thermo-elektrische koelbox. De hybride variant kan zowel koelen als vriezen. Als je de box aansluit op 12V, bijvoorbeeld in je auto of camper, dan wordt er gekoeld op basis van het Peltier-effect (zoals bij de thermo-elektrische koelbox). Sluit je de box aan op het stroomnet, dan wordt er gebruikgemaakt van de compressor techniek. In het laatste geval zal de box beter koelen, omdat de omgevingstemperatuur geen effect heeft.
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische koelbox?
Hoeveel stroom een elektrische koelbox verbruikt, hangt uiteraard af van het specifieke type dat je gebruikt. Een compressor koelbox heeft bijvoorbeeld een relatief laag stroomverbruik en behoort vaak wel tot de topklasse koelboxen. Om zeker te kunnen zeggen wat jouw elektrische koelbox je kost aan stroom, is het goed om te kijken naar het energielabel en eventueel de handleiding van jouw specifieke koelbox. Uiteindelijk zijn natuurlijk ook de frequentie en intensiteit van je gebruik bepalend voor de kosten.
Is het nodig om een bepaald onderdeel van je koelbox te vervangen? Kijk dan in onze webwinkel, bijvoorbeeld voor een aansluitkabel, greep of thermische voeler.