Gorenje HTS2961F/02 RB60298OC 457118 Koelkast onderdelen Adviescentrum
De ijsblokjes ruiken naar bepaalde voedingsmiddelen in de koelkast, hoe kan dat?
IJs heeft de eigenschap om snel geuren uit de omgeving op te nemen. Als het ijs niet goed afgesloten ligt en je hebt voedingsmiddelen in de koelkast liggen die sterk geurend zijn (knoflook, prei, ui, kruiden), kan het zijn dat je ijs hier ook naar gaat ruiken. Afhankelijk van het type koelkast dat je hebt, kun je verschillende zaken controleren en regelen om ervoor te zorgen dat de ijsblokjes niet naar voedingsmiddelen gaan ruiken.
Luchtstroom in koel-vriescombinatie
In het geval van een standaard koel-vriescombinatie is het wellicht verstandig om de ijsblokjes in een luchtdichte verpakking op te slaan. Overweeg bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder met een deksel. Ook de voedingsmiddelen die sterk ruiken, kun je beter opbergen in een plastic bakje. Als de luchtstroom tussen de koelruimte en de vriesruimte de overdracht van geuren in de hand werkt, zorg je er op die manier voor dat de geuren niet worden opgenomen door de ijsblokjes.
Heb je een side-by-side koelkast? Dan zijn er verschillende oorzaken te noemen voor ijsblokjes of getapt water dat niet helemaal fris smaakt.
- Nadat je de koelkast hebt geïnstalleerd, moet er voldoende water uit de koelkast worden gehaald en weggegooid.
- Mogelijk zijn er problemen met het water dat de koelkast in komt, of met het watersysteem in de koelkast zelf.
Tips bij het in gebruik nemen van de koelkast
Het water dat in het begin uit de koelkast komt, kan een slechte geur of smaak hebben. We raden aan om, nadat de koelkast op de waterleiding is aangesloten, de eerste 8-11 liter (de inhoud van een watertank) weg te gooien. Op deze manier spoel je het systeem schoon.
Het is aan te raden om de ijsemmer af te wassen voordat je deze gebruikt, en de eerste twee dagen geen ijs uit de dispenser te halen. Gooi de inhoud van de eerste twee tot drie volle ijsemmers weg.
Installeer het waterfilter vóór gebruik
Wanneer je de koelkast op de waterleiding aansluit, vergeet dan niet het waterfilter te installeren voordat je water uit de dispenser haalt. Tap je toch water zonder dat er een waterfilter aanwezig is, dan raakt zowel de waterslang als de watertank vervuild. Deze onderdelen zijn niet altijd gemakkelijk te reinigen. Het is dus belangrijk om aan het waterfilter te denken voordat je de koelkast gaat gebruiken.
Waterfilter vervuild
Gebruik je je koelkast al een tijdje en smaakt het ijs of water niet zo best? Dan is het waarschijnlijk tijd om het waterfilter te vervangen. Na het plaatsen van een nieuw filter, moet het systeem weer worden doorgespoeld door de eerste 8-11 liter water te tappen en vervolgens weg te gooien.
IJsmaker of -opslag vervuild
Als de ijsmaker of de ijsopslag in de koelkast niet regelmatig wordt gereinigd, kunnen bacteriën, schimmels of etensrestjes zich gaan ophopen. Hierdoor kan een onaangename geur ontstaan, die wordt overgedragen op de ijsblokjes. Maak deze onderdelen dan ook schoon volgens de instructies van de fabrikant.
-
Hisense
Origineel
Klep IJsblokjesverdeler
HK1878039, RS694N4TF2, RS650N4AD1
4.85.41.03-0
Klep
geschikt voor o.a. RS694N4TF2, RS650N4AD1 per stuk € 24,49 Online voorraad Bestel -
Hisense
Origineel
IJsbereider IJsklontjes unit
HK1645502, RS650N4AC2, KAI93VL30R
4.85.61.02-0
IJsbereider
geschikt voor o.a. RS650N4AC2, KAI93VL30R per stuk € 53,49 Online voorraad Bestel