DeLonghi EC220CD (110-120V) 0132151070 EC220CD Klein huishoudelijk onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

De waterkoker doet het niet

Als jij iedere dag van één of meerdere kopjes thee geniet, wil je natuurlijk blindelings kunnen vertrouwen op je aangeschafte waterkoker. Wat doe je dan als de waterkoker ineens niet meer werkt? In veel gevallen kun je het probleem achterhalen en is het apparaat nog te repareren. Zeker als je hebt geïnvesteerd in een iets duurdere waterkoker, wil je natuurlijk nog niet direct een nieuwe hoeven kopen als er sprake is van een defect. 

Waarom doet de waterkoker het niet meer? Als je waterkoker helemaal niets meer doet en zelfs het lampje niet meer inschakelt, kijk je als eerste naar de stekker/het snoer. Zit de stekker nog goed in het stopcontact? Zit er misschien een breuk in de kabel? Het kan ook zijn dat de waterkoker kortsluiting maakt. Waterkokers zijn over het algemeen vrij gevoelig voor kortsluiting. In dit geval moet je onderzoeken of het aan je waterkoker ligt of aan het stopcontact. Je kunt erachter komen door een ander apparaat te proberen op het betreffende stopcontact, om te zien of dit apparaat ook een kortsluiting veroorzaakt. Je kunt kortsluiting door de waterkoker proberen te voorkomen door het apparaat regelmatig te ontkalken, zodat er in ieder geval niets doorbrandt als gevolg van een verkalkt verwarmingselement. In sommige gevallen betekent kortsluiting helaas dat er geen andere oplossing is dan een nieuwe waterkoker kopen. 

Bij een waterkoker die je op een voet plaatst, kan de oorzaak van het probleem ook liggen bij de aansluiting op de voet. Er zitten kleine elementjes onderop de waterkoker, die als het ware ingedrukt worden wanneer je het apparaat op de voet plaatst. Als er iets mis is met deze verbindingspunten, kan het ook gebeuren dat je waterkoker niet aan wil. In dit geval kun je de waterkoker meestal nog repareren. 

De droogkookbeveiliging is actief

Sommige waterkokers zijn uitgerust met een zogenoemde droogkookbeveiliging. Deze stand wordt geactiveerd als de waterkoker aan is zonder dat er (genoeg) water in zit, of als tijdens het gebruik al het water is verdampt. Als de waterkoker niets doet, kan het dus zijn dat er niet genoeg water meer in zit. Het vullen en opnieuw plaatsen van de waterkoker zorgt ervoor dat de droogkookbeveiliging wordt gereset en dat je het apparaat weer kunt gebruiken. 

Waterkoker gaat aan, maar warmt niet op

Gaat het lampje van de waterkoker wel branden en blijft de schakelaar wel ingedrukt, maar wordt het water niet opgewarmd? Dan is de kans groot dat er iets mis is met het verwarmingselement. Je kunt dit nagaan door het verwarmingselement door te meten (haal dan eerst de stekker uit het stopcontact). Krijg je een enorm hoge of vrijwel oneindige waarde, dan is de kans groot dat het verwarmingselement kapot is. In veel gevallen is het mogelijk om dit onderdeel te vervangen, zodat je je waterkoker weer lang kunt gebruiken.