Bauknecht SLMK1680-1WS 948903068 00 wisselstukken Koken Adviescentrum

Filter 7 resultaten

Zo bespaar je energie bij het gebruik van je oven

De oven is een geliefd apparaat in huis. Ben je bakliefhebber en zet je maar wat graag een zelfgebakken (hartige) taart of ovenschotel op tafel? Dan kun je natuurlijk niet zonder je oven. Maar wat kun je eigenlijk doen om je oven zo energiezuinig mogelijk te gebruiken? De energierekening schiet de laatste tijd tenslotte omhoog, zonder dat je daar zelf echt iets voor hoeft te doen. Wij geven je daarom graag enkele tips, want er zijn verschillende maatregelen die je snel en eenvoudig zelf kunt toepassen. Zo kun je je oven blijven gebruiken en kom je niet voor verrassingen te staan bij de jaarafrekening van de energiemaatschappij. 

Laat de ovendeur zoveel mogelijk dicht

Als je de ovendeur opent, gaat kostbare warmte verloren. Dit merk je niet alleen aan je gerecht (het duurt langer voordat het gaar is, bovendien kunnen taarten en cakes zelfs inzakken), maar het staat op den duur ook minder leuk op je energierekening. Je oven moet namelijk hard werken om eerst weer op temperatuur te komen, voordat deze überhaupt verder kan met bakken.  Soms is het openen van de deur voor een snelle check wel even nodig, maar probeer dit tot een minimum te beperken.

Bakplaat niet nodig? Laat deze dan weg

Als je de bakplaat niet nodig hebt, is het beter om deze in zijn geheel weg te laten wanneer je voedsel gaat bereiden. De plaat belemmert de luchtstroom namelijk, waardoor het uiteindelijk meer energie kost om hetzelfde resultaat te bereiken. Om dezelfde reden is het ook niet nodig om folie over een ovenrooster te plaatsen. 

Meer dan één gerecht te bereiden? Gebruik de oven één keer

Wil je twee of meer verschillende gerechten bereiden in de oven, probeer de aanwezige warmte dan zoveel mogelijk te benutten. Dit doe je door de gerechten tegelijkertijd in de oven te zetten, als dat mogelijk is, of anders vlak na elkaar. Wacht je te lang, dan moet de oven eerst weer aan het werk om weer op de goede temperatuur te komen en dat is natuurlijk zonde!

Laat eten op kamertemperatuur komen

Komen etensresten uit de koelkast of diepvries? Laat deze dan eerst goed op temperatuur komen voordat je ze in de hete oven zet. De oven hoeft dan minder lang aan om het gerecht op de juiste temperatuur te krijgen. 

Gebruik de zelfreinigende functie van je oven niet te vaak

Wist jij dat de zelfreinigende functie van de oven best veel stroom gebruikt, en dat het uiteindelijk slimmer is om de oven gewoon zelf schoon te maken? De zelfreinigingsfunctie kost jou gemiddeld evenveel energie als het bereiden van drie(!) gerechten. 

Zet de oven eerder uit

Het duurt over het algemeen best een tijd voordat een oven is afgekoeld. Met dit in het achterhoofd kun je de oven gerust één of twee minuten vóór het einde van de ingestelde tijd uitzetten, zonder dat het invloed heeft op de garing van je voedsel.

Trek de stekker eruit als je de oven niet gebruikt

Het display van je oven staat dag en nacht aan. We hebben het niet per se over grote hoeveelheden stroom, maar als alle kleine beetjes helpen, is het zeker het overwegen waard om de stekker na gebruik uit de oven te trekken. 

Tijd voor een nieuwe oven? Kies bewust

Heb je een oven van flink wat jaren oud, dan brengt het kopen van een nieuwe al snel een besparing met zich mee. Kijk bij het oriënteren vooral naar het doel wat je ermee voor ogen hebt. Je weet dan namelijk ook wat de gewenste grootte ongeveer is. Kies je een te grote oven, dan is dat eigenlijk zonde van het energieverbruik. 

Het energielabel zegt veel over het verwachte verbruik van een oven, hoewel de wereld van energielabels tegenwoordig verwarrend kunnen zijn. De inschaling en criteria worden soms aangepast, waardoor een energielabel A bij wijze van spreken ineens kan veranderen in een C of D. Wil je écht een energiezuinige oven, kies dan voor een A+++ label. Toch is ook de  grootte hier weer van belang: soms is een kleine oven met A+ label zuiniger dan een grotere met A+++ energielabel. Andere tips: kies een oven die een heteluchtfunctie heeft. Deze is zuiniger dan een standaard elektrische oven. Een combimagnetron (van goede kwaliteit) met heteluchtfunctie is bovendien voor het bakken zuiniger dan een oven. 

Kun je niet wachten om je oven bewuster te gaan gebruiken, zonder dat je minder vaak hoeft te bakken? Met bovenstaande adviezen kun je gelijk aan de slag!