Atag MM26BK2 DUM0417299 wisselstukken Koken Adviescentrum
Hoe werkt een frituurpan?
Geniet jij van tijd tot tijd graag van een snack of patat uit de frituurpan, of denk je eraan om er één aan te schaffen? Dan wil je misschien graag eens weten wat nu precies de frituurpan werking is, en hoe het kan dat jouw voedsel zo bruin en knapperig uit de olie komt. Dat lichten we natuurlijk graag voor je toe!
Frituren kan in een elektrische frituurpan of in een pan op het fornuis. In beide gevallen werk je met olie, die een temperatuur bereikt van wel 180 tot 200 graden Celsius. Het grote verschil met bakken is dat je bij frituren een veel grotere hoeveelheid olie gebruikt, waarin het voedsel helemaal wordt ondergedompeld.
In het kort is een frituurpan een elektrisch apparaat dat bestaat uit (vaak) een metalen of kunststof behuizing en een binnenpan. In de binnenpan zit een elektrisch verwarmingselement, dat de aanwezige olie of het vet verhit. Je doet het voedsel dat je wil frituren in het bijgeleverde friteusemandje en dat hang je in de binnenpan. Omdat de olie zo’n hoge temperatuur heeft, droogt het oppervlak van het voedsel uit en krijgt het niet alleen dat mooie bruine kleurtje maar ook een knapperig laagje.
Er zijn verschillende soorten frituurpannen. Naast een ‘standaard’ exemplaar kun je bijvoorbeeld een dubbele frituurpan kopen met twee aparte gedeeltes, een eenpersoonsfriteuse of een friteuse met een geïsoleerde buitenkant. Daarnaast zijn er frituurpannen met een zogenoemde koude zone. Deze zone zorgt ervoor dat kruimels op de bodem minder snel verbranden. Daardoor gaat het frituurvet langer mee.
Hoe werkt een friteuse: belangrijke vragen
Wat kun je allemaal gebruiken om in te frituren?
Je kunt vloeibaar of vast frituurvet, frituurolie en verschillende andere soorten olie gebruiken om in te frituren. Dit kan bijvoorbeeld zonnebloemolie zijn, arachideolie of koolzaadolie. Het gaat er uiteindelijk om dat je olie kiest met een zogenoemd hoog rookpunt (de temperatuur waarbij spijsolie of vet begint te ontbinden).
Welke temperatuur moet de olie hebben?
De beste temperatuur om in te frituren ligt ongeveer tussen de 170 en 180 graden Celsius. Het is beter om hier niet te veel onder of boven te gaan zitten. Bij een te lage temperatuur neemt het product te veel vet op en zal het niet goed gaar of knapperig worden. Is temperatuur te hoog, dan heb je straks een snack waarvan de buitenkant gaar is en de binnenkant mogelijk nog niet. Wil je zelf testen of de temperatuur in orde is? Laat dan een stukje brood in de olie vallen. Als het stukje in ongeveer een halve minuut goudbruin wordt en niet verbrandt, heb je de juiste temperatuur.
Hoe vaak moet je het vet of de olie vervangen?
In principe geldt dat de meeste soorten frituurvet en -olie na ongeveer vijf tot zeven keer frituren verzadigd zijn en vervangen moeten worden. Het kan echter zijn dat dit eerder nodig is, je merkt dit dan aan de (donkere) kleur van het vet of aan een sterke geur of smaak.
Het frituren levert je altijd het beste resultaat op wanneer je rekening houdt met de volgende zaken:
Vul je pan niet met te veel olie: je wil niet dat de boel overstroomt als je er snacks in doet, en er gevaarlijke situaties ontstaan.
- Frituur in kleinere porties
- Houd het oppervlak van het te frituren voedsel zo droog mogelijk, zodat de olie niet gaat spetteren.
- Frituur het voedsel niet te lang, zeker niet als je snacks bereidt die een zachtere of vloeibare vulling hebben.
Met deze tips wordt het gebruiken van je frituurpan gemakkelijker én leuker! Zorg ervoor dat je je friteuse altijd goed schoon houdt en kapotte onderdelen op tijd vervangt, zodat je lang plezier hebt van je apparaat.