Altus ALA 189 GB 7763670186 wisselstukken Koken Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Hoe werkt een snelkookpan?

Hoe werkt een snelkookpan? Een snelkookpan, ook wel bekend als pressurecooker of hogedrukpan, is een afgesloten pan die voorzien is van een stevig sluitend deksel en een drukventiel. Het deksel is voorzien van een afdichtingsring, zodat er geen water of stoom kan ontsnappen tijdens het verhitten van het voedsel. In een snelkookpan ontstaat hoge druk, waardoor het voedsel sneller klaar is. Hoewel de naam snelkookpan doet vermoeden dat je voedsel aan het koken bent, werkt dit apparaat op basis van stoom. 

Wat kun je met een snelkookpan?

Door je gerechten te bereiden in een snelkookpan, kook je niet alleen sneller, maar in de meeste gevallen ook gezonder. Je kookt de ingrediënten niet in water, maar je stoomt ze op hoge druk waardoor meer vitaminen en mineralen behouden blijven. Met de snelkookpan bereid je bijvoorbeeld groenten, aardappels, granen, zaden of zelfs een stoofpotje.  

Hoe snelkookpan gebruiken?

Hoe gebruik je een snelkookpan? In het kort volg je de volgende stappen om je voedsel te bereiden. Hou je tijdens de bereiding goed aan de instructies van de fabrikant en aan het recept dat je volgt. Een snelkookpan gebruiken is niet moeilijk, je moet alleen zorgen dat je de veiligheid goed in acht neemt. Onderstaande stappen leggen in de basis uit wat het gebruik van een snelkookpan inhoudt. 

  • Je doet water (of andere vloeistof, zoals saus of bouillon) en het voedsel in de pan. De hoeveelheid vocht verschilt per recept en per apparaat, bekijk de handleiding én het recept dus goed.
  • Sluit het deksel en let erop dat de afdichtingsring goed is geplaatst.
  • De pan zet je vervolgens op het vuur (hoe hoog het vuur moet staan, vind je vaak ook in het recept), zodat de druk kan gaan opbouwen. 
  • Omdat het deksel goed dicht zit, kan de stoom niet ontsnappen en neemt de druk toe. 
  • Er zit een drukventiel (meestal een kleine metalen pin) op het deksel, deze regelt de druk binnenin de pan. Het ventiel komt omhoog naarmate de druk in de pan toeneemt. Hierdoor ontsnapt stoom, wat je vaak kunt horen en kunt zien.
  • Zodra het ventiel omhoog is gekomen, start de daadwerkelijke kooktijd.
  • Is het eten klaar, dan haal je de pan van het vuur en laat je de druk langzaam afnemen. Afhankelijk van het recept kan dit even duren.
  • Zodra de druk volledig is gedaald en het drukventiel omlaag is gekomen, kan het deksel veilig geopend worden.

Waarom een snelkookpan: de voor- en nadelen

Denk je eraan om een snelkookpan aan te schaffen, dan zijn er verschillende voor- en nadelen te noemen die jou kunnen helpen bij het nemen van een beslissing. 

Voordelen snelkookpan

  • Je bent minder tijd kwijt aan het koken.
  • Vanwege de kortere bereidingstijd, is het verbruik ook lager.
  • Omdat het voedsel wordt gestoomd, blijven vitamines en mineralen beter behouden.
  • Je hebt minder water nodig. 
  • Met behulp van verschillende accessoires kun je meerdere soorten voedsel tegelijk klaarmaken.
  • Over het algemeen is een snelkookpan geen heel duur apparaat.

Nadelen snelkookpan

Met onderstaande punten moet je wellicht rekening houden als je eraan denkt om een snelkookpan te kopen: 

  • Het apparaat kan best wat ruimte innemen in je keuken, niet iedereen heeft daar plek voor (of vindt dat prettig).
  • Een snelkookpan is niet voor alle soorten gerechten geschikt. Zo kun je er beter geen zachte groenten mee bereiden. 

Heb je al een snelkookpan maar mis je een deksel of is de afdichting kapot? Koop bij PartsNL dan de nieuwe snelkookpan onderdelen die je nodig hebt.