Kenwood HB710 0WHB710002 HB710 HAND BLENDER TRIBLADE - ATTACHMENTS INDICATED IN HB724 EXPLODED VIEW Keukenapparatuur onderdelen en accessoires Adviescentrum
Hoe ontkalk je een waterkoker?
Overal waar water verhit wordt, bestaat de kans op kalk. Zo ook in verschillende huishoudelijke apparaten, zoals de waterkoker. Zeker als er bij jou relatief hard water uit de kraan komt, is de kans op kalkaanslag groter. Kalk heeft niet alleen een negatieve invloed op de werking van je apparaat, maar ook op de smaak van je thee. Door kalkaanslag zal de warmte minder goed geleiden en duurt het langer voordat het water kookt. Kortom: zoveel mogelijk voorkomen dus! Merk je bijvoorbeeld dat er een laagje kalk onderin de waterkoker zit, op de bodem? Dan is het tijd voor een ontkalkingsbeurt! Een klein beetje kalk is niet direct een groot probleem, met name ook omdat veel kalkdeeltjes worden tegengehouden door het filtertje, maar je wil dit uiteindelijk niet uit de hand laten lopen. Daarom raden we aan om een waterkoker ontkalker te gebruiken en ervoor te zorgen dat jouw apparaat altijd in opperbeste staat blijft. Maar hoe ontkalk je een waterkoker? Dat leggen we graag aan je uit!
Waarmee waterkoker ontkalken?
Om schilfers in de waterkoker te voorkomen, is ontkalken erg belangrijk. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoe snel kalk zich vormt in het water dat jij gebruikt. Voor de één zal dit dus eerder zijn dan de ander. Voor het proces zelf kun je het beste een speciale, milieuvriendelijke ontkalker gebruiken. Deze zijn volop verkrijgbaar, onder andere in de webshop van PartsNL. Er zijn daarnaast ook veel mensen die schoonmaakazijn of citroensap gebruiken voor het ontkalken. Wij raden echter aan om een ontkalker te gebruiken, zodat je effectief te werk gaat zonder dat er een sterke geur in de waterkoker achterblijft.
Waterkoker ontkalken: zo ga je te werk
Het ontkalken van de waterkoker is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je ervoor nodig hebt is het ontkalkingsmiddel en vers water. Op de verpakking van de ontkalker lees je precies hoeveel water je moet gebruiken en hoeveel milliliter van de ontkalker erbij hoort. Meestal vul je de waterkoker tot de rand van de kalkvorming, en laat je het zo’n 30 minuten inwerken. Daarna is het een kwestie van omspoelen en je waterkoker kan er weer tegenaan!
Ga je aan de slag met azijn of citroensap, dan is de handeling iets uitgebreider. Je vult de waterkoker (tot alle kalk onder water staat) met 50 procent water en 50 procent citroensap/azijn. Dan zet je de waterkoker aan. Na het koken laat je alles een kwartier staan, waarna je vervolgens de inhoud wegspoelt en de waterkoker uitspoelt met vers water. Als er dan nog kalk in het apparaat zit, herhaal je de eerste stappen weer. Als alle kalk en geuren weg zijn, droog je de waterkoker goed af.