Braun 4165-MQ505 CREAM HB BK US CA 0X22111374 Keukenapparatuur onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 4 resultaten

Strijktips

Voor veel mensen is het strijken van kleding en ander huishoudelijk textiel een hele taak. Vraag je aan mensen welk klusje in huis ze het minst aantrekkelijk vinden, dan staat strijken vaak hoog in de top tien. Daarom geven we graag enkele tips en adviezen, om het strijken gemakkelijker te maken en het resultaat te verbeteren. 

Strijktips: ga voor de juiste voorbereiding

Voordat je gaat strijken kun je al enkele voorbereidingen treffen, waardoor het klusje zelf gemakkelijker wordt. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de was van tevoren niet te lang in de machine te laten liggen, en gelijk op te hangen nadat het wasprogramma is afgerond. Ook helpt het om de kledingstukken goed uit te slaan bij het ophangen, en ze na het ophangen nog even recht te trekken. 

Strijken stappenplan: wat heb je nodig?

Je begint natuurlijk met het verzamelen van de items die je nodig hebt om prettig en snel te kunnen strijken. Het is belangrijk dat de strijkplank stevig is en op een stabiele ondergrond staat, zodat je een veilige situatie creëert. Vervolgens heb je natuurlijk je strijkijzer nodig, ook wel strijkbout genoemd. Het is verstandig om een strijkijzer te kiezen met stoommogelijkheid, zodat je hardnekkige kreukels beter te lijf kunt gaan. 

Strijkijzer symbolen

Op elk kledingstuk vind je een label met daarin de was en strijkvoorschriften. Hieruit kun je opmaken op welke temperatuur je de kleding het beste kan strijken. Maar wat betekenen die strijkijzer symbolen nu precies?

 

Strijk symbolen

-Strijkijzer met een stip: strijk niet te heet (tot 110° C)

-Strijkijzer met twee stippen: strijk gemiddeld warm (tot 150° C)

-Strijkijzer met drie stippen: je mag op de heetste stand strijken (180° C)

-Strijkijzer met een kruis erdoor: deze kleding mag niet gestreken worden! 


Let op: gebruik de stoomfunctie van je strijkijzer alleen bij het symbool met twee of drie stippen.

Te heet strijken is iets wat je altijd moet vermijden. Als je een kledingstuk te heet strijkt, dan is het mogelijk dat bruine brandvlekken of zelfs gaten krijgt, waardoor je het kledingstuk helemaal niet meer kunt gebruiken. Hou je dus altijd aan de voorschriften!

Heb je geen informatie over de stand die je zou moeten kiezen voor jouw kledingstuk, bijvoorbeeld omdat het label eruit is geknipt? Dan geven vaak ook de standen of knoppen op het strijkijzer zelf aan welke stand je voor dat specifieke materiaal kunt gebruiken. 

Extra strijktips

Door bepaalde handigheidjes toe te passen tijdens het strijken, zorg je voor een nóg beter eindresultaat. 

Katoen: strijk op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is, en gebruik de stoomfunctie als dat nodig is

Wol: strijk binnenstebuiten op een middelmatige temperatuur (met stoomfunctie). Wil je je kledingstuk extra beschermen, strijk dan op een persdoek. Dit is een doek die voorkomt dat een stof blijft plakken aan jouw strijkbout, en ook voorkomt dat synthetische stoffen gaan glimmen. 

Zijde: strijk ook deze stof binnenstebuiten op een middelmatige temperatuur, vlak nadat het gewassen is zodat het nog enige vochtigheid heeft. Een persdoek kan prettig zijn, maar gebruik de spray- of stoomfunctie in ieder geval niet. 

Linnen: strijk binnenstebuiten op een hoge temperatuur, terwijl het kledingstuk nog iets vochtig is. De stoomfunctie kan hier prima worden gebruikt. 

Nylon: strijk op lage temperatuur, zonder stoomfunctie maar eventueel mét spray

Polyester: strijk op middelmatige temperatuur terwijl de kleding nog iets vochtig is. Vermijd de stoomfunctie hierbij, sprayen kan eventueel wel. 

Acryl: strijken op lage temperatuur, zonder de stoomfunctie.

Kant: strijk op lage temperatuur en maak gebruik van een persdoek om het kledingstuk te beschermen. Laat de stoom- en sprayfunctie achterwege. 

Welke stof moet je niet strijken?

Er zijn verschillende stoffen die niet gestreken hoeven te worden, bijvoorbeeld omdat ze met een speciale coating zijn behandeld. Hierdoor komen er bijna geen kreukels in. Je kunt je voorstellen dat deze stoffen behoorlijk populair zijn! Het gaat dan om onder andere elastaan, lycra, kasjmier en wol. Ook gebreide kleding kreukt eigenlijk nauwelijks, hier hoef je dus zeker niet overheen met een strijkijzer. Komt het kledingstuk toch in aanraking met een heet strijkijzer, dan bestaat er de kans dat je de vorm uit het breiwerk trekt.  Wil je het toch strijken, doe dat dan op een lage stand en bewerk steeds gedeelte voor gedeelte. Beweeg het strijkijzer zo min mogelijk over het kledingstuk.

Veilig strijken doe je zo

Omdat je bij het strijken te maken hebt met een elektrisch apparaat dat zéér heet wordt, is het ontzettend belangrijk dat je de veiligheid optimaal in acht neemt. Check regelmatig de staat van het snoer, om te zien of dat niet versleten is. Een kabelbreuk kan vervelende gevolgen hebben! Zet een strijkijzer altijd op zijn kant neer, zodat er geen brandplekken ontstaan. Laat de strijkbout nooit onbeheerd staan en trek direct de stekker uit het stopcontact na gebruik.