DeLonghi EC220CD (110-120V) 0132151070 EC220CD Klein huishoudelijk onderdelen en accessoires Adviescentrum
Water koken en energie besparen: gaat dat samen?
Van sommige apparaten verwacht je misschien niet direct dat je er op een energiezuinige manier mee kunt omgaan. Uitzetten wanneer je klaar bent, niet te vaak aanzetten, daar houdt het toch eigenlijk wel een beetje op? Gelukkig kun je nog veel méér doen om te besparen op je energiekosten en tegelijkertijd het milieu zoveel mogelijk te ontzien. In dit artikel focussen we ons op de waterkoker. Zet jij deze altijd gedachteloos aan, of probeer je bewust om te gaan met de hoeveelheid water die je kookt en hoeveel stroom je verbruikt? Door kleine dingen te veranderen in je routine, kun je al een groot verschil maken. Wij leggen uit hoe!
Kook niet meer water dan je nodig hebt
Deze is eigenlijk heel simpel: wil je één kopje thee, kook dan ook voldoende water voor één kopje thee en niet veel te veel. Het kost meer energie om meer water te koken, bovendien blijft het overtollige water in de waterkoker zitten of wordt het later weggegooid. Kook je toch te veel water? Giet wat je over hebt dan in een thermoskan, dan kun je later nog genieten van een heet kopje thee zonder de waterkoker opnieuw aan te hoeven zetten.
Ontkalk je waterkoker regelmatig
Overal waar water verhit wordt, ontstaat kalk. Zeker als er ‘hard’ water uit je kraan komt, ontstaat er al snel een kalklaagje op de bodem van je waterkoker. Het kleine antikalkfilter houdt de meeste kalkdeeltjes wel tegen bij het inschenken, maar erg smakelijk is het niet. Als je je waterkoker nooit ontkalkt, krijg je de kalklaag uiteindelijk niet meer goed weg en zit er niets anders op dan een nieuwe waterkoker kopen. Dit is natuurlijk zonde en alles behalve duurzaam! Zorg er daarom voor dat je de waterkoker gemiddeld twee of drie keer per jaar goed ontkalkt. Hier zijn speciale middelen voor te verkrijgen, zodat je zeker weet dat je de klus klaart zonder dat je andere onderdelen beschadigt.
Waterkoker vs kokendwaterkraan: wat is energiezuiniger?
Misschien speel je met het idee van een kokendwaterkraan in je nieuwe keuken, of vraag je je simpelweg af welk alternatief het zuinigst is als het gaat om het verhitten van water. Hier vertellen we je graag meer over. Over het algemeen is het zo dat de hoeveelheid benodigde energie om kraanwater/leidingwater aan de kook te krijgen, hetzelfde is. Het duurt bij de waterkoker iets langer, maar de kokendwaterkraan moet het water continu op temperatuur houden en ook dat kost energie. Je kunt de kokenwaterkraan echter wel uitzetten, bijvoorbeeld als je een tijdje van huis bent. Het nadeel van een waterkoker is dan weer dat je, zoals hierboven al uitgelegd, snel meer water kookt dan nodig. Dit kost dan natuurlijk ook onnodig veel stroom. Je kunt het eigenlijk zo zien: het gebruik is bepalend voor het energieverbruik. De kokendwaterkraan aan laten staan kost energie, de waterkoker verbruikt ook energie iedere keer dat je ‘m aanzet. Wil je gedetailleerder weten wat voor jou de oplossing zou zijn, dan kun je berekenen hoeveel minuten je de waterkoker per dag aanzet en hoeveel stroom je dit kost.
Een energiezuinige waterkoker aanschaffen: waar let je op?
Ga je op zoek naar een nieuwe waterkoker en wil je graag dat dit een duurzaam model is? Dan heb je verschillende opties. Het is vooral belangrijk dat je een waterkoker kiest die goed aansluit op jouw behoeften. Een waterkoker kan wel verkocht worden als ‘duurzaam’, maar het apparaat moet wel passen bij de hoeveelheid thee die je graag drinkt. Als je bijvoorbeeld vaak thee drinkt, kan een waterkoker met warmhoudfunctie een fijne optie zijn zodat je het water niet steeds opnieuw hoeft te koken. Desalniettemin kun je hier natuurlijk ook een thermoskan voor gebruiken. Het beste is om een roestvrijstalen waterkoker te kopen, omdat deze langer meegaat. Verder kun je letten op:
- het wattage. Een energiezuinige waterkoker heeft een hoog wattage, omdat water dan sneller kookt waardoor je weer energie bespaart.
- de hoeveelheid water die je kunt koken. Het is niet bij iedere waterkoker mogelijk om een kleine hoeveelheid water te koken. Dat zou zonde zijn, zeker als je maar een klein kopje nodig hebt.
- de uitschakeling van de waterkoker. Sommige modellen schakelen sneller (en automatisch) uit dan andere modellen. Hoe sneller dit gaat, hoe minder energie het kost.
- de plek van het verwarmingselement. Als dit element zichtbaar is, zoals bij oudere waterkokers het geval is, dan moet het water tot boven het element uitkomen en dat is eigenlijk heel onhandig.
- het display. Heeft een waterkoker allerlei lampjes en een display, die ook energie verbruiken wanneer ze altijd aan blijven staan.
Heb je op dit moment een kapotte waterkoker staan? Dan loont het natuurlijk ook om defecte onderdelen te vervangen! Zo bespaar je jezelf een flinke aankoop en hoeft je apparaat niet onnodig bij het grofvuil.