Siemens Elektro-Speicherheizgeraet ESS-6076KD/01 Klein huishoudelijk onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Hoe vaak moet ik het filter van mijn luchtreiniger vervangen?

Een luchtreiniger beschikt over meerdere filters. Hoeveel dit er precies zijn en om welke filters het gaat, is vaak nog afhankelijk van het specifieke apparaat. Wil je alles weten over de filters in jouw luchtreiniger, dan doe je er goed aan om de verkoopinformatie en/of de handleiding erbij te pakken. Wij geven je graag een overzicht van de verschillende filters die je kunt tegenkomen in een luchtreiniger, en wanneer het tijd is om deze te vervangen. 

Het voorfilter:

Het voorfilter vangt eigenlijk de grootste onderdeeltjes uit de lucht op. Als dit filter verzadigd is, gaat de werking van de luchtreiniger direct achteruit. Je hoeft het voorfilter op dat moment niet te vervangen: schoonmaken is voldoende. Sommige apparaten geven zelf aan wanneer het tijd is om het voorfilter schoon te maken, maar je kunt dit ook in je wekelijkse routine opnemen om problemen met het functioneren te voorkomen. Het schoonmaken van een voorfilter doe je eenvoudig met de (zachte borstel van de) stofzuiger. 

Het koolstoffilter:

Een koolstoffilter is toegevoegd aan je apparaat om organische stoffen en geuren uit de lucht te filteren. Voor een koolstoffilter geldt een gemiddelde levensduur van zo’n twaalf maanden, maar dit is uiteraard afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je je luchtreiniger gebruikt. De meeste apparaten geven een melding (bijvoorbeeld in een bijbehorende app) wanneer het tijd is voor een vervangend koolstoffilter. 

HEPA-filter:

Om de lucht in je woning écht goed te kunnen zuiveren, zijn veel luchtreinigers uitgerust met een HEPA-filter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Met dit type filter is een apparaat in staat om minuscuul kleine deeltjes uit de lucht te filteren. Ideaal voor mensen met een allergie of gevoelige luchtwegen! Ook van het HEPA-filter wordt meestal in een app of op het apparaat aangegeven dat het tijd is voor vervangen. Na ongeveer een jaar zul je zien dat het filter grijs verkleurd is, je kunt dan eigenlijk echt niet meer wachten. 

Andere soorten filters:

Naast de genoemde en meest bekende filters, zijn sommige luchtreinigers ook uitgerust met een AIH-filter of een enzymenfilter. Het AIH-filter werkt hetzelfde als een HEPA-filter, maar is minder fijn geweven en dikker. Een AIH-filter vereist een minder zware motor, wat scheelt in energieverbruik en ook in het geluid. Een enzymenfilter is uitgerust met enzymen die bacteriën en virussen afbreken. Dit filter wordt doorgaans gebruikt door gezinnen met baby’s en/of jonge kinderen, of mensen die heel vatbaar zijn. 

In de meeste gevallen lees je in de handleiding van het apparaat of de filters al hoe vaak je ze vervangen moet. Zoals gezegd zijn veel luchtreinigers ook voorzien van een display en/of een handige bijbehorende app, die een melding geeft als één van de filters vervangen moet worden. Dit geldt ook voor de apparaten die een combinatie zijn van een luchtreiniger en luchtbevochtiger. In een aantal gevallen kun je zelfs zien hoeveel uren je nog te gaan hebt voordat je een specifiek filter vervangen moet.