Beko DV 655 S 7739086343 DD 60CM DBL OVEN ELEC COOKER SI wisselstukken Koken Adviescentrum
Hoe maak je een frituurpan schoon?
Het schoonmaken van de frituurpan is voor veel mensen één van de meest vervelende klusjes in de keuken. Lekker zelf je snacks en frietjes bereiden is leuk, maar het reinigen van de pan wordt al snel een vette, kleverige aangelegenheid. Helaas is het bij een friteuse ook zo dat er na verloop van tijd vettige plekken komen waar je ze niet meer weg krijgt. Om de kwaliteit van je apparaat én van het gefrituurde voedsel optimaal te houden, is het daarom van belang dat je regelmatig een schoonmaakroutine uitvoert.
Frituurpan schoonmaken: zo ga je te werk
Hoe krijg ik mijn frituurpan goed schoon, is vaak de vraag. Het belangrijkste is dat je de vettige laag van de pan krijgt en eventuele etensrestjes verwijdert. Dat betekent dat je iedere schoonmaakbeurt begint met het verwijderen van het frituurvet of de olie. Het is goed om te weten dat er nog een verschil is tussen alleen de olie verversen en het schoonmaken van de hele friteuse. Soms wil je de frituurpan schoonmaken, maar had je de olie pas één keer gebruikt. Je kunt de olie of het vet dan in een schone fles gieten en in deze fles bewaren tot je het weer wil gebruiken. Was het toch al tijd om het vet weg te gooien, dan giet je het bijvoorbeeld in de oude verpakking weer terug en breng je het naar een recyclepunt. Spoel het nooit weg door de gootsteen of het toilet! Frituur je met vast vet, dan kun je dit het beste even verwarmen zodat je het gemakkelijker kunt verwijderen.
Als het vet uit de weg is, veeg je de binnenranden van de frituurpan schoon met keukenpapier. Je hebt dan als het goed is de meeste etensrestjes al te pakken. Vervolgens kun je over op het echte poetswerk. Afhankelijk van hoe vies en vettig je frituurpan nog is, zijn er verschillende opties als het om schoonmaakmiddelen gaat. Zo kun je een sopje met afwasmiddel gebruiken, omdat dit ontvettend werkt. Dit werkt zowel op de buiten- als de binnenkant van je friteuse. Let er wel op dat je voor het schoonmaken een zachte spons of doek gebruikt en geen schurende borstels of sponsjes. Deze kunnen je friteuse behoorlijk beschadigen.
Naast afwasmiddel kun je ook soda gebruiken, omdat dit ook goed werkt als je een frituurpan ontvetten wil. Je vult hierbij je frituurpan voor ongeveer driekwart met water. Dan voeg je een paar schepjes soda toe en kun je het mandje terughangen. Dan zet je de friteuse aan op (maximaal) 90 graden voor ongeveer tien minuten. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van soda niet bij iedere frituurpan aangeraden wordt, zoek van tevoren dus wel even uit of je dit middel veilig kunt gebruiken.
Op dezelfde manier als in bovenstaand voorbeeld kun je in plaats van soda ook een vaatwastablet toevoegen. Ook dan zet je de frituurpan tien minuten aan op 90 graden, voor driekwart gevuld met water.
Speciale frituurpan reiniger gebruiken
Heb je bovenstaande middeltjes niet in huis of werken ze onvoldoende, dan zijn er ook speciale frituurpan reinigers en/of inweeksprays op de markt die je kunt aanschaffen voor deze klus. Op de verpakking vind je dan duidelijke instructies voor het gebruiken van deze schoonmaakmiddelen.
Als je de binnenpan goed schoon hebt gemaakt, is het van belang dat je deze naspoelt met heet water om resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen. Je kunt aan het hete water eventueel een beetje azijn toevoegen. Daarna droog je de pan af met een zachte doek of keukenpapier.
Kan een frituurpan in de vaatwasser?
Of de onderdelen van jouw frituurpan, zoals het mandje en het deksel, in de vaatwasser mogen, is per apparaat verschillend. Kijk dus goed in de handleiding van je friteuse als je dit van plan bent. Er zijn modellen waarbij je de binnenpan niet uit de frituurpan kunt halen, bij andere modellen kan dit wel. Heb je een friteuse waarvan de binnenpan voorzien is van een teflon-antiaanbaklaag, dan kan de binnenpan zeker niet in de vaatwasser. De teflon laag zal dan snel slijten.