Indesit SZ 12 A1 D/I 850371301500 Koelkast onderdelen Adviescentrum

Filter 22 resultaten

Hoe werkt een koelkast motor?

In het geval van de koelkast verwijst de term motor vaak naar de compressor. Dit is een essentieel onderdeel van de koelkast, omdat het verantwoordelijk is voor het daadwerkelijke koelen. Maar waar zit de motor van de koelkast precies, en wat doet dit onderdeel nu eigenlijk? Wij bieden je graag een vereenvoudigde uitleg van hoe de compressor functioneert. 

Wat doet de motor in de koelkast?

Je vindt de compressor meestal aan de achterkant van het apparaat, vaak aan de onderkant. Afhankelijk van model en type kan het echter ook zijn dat het onderdeel zich bovenaan achter een afdekplaat of zelfs onder de koelkast zit. Controleer de handleiding van je apparaat dus goed, zodat je weet waar je de motor kunt vinden als je deze onverhoopt moet vervangen. 

In het kort werkt de compressor op de volgende manier. Het proces begint als je de koelkast inschakelt en wanneer de motor wordt geactiveerd door de thermostaat. (Met behulp van een sensor constateert de thermostaat of er veranderingen zijn in de temperatuur en of er moet worden gekoeld of niet.) De compressor trekt een (meestal) gasvorming koelmiddel uit de koelkast en perst dit samen, waardoor de druk en de temperatuur van het middel toenemen. Hierdoor worden de moleculen gecomprimeerd en ontstaat er warmte. 

Het hete koelmiddel stroomt vervolgens naar de condensor. Dit is een spoel die helpt bij het afvoeren van de warmte, waardoor het koelmiddel afkoelt en tot vloeistof condenseert. 

Vervolgens gaat het vloeibare koelmiddel door een smalle opening (expansieklep), waarbij drukverlaging ontstaat. Hierdoor wordt het koelmiddel weer kouder en bevindt het zich deels in vloeibare, deels in gasvormige staat. 

Het middel stroomt door een verdamper. De warmte in de koelkast trekt vervolgens de kou van het koelmiddel aan, waardoor de lucht in de koelkast afkoelt. Tijdens dit proces wordt het vloeibare koelmiddel gedeeltelijk verdampt en wordt het weer gasvormig. 

Dit proces start steeds weer opnieuw, iedere keer wanneer de thermostaat doorgeeft dat koelen nodig is. Daarom hoor je bijvoorbeeld ook de compressor aanslaan als je de deur van de koelkast even open hebt laten staan. Natuurlijk is het proces zoals hierboven beschreven in de praktijk gecompliceerder en zijn er uiteindelijk verschillende componenten en regelsystemen die de koeltemperatuur regelen.