Rosenlew RJPK2600 920241402 03 IJskast onderdelen Adviescentrum

Filter 9 resultaten

Hoe voorkom je ijsvorming in de vriezer?

Om ervoor te zorgen dat je vriezer efficiënt blijft werken en dat de kwaliteit van je voedsel optimaal blijft, is het belangrijk dat je ijsvorming aan de binnenkant van het apparaat zoveel mogelijk voorkomt en eventueel verwijdert. Er zijn verschillende manieren om je vriezer te ontdooien en het aanwezige ijs te verwijderen, maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe ijsvorming in de vriezer voorkomen kan worden. Met behulp van onderstaande tips zorg je ervoor dat je nooit veel ijsvorming in de vriezer krijgt. 

Deur meer (of beter) sluiten

Heb je vaak veel ijs in de vriezer? Dan is de kans groot dat je de deur vaker of langer open laat staan dan nodig. In dat geval komt er veel vocht naar binnen, waardoor er weer meer ijsvorming ontstaat. Doe daarom de deur van je vriezer alleen open als het echt nodig is, en controleer goed of de deur nog wel helemaal aansluit op het apparaat. Dit houdt ook in dat dat je het deurrubber moet controleren op slijtage en beschadiging. 

Lades goed sluiten

Heb je een vriezer met lades en zitten deze niet goed dicht, dan krijgt vocht ook hier de kans om voor een dikke ijslaag te zorgen. Sluit de lades daarom goed om dit te voorkomen. 

Etensresten voldoende afkoelen

Heb je veel ijs in de vriezer, dan is dat het gevolg van vochtige lucht die is gecondenseerd, en die vervolgens is bevroren op de binnenwanden van je vriezer. Om dit te voorkomen, is het beter om het temperatuurverschil tussen de vriezer en de inhoud zo klein mogelijk te houden. Laat etensresten daarom eerst afkoelen voordat je ze invriest. Bovendien is het van belang dat je de restjes goed (luchtdicht) verpakt zodat de gerechten geen vocht kunnen afgeven. 

Vul de vriezer goed

In een vriezer die goed gevuld is, wordt de kou beter behouden en worden temperatuurschommelingen voorkomen. Hierdoor ontstaat er minder condensatie en daardoor minder ijs op de binnenwanden. 

Laat de vriezer regelmatig ontdooien

Als er te veel ijs op de wanden van de vriezer zit, kun je het apparaat beter ontdooien. Afhankelijk van het model en jouw persoonlijke gebruik, doe je dit ongeveer iedere zes maanden, of als de ijslaag zo’n 6 mm dik is. Het ontdooien van de vriezer is heel eenvoudig, er zijn verschillende manieren om dit te doen. Welke methode je kiest, hangt af van de tijd die je hebt, je persoonlijke voorkeur en de instructies vanuit de fabrikant. 

Bepaalde modernere vriezers zijn voorzien van speciale luchtcirculatiesystemen, die de hoeveelheid vocht verminderen en ijsvorming tegengaan. Heeft jouw vriezer ook zo’n systeem maar merk je toch dat er ijs op de wanden ontstaat, controleer dan of dit systeem goed werkt. 

Een andere oplossing is eventueel nog om vochtvangers/vochtvreters in de vriezer te plaatsen, die vocht opnemen en zo de kans op ijsvorming kleiner maken.