Bosch KGE36DW40/02 Koelkast onderdelen Adviescentrum

Filter 24 resultaten

Condensvorming in de koelkast: kan dat kwaad?

Condensvorming in de koelkast ontstaat door het verschil tussen de lucht binnen én buiten het apparaat. Ook de luchtvochtigheid heeft hiermee te maken. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met wanneer er condens ontstaat op een glas met een koud drankje erin. Condensatie kan op verschillende manieren ontstaan en is lang niet altijd problematisch. Zo ontstaat er al een laagje condens op de binnenwand van de koelkast als de koelkast geopend wordt, vanwege het temperatuurverschil tussen de lucht ín en buiten de koelkast. Deze lucht bevat bovendien ook vocht. Als de warme lucht in de koelkast afkoelt, kan het vocht condenseren tot waterdruppels op de koude oppervlakken. 

Laat je bevroren voedsel in de koelkast ontdooien? Ook dan kan er sneller condens ontstaan, omdat er vocht van het ontdooiende voedsel af komt. 

Condens is dus een bekend fenomeen en is tot op zekere hoogte niet te vermijden. Toch doe je er goed aan om dit zo min mogelijk in de hand te werken, zodat het niet té erg wordt. Is er te veel condens, dan kan het afvoergaatje dit water niet meer verwerken en raakt het mogelijk verstopt. Zorg er dan ook voor dat je deur van de koelkast niet vaker of langer opent dan nodig is, en dat je voedsel goed afdekt om het vrijkomen van vocht te minimaliseren. Als je te veel condens op de wand opmerkt, is het verstandig om dit droog te maken.