Stiebel Keukenapparatuur onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Luchtreiniger of luchtbevochtiger: wat zijn de verschillen?

Als je je voor het eerst verdiept in luchtbehandeling, vraag je je misschien af wat het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger is. Het is belangrijk om dit te weten, zeker als je van plan bent om te investeren in een apparaat dat de luchtkwaliteit in jouw woning verbetert. Dit zijn meestal geen kleine investeringen: van tevoren goed inlezen dus! Wij leggen je in dit artikel graag uit wat het verschil is tussen deze apparaten en waar je rekening mee kunt houden bij je aankoop. 

Wat is een luchtreiniger?

Je staat er misschien niet (vaak) bij stil, maar alle hedendaagse bezigheden hebben als gevolg dat de lucht enigszins verontreinigd raakt. De ene activiteit zorgt voor een sterkere vervuiling dan de andere. Een luchtreiniger kan jou helpen om onzuiverheden uit de lucht te halen in je woning. Bacteriën, pollen en (fijn)stof worden uit de lucht gefilterd, zodat jij weer een gezondere leefomgeving krijgt. Ook klachten als niezen, benauwdheid en hoofdpijn kunnen afnemen door een luchtreiniger te gebruiken. Een HEPA-filter haalt de fijnste stofjes uit de lucht, en een koolstoffilter zorgt ervoor dat ook rook en vieze luchtjes verdwijnen. 

Wat doet een luchtbevochtiger?

Loop jij in huis vaak met prikkende, droge ogen? Dan is de kans groot dat de lucht in je woning eigenlijk te droog is. Dit is niet alleen slecht voor jouw gezondheid, het is ook niet goed voor verschillende materialen (bijvoorbeeld van je meubels). Leer en hout drogen namelijk uit, waardoor er scheuren kunnen ontstaan of waardoor materiaal kan gaan krimpen. De ideale luchtvochtigheid ligt op minimaal 40 procent. Er zijn verschillende manieren om de lucht van meer vocht te voorzien, maar de luchtbevochtiger doen dit het snelst en het meest veilig. In de luchtbevochtiger zit een waterreservoir. Vanuit dit reservoir wordt het water in de lucht gebracht (dit kan op verschillende manieren). In sommige gevallen wordt het water verwarmd en dan verdampt, in dat geval heb je een stoombevochtiger. 

Alles in één

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een apparaat te kopen dat zowel de lucht reinigt als bevochtigt. Deze zuiveren de lucht en meten wanneer het nodig is om het vochtgehalte te verhogen. 

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Allereerst zie je natuurlijk dat een luchtreiniger alleen reinigt en een luchtbevochtiger alleen bevochtigt. Op dat verschil na, zie je vooral verschil in hoe/wanneer je het apparaat gebruikt en onderhoudt. De luchtreiniger kun je eigenlijk altijd gebruiken. De luchtbevochtiger is niet altijd nodig, het is bijvoorbeeld wel verstandig om deze aan te zetten als je de verwarming aan hebt staan, en veel houten of lederen meubels in huis hebt. Voor een luchtreiniger en -bevochtiger in één geldt dat je deze ook altijd aan kunt laten staan. 

Qua onderhoud geldt dat je bij luchtreinigers vaak alleen de filters moet verwisselen, en dat je bij luchtbevochtigers (of de combi-apparaten) ook meestal nog een waterreservoir moet ontkalken. 

Welke kies je?

Sta je op het punt om een dergelijk apparaat te kopen, kijk dan vooral naar de behoeften die je zelf hebt en meet van tevoren bijvoorbeeld ook de luchtvochtigheid in je woning (of in de specifieke ruimte waar je het apparaat wil plaatsen). Als deze eigenlijk altijd in orde is en tussen de 40 en 60 procent valt, is extra bevochtiging middels een apparaat eigenlijk niet nodig.