Krups XP7210BR/70G ESPRESSO ESPRESSERIA AUTOMATIC Koffieautomaat onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 23 resultaten

Een duurzaam bakje koffie? Hier kun je op letten!

Veel Nederlanders starten hun dag met een kopje koffie. Echt goed wakker worden zonder dat vertrouwde kopje lijkt zelfs maar moeilijk te gaan. Of je nu espresso, latte macchiato, koffie verkeerd of een doodgewoon ‘bakkie pleur’ lekker vindt: er komt nogal wat kijken bij het maken van jouw favoriete drankje. Je hebt doorgaans een apparaat nodig, met al dan niet allerlei functies voor bijvoorbeeld het schuimen van melk of het malen van bonen. Je hebt koffie nodig: bonen, snelfiltermaling, cups of pads. En waar laat je die gebruikte filters, cups en pads eigenlijk, als je afval scheiden belangrijk vindt? Steeds meer mensen houden zich op deze manier bezig met duurzaamheid, en bijvoorbeeld ook met energie besparen. Wist je dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om energie te besparen bij het zetten van jouw kopje koffie? Zo maak je niet alleen de juiste keuze voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee: win-win! Wij lichten graag een aantal adviezen voor je toe. 

Het feit dat er wereldwijd steeds meer koffie gedronken wordt, zorgt natuurlijk voor de nodige druk voor de boeren die koffie verbouwen. Ook hun omgeving lijdt hieronder. Daarom is het wenselijk dat iedereen bewuster wordt van de handelingen die je doet voor, tijdens én nadat je heerlijk geniet van je koffie. 

Vervang kapotte onderdelen van de koffiemachine

Heb je een prachtige koffezetter, maar is de glazen koffiekan of één van de vele andere onderdelen kapot? Zet je machine dan nog niet direct bij het grofvuil! PartsNL helpt je graag bij het vervangen van koffiemachine onderdelen, zodat jij de meest duurzame keuze maakt voor het milieu én je portemonnee. In de meeste gevallen kun je een reparatie prima zelf uitvoeren, en is het niet nodig om een reparateur in te schakelen of je machine weg te brengen. Ook voor andere huishoudelijke apparaten geldt: heb je te maken met een defect, kijk dan eerst wat je nog kunt repareren van je huidige apparaat. 

Zet niet te veel koffie

Klinkt heel logisch misschien, maar zet jij soms ook wel eens voor twee personen koffie terwijl jij op dat moment de enige bent die het drinkt? En moet je daarna altijd nog iets weggooien? Dat kan anders! Als je goed afmeet hoeveel koffie je nodig hebt, weet je zeker dat je apparaat niet langer dan nodig aan het werk is, en dat je daarna geen koffie hoeft weg te spoelen. Dit is natuurlijk vooral het geval bij filterkoffie, want bij een volautomaat of espressomachine gaat dit automatisch op maat. Heb je onverhoopt toch te veel gemaakt, giet dan de overtollige koffie over in een thermoskan. Zo kan je er later toch nog van genieten, zonder het koffiezetapparaat opnieuw te hoeven gebruiken. 

Apparaat nog aan?

Zeker als je al een wat oudere koffiezetter hebt, is het slim om het apparaat direct uit te zetten nadat deze zijn werk heeft gedaan. Machines op leeftijd kunnen namelijk nog behoorlijk wat energie verbruiken in de standby-stand. De meeste nieuwere volautomaten en espressomachines schakelen zichzelf na een tijdje uit, maar het is altijd verstandig om hierop te letten en eventueel zelf actie te ondernemen als het te lang duurt. 

Melk: écht nodig of toch zonder?

Koffie met melk drinken heeft meer impact op het milieu dan het drinken van een zwart kopje koffie. Eén koffie verkeerd zou volgens Milieu Centraal gelijkstaan aan maar liefst veertien espresso’s! Dit heeft te maken met hoe belastend het gebruik van zuivel is voor het milieu. Minder tot geen melk gebruiken is dus zeker een overweging waard als je duurzaamheid belangrijk vindt. Haal je wel eens koffiemelk in huis, bijvoorbeeld voor visite, beperk je dan tot het gebruiken van cups, die je langer kunt bewaren dan de flesjes. Alles wat je niet hoeft weg te gooien, is weer mooi meegenomen!

Weggooien

Koffieprut door de schoorsteen spoelen lijkt op het eerste gezicht misschien geen probleem, maar je kunt uiteindelijk rioolproblemen veroorzaken als je op deze manier het afval wegwerkt. Gooi gebruikte koffiefilters en koffiedik dus gewoon weg in je GFT-bak, dus bij alle andere etensresten. Gebruik je koffiecups, dan kun je de hervulbare varianten afspoelen met koud water en de wegwerpcups bij het restafval gooien. Veel fabrikanten bieden echter ook een milieuvriendelijk alternatief, waarbij je de gebruikte cups verzamelt en zelf inlevert. Je kunt de Douwe Egberts cups bijvoorbeeld inleveren bij Blokker-filialen, of de Nespresso-cups via een bezorgdienst wegwerken. Onderzoek daarom of de fabrikant van jouw cups ook een dergelijk recycleprogramma heeft, zodat je de meest milieuvriendelijke weg kiest. 

Als het gaat om koffiecups, filterkoffie en pads zijn er verschillende voor- en nadelen waar het gaat om het milieu. Je kunt je voorstellen dat filterkoffie eigenlijk de minste afval levert, omdat je alles wat gebruikt is gewoon in de GFT-bak mag gooien. Dit geldt niet voor cups en pads. Zowel koffiecups als pads bestaan vaak uit een mengsel van diverse materialen, waardoor ze uiteindelijk altijd bij het restafval eindigen.

Kies voor keurmerk

Om de boeren die koffie verbouwen én hun omgeving zo goed mogelijk te beschermen, zijn er keurmerken die aangeven welke fabrikanten/koffiesoorten de meest milieuvriendelijke keuzes zijn. Rainforest Alliance en Fairtrade zijn hier voorbeelden van. Online vind je een Keurmerkenwijzer, met gedetailleerde informatie over elk van deze keurmerken. 

Neem je eigen beker mee

Je draagt mee aan een flinke en vaak complexe afvalstroom als je bij ieder koffietentje een wegwerpbeker met koffie aanneemt. Daarom het advies: koop een leuke, lekdichte koffiebeker en stop deze in je tas als je de deur uit gaat. Je beker kun je overal laten vullen, steeds vaker met een beetje korting, en er komt nauwelijks meer afval aan te pas. Spoel je beker zoveel mogelijk om met koud water na gebruik, om nóg minder energie te verbruiken. 

Door hier en daar wat bewuster om te gaan met routines die altijd ‘normaal’ waren, zoals het koffiezetten, het aan laten staan van apparaten en het gedachteloos weggooien van het koffie-afval, maak je een betere keuze voor het milieu. Wetende dat je je bekommert om het klimaat en de toestand van de koffieboeren, smaakt jouw koffie alleen maar beter!