Moulinex DD306142/700 STAAFMIXER OVEO Staafmixer onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Tips voor het gebruik en onderhoud van jouw staafmixer

Een staafmixer is een ontzettend handige keukentool die je veelzijdig kunt inzetten en die weinig ruimte inneemt. Maar waar gebruik je een staafmixer voor, en hoe werkt een staafmixer dan precies? In dit artikel leggen we je graag uit hoe je het meeste uit je staafmixer haalt, en hoe je ervoor zorgt dat je zo lang mogelijk gebruik kunt maken van dit geliefde apparaatje. 

Waar gebruik je een staafmixer voor?

De staafmixer is een ideaal hulpmiddel bij het pureren, of je nu soep, saus of een frisse dip maakt. Het apparaat lijkt op een handmixer, maar heeft een langwerpige staaf waar mesjes in zitten. Hiermee maal je de ingrediënten van je gerecht eenvoudig fijn. Heb je er nog andere staafmixer opzetstukken bij, die soms in een set worden meegeleverd, dan kun je de staafmixer ook gebruiken om bijvoorbeeld te kloppen, te mengen of te hakken. De meeste mensen gebruiken een staafmixer voor soep of een ander (deels) vloeibaar (bij)gerecht. 

Staafmixer werking

De werking van de staafmixer is eigenlijk heel simpel: in het apparaat bevindt zich een elektromotor, die, indien voorzien van stroom, ervoor zorgt dat de mesjes aan het uiteinde met hoge snelheid ronddraaien. Meestal heeft het mes twee bladen op verschillende hoogte, zodat de ingrediënten snel en optimaal fijngemalen worden. 

Er zijn verschillende staafmixer opzetstukken verkrijgbaar, waarmee je het apparaat andere functies geeft. Denk bijvoorbeeld aan een hakmolen of een garde. 

Het vermogen van een staafmixer: hoeveel watt heb je nodig?

Het gemiddelde vermogen van een staafmixer ligt tussen de 150 en 800 watt. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de motor is. Dit verschil merk je vooral goed als je soms hardere ingrediënten moet pureren: daar is echt meer kracht voor nodig. Bij het kopen van een staafmixer is het dan ook goed om na te denken over wat je ermee wil maken. 

Tips bij het gebruiken van een staafmixer

Als je onderstaande adviezen ter harte neemt bij het gebruiken van je staafmixer, gaat je apparaat lang mee en behaal je er ook de beste resultaten mee. 

Bevestig en gebruik opzetstukken op de juiste manier

Ga je een opzetstuk gebruiken, zoals een pureervoet of garde, zorg er dan voor dat je ze goed vastklikt. Als dit te vaak verkeerd gaat, lukt het op een gegeven moment niet meer om het opzetstuk nog goed vast te klikken (of los te maken). Ook is het belangrijk dat je de opzetstukken voor de juiste toepassing gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een grote pan soep, dan wil je hier een lange staafmixervoet voor gebruiken omdat anders het motorstuk in de soep zit. De ballongarde gebruik je alleen voor het opkloppen van lichte ingrediënten en de hakmolen gebruik je als je nootjes of een ui fijn wil maken. 

Mix niet zomaar alle ingrediënten

Zoals hierboven uitgelegd betekent een hoger wattage dat je een krachtigere motor hebt, waarmee je hardere of zwaardere ingrediënten kunt malen of mixen. Met een laag vermogen, onder de 600 watt, zou je bijvoorbeeld alleen zacht fruit en gekookte groenten moeten malen. Met een hoog vermogen van 1000 watt kun je dagelijks zowel harde als zachte ingrediënten mixen. 

Mix in pulsen en niet te lang achter elkaar

Als je te lang achter elkaar blijft mixen, kan de staafmixer oververhit raken. Zeker als je een apparaat hebt met een aanzienlijk vermogen. Mix daarom in korte pulsen, wat inhoudt dat je tussendoor steeds even stopt. Merk je dat de staafmixer warm wordt of hoor je een vreemd geluid, dan moet je eigenlijk direct stoppen. De meeste pulsen moeten tussen de 20 en 60 seconden duren, maar dit is afhankelijk van hoe hard of zacht de ingrediënten zijn. 

Staafmixer onderhouden en schoonmaken

Wil je zo goed mogelijk voor je apparaat zorgen, dan is het schoonmaken van de staafmixer het belangrijkste wat je kunt doen. Verder is er weinig onderhoud nodig. Het beste is om de staafmixer direct na gebruik schoon te maken, zodat etensresten nog gemakkelijk te verwijderen zijn. Dit kun je gewoon doen met een beetje warm water en wat afwasmiddel. Je kunt de staafmixer aanzetten terwijl je de mesjes onder water houdt. In sommige gevallen kun je de pureervoet en enkele accessoires ook in de vaatwasser reinigen, maar hiervoor moet je echt de gebruiksaanwijzing van je apparaat raadplegen. 

Bij het schoonmaken van je staafmixer moet je goed uitkijken dat er geen vuil in het kliksysteem terechtkomt, dit kan de werking van je apparaat beïnvloeden. Houd er bovendien rekening mee dat het motorstuk van de staafmixer niet tegen water kan. 

Laat de mesjes in ieder geval aan de lucht drogen, zodat ze niet bot worden. 

Is het na verloop van tijd nodig om één van de onderdelen te veranderen, zodat je je staafmixer kunt blijven gebruiken? Dan is PartsNL de webshop voor jou! Bij ons vind je alle staafmixer onderdelen en accessoires die je nodig hebt.