Tecline ESF-1207KD/01 Klein huishoudelijk onderdelen en accessoires Adviescentrum
Hoe werkt een luchtreiniger?
Je weet dat een luchtreiniger verkocht wordt met de belofte dat de lucht in je woning gezuiverd wordt, maar hoe werkt een luchtreiniger dan precies? Hoe gaat dat, het schoonmaken van de lucht, en hoeveel vierkante meters kun je ermee reinigen? Dat vertellen we je graag!
Luchtreiniger: hoe werkt dat?
De werking van iedere luchtreiniger is gebaseerd op hetzelfde principe: het apparaat zuigt lucht aan, de vervuilde lucht wordt gefilterd/gezuiverd en vervolgens wordt de schone lucht weer uitgeblazen. De verschillende filters vangen alle schadelijke stofjes, geurtjes en bacteriën op. Het kan echter ook zijn dat jouw luchtreiniger niet werkt met filters, maar werkt op basis van ionisatie. Bij ionisatie zorgt de luchtreiniger ervoor dat de statische lading van vervuilingen in de lucht wordt veranderd, waardoor de deeltjes zwaarder worden en niet meer in de lucht terechtkomen. Er zijn zelfs luchtreinigers die beide technieken combineren. Er wordt gezegd dat een luchtreiniger met ionisator over het algemeen meer verontreiniging uit de lucht haalt dan een apparaat dat alleen filters heeft.
Een luchtreiniger, hoe lang moet deze aan om goed zijn werk te kunnen doen? Eigenlijk wordt aangeraden om de luchtreiniger de hele dag aan te laten staan. Er zijn ook varianten met een programma dat door een sensor wordt gestuurd. Die slaan aan op het moment dat er een verontreiniging wordt gedetecteerd, en stoppen met draaien zodra de luchtkwaliteit weer is verbeterd.
Luchtreiniger: hoeveel m2 kun je ermee zuiveren?
Je kunt je voorstellen dat een luchtreiniger meer vermogen moet hebben als er een grotere ruimte mee gezuiverd moet worden. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan de aanschaf onderzoek te doen naar het vermogen dat je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je een apparaat koopt dat krachtig genoeg is voor jouw wensen. Begin allereerst met het opmeten van de ruimte waarin je de luchtreiniger wil neerzetten, en reken het oppervlakte van deze kamer uit. Bij vrijwel alle luchtreinigers die je online tegenkomt, zal informatie staan over het vermogen en de grootte van de ruimte die gezuiverd kan worden. Voor mensen die verwachten hun luchtreiniger ‘gemiddeld’ te gebruiken, is dit voldoende.
Natuurlijk zijn er ook mensen met een allergie of luchtwegproblemen, waaronder astma of gevoeligheid voor bepaalde huisdieren. In dat geval heb je wel een krachtiger luchtreiniger nodig. In Amerika is hier een speciale norm voor, de zogenoemde AHAM-norm. Als je die aanhoudt, zit je vrijwel altijd goed met je keuze voor een specifieke luchtreiniger.
Er zijn namelijk verschillende normeringen die je meer vertellen over het vermogen van een luchtreiniger. Meestal wordt de Zweedse Boverket-norm gebruikt om aan te geven hoeveel vierkante meters een bepaalde luchtreiniger kan zuiveren. De AHAM-norm is echter 2,4 keer strenger dan de Boverket-norm, waardoor deze extra geschikt is voor mensen met een allergie. Wil je 100 procent zeker weten dat je de hoeveelheid vierkante meters kunt zuiveren met de luchtreiniger die je op het oog hebt, dan kun je dus de AHAM-norm ook aanhouden voor de zekerheid.
Als je bij het zoeken naar een luchtreiniger een bepaalde oppervlakte wil gebruiken, vermenigvuldig dan de lengte van de kamer met de breedte ervan. Meestal wordt er bij de productspecificaties uitgegaan van een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter.
Wil je nog nauwkeuriger zijn, dan kun je ook uitgaan van het aantal kubieke meters. Je vermenigvuldigt dan lengte, breedte en hoogte met elkaar. Haal de uitkomsten van vierkante en kubieke meters niet door elkaar, omdat je anders afgaat op de verkeerde informatie.