Rowenta ES6910PN/70A ESPRESSO FULLY AUTOMATIC Koffie zetter onderdelen en accessoires Adviescentrum

Filter 20 resultaten

Hoe moet je een koffiezetapparaat ontkalken?

Kalkaanslag wordt van nature afgezet in je koffiezetapparaat. Op alle plaatsen waar warmte wordt verhit, ontstaat deze aanslag. Na verloop van tijd kan kalkaanslag de verschillende onderdelen van je koffiezetter aantasten, waardoor het apparaat niet meer goed werkt. Regelmatig ontkalken helpt bij het beschermen van je koffiezetapparaat, en zorgt voor een langere levensduur. Ook helpt ontkalken om de smaak en kwaliteit van je koffie goed te houden. 

Maar hoe vaak moet je een koffiezetapparaat ontkalken? Het is belangrijk dat je je koffiezetapparaat om de twee tot vier maanden wordt ontkalkt, afhankelijk van hoe vaak je je apparaat gebruikt en hoe hard het water in jouw omgeving is. Hoe harder het water uit de kraan, hoe sneller kalkaanslag vormt en een probleem wordt. Kortom: als ontkalken nog niet in jouw vaste onderhoudsroutine opgenomen is, dan is het daar tijd voor! 

Sommige koffiemachines hebben een indicatorlampje, dat gaat branden wanneer het tijd is om het apparaat te ontkalken. Bij simpele koffiezetters moet je dit zelf in de gaten houden. Meestal is dit geen probleem, omdat je de witte kalkdeeltjes kunt zien zitten in het apparaat (of al tegenkomt in je koffie), of omdat de koffie een afwijkende smaak heeft. 

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?

De ene koffiezetter is de andere niet. Daarom is er niet één vast stappenplan te geven voor hoe je ieder koffiezetapparaat kunt ontkalken. Toch is het wel zo dat de handelingen die je uitvoert, veel op elkaar lijken. In alle gevallen is het naspoelen erg belangrijk. Heb je een simpel koffiezetapparaat waarbij je gebruikmaakt van de bekende papieren filters, dan heb je te maken met ander onderhoud dan wanneer je een uitgebreide koffiemachine met allerlei functies hebt. 

Aan de slag

Heb je een standaard koffiezetapparaat zonder al te veel spannende functies, dan is het ontkalken hiervan eigenlijk heel simpel. Je maakt het koffiezetapparaat leeg en je maakt het waterreservoir even goed schoon. Daarna vul je het met lauwwarm water tot aan het maximumniveau, en voeg je een ontkalker toe. Laat deze in het water oplossen en laat het eventueel intrekken, afhankelijk van wat de gebruiksaanwijzing van de ontkalker aangeeft. Laat het reservoir helemaal leeglopen, en spoel het na met vers water. Zo verwijder je alle kalkrestjes én restjes van de ontkalker. Veeg daarna met een schone doek alle resten van de kalkoplossing van het apparaat. Zo voorkom je dat bepaalde delen gaan roesten. 

Ook het ontkalken van een volautomatische koffiemachine werkt grotendeels op dezelfde manier. Door ontkalker met water te mengen, in het waterreservoir te doen en vervolgens een paar keer te spoelen, houd je kalkaanslag op een relatief simpele manier weg. Omdat ontkalkers geurloos en ongevaarlijk zijn, kun je ze altijd op een veilige manier gebruiken en merk je daarna niets aan je koffie. 

Investeren in een volautomatische koffiemachine doe je alleen als je veel koffie drinkt en lang wil kunnen genieten van dit apparaat. Juist daarom is het ontkalken zo belangrijk. Meestal gebeurt dit door een tablet toe te voegen aan een speciaal doseergedeelte. Soms kun je ook een ontkalkingsvloeistof gebruiken, die je toevoegt aan de watertank of die je in dezelfde ruimte plaatst als een reinigingstablet. In de gebruiksaanwijzing van jouw koffiemachine lees je precies wat de geschikte werkwijze is.

Wat kun je gebruiken voor ontkalken?

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: het beste middel om te gebruiken is absoluut een officiële koffiemachine ontkalker, zoals je deze onder andere vindt in de webshop van PartsNL. Deze komen in vloeibare vorm, poedervorm of tabletvorm. Welke je gebruikt, hangt af van de specifieke koffiemachine die je hebt. Sommige mensen gebruiken azijn voor het ontkalken, maar dit heeft als nadeel dat het een vieze smaak achterlaat. Ook de zuurgraad van azijn kan een nadelig effect hebben op de onderdelen van de koffiemachine. Daarom kun je het beste kiezen voor een ontkalkingsmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor koffiezetapparaten.

Problemen met ontkalken

Soms gaat het ontkalken niet helemaal vlekkeloos, of lijkt er een probleem te ontstaan tijdens het proces. Blijft het apparaat in de ontkalkingsmodus hangen? Meestal wordt dit veroorzaakt doordat er aan het begin van het ontkalkingprogramma meer dan een halve liter water/ontkalkingsmiddel in het waterreservoir zit. De ontkalkingcyclus kan dan uren duren, waardoor het simpelweg lijkt alsof hij in de ontkalkingcyclus blijft hangen. Om dit op te lossen kun je het ontkalkingprogramma onderbreken en herhalen met de juiste hoeveelheid water. Raadpleeg hiervoor je gebruiksaanwijzing.

Espressomachine geeft snel weer de melding ‘ontkalken’: afhankelijk van de ingestelde waterhardheid (1 t/m 4) zal er bij je machine nadat er 220, 100, 70 of 40 liter water door het element heeft gestroomd de melding "ontkalken" in de display verschijnen. Als je vaak grote koppen koffie zet, zal de melding eerder verschijnen.