Braun 4243 UK10+SCALE MN FOOD PROCESSOR 0X64243755 Multipractic Plus wisselstukken Koken Adviescentrum
Hoe maak je een fornuis schoon?
Het schoonmaken van je fornuis is een belangrijke taak in de keuken. Niet alleen oogt je werkplek een stuk frisser en netter als je het fornuis regelmatig schoonmaakt, het is natuurlijk ook hygiënischer en daardoor gezonder en veiliger. Er zijn verschillende soorten fornuizen. Deze kun je niet allemaal op dezelfde manier schoonmaken, omdat je te maken hebt met diverse materiaalsoorten.
Hoe vaak fornuis schoonmaken?
Het gasfornuis schoonmaken is een klus die behoorlijk vervelend kan worden als je te maken krijgt met ingebrande vlekken of aangekoekte etensresten. Daarom is het altijd verstandig om na iedere keer dat je hebt gekookt, al een vochtige doek over het oppervlak en de pannendragers te halen. Veel meer dan warm water heb je dan eigenlijk nog niet nodig. Als je dit zo volhoudt, scheelt het je later een frustrerende, tijdrovende schoonmaakbeurt.
Gasfornuis reinigen
Het schoonmaken van een gasfornuis, waarbij we het uiteraard voornamelijk hebben over de gaskookplaat, neemt vanwege de hoeveelheid onderdelen meer tijd in beslag dan wanneer je een inductie- of keramische kookplaat zou moeten reinigen. Het rvs oppervlak, de pannendragers en de branderkelken/branderdeksels zijn de onderdelen die je goed schoon moet maken. Als deze elementen niet héél vet of vies zijn, kun je uitstekend uit de voeten met een mild sopje met heet water en afwasmiddel. Afwasmiddel heeft een ontvettende werking, wat echt van pas komt op een plek waar regelmatig de spetters in het rondvliegen. Zo ga je te werk:
- Maak de (gietijzeren) pannendragers schoon met het gemaakte sopje. Hoe reinig je vette pannendragers op het fornuis als ze écht heel vies zijn? Dan kun je ze even laten weken in heet water met wat afwasmiddel. Daarna zijn ze makkelijker te poetsen.
- Laat daarna de gaspitten (branderdeksels) een half uur weken in heet of kokend water, met ook een beetje afwasmiddel. Poets ze daarna met een spons of een zachte doek (geen schuurspons!).
- De kookplaat zelf neem je af met een vochtige doek. Om aangekoekte etensresten los te weken, kun je de natte, warme doek met een beetje afwasmiddel een tijdje op de vlek laten liggen. Dit inweken kan echt een verschil maken voor hardnekkige vlekken op het fornuis. Daarna poets je de kookplaat met een zachte spons tot alle vlekken weg zijn.
- De branderkelken kun je schoonmaken door met een tandenborstel tussen de groefjes te poetsen. Zorg er vooral voor dat ze niet in contact komen met een grote hoeveelheid water, dit kan problemen opleveren als je de volgende keer wil koken.
Het fornuis vetvrij maken hoeft dus niet per se met allerlei speciale reinigers, je kunt het gewoon doen met de middeltjes die je vaak al in huis hebt!
Is het fornuis vies, dan vragen veel mensen zich af of de losse onderdelen in de vaatwasser kunnen. Dit zou natuurlijk behoorlijk wat tijd en werk kunnen schelen. Over het algemeen wordt het afgeraden om dit te doen, omdat de vaatwasmiddelen nogal agressief zijn en weer voor andere vlekken of aanslag kunnen zorgen. Met name de aluminium branderkelken kunnen gaan roesten als ze in de vaatwasser worden gedaan. Moet je de brander van het gasfornuis schoonmaken, doe dit dan met de hand.
Hoe krijg je ingebrande vlekken in emaille fornuis weer weg?
Metaal dat in de keuken gebruikt wordt, is vaak voorzien van een beschermlaag. Die bestaat meestal uit lak of emaille. Je kunt dit goed zien op de branderdeksels, de schijfjes op de gaspitten. Kleine vlekken zijn vaak gemakkelijk weg te poetsen met warm water en afwasmiddel. Soms is het nodig om de branderdeksels een tijdje te laten weken in een dergelijk sopje. Als je daarna het oppervlak goed afspoelt met water en droogt met een microvezel doek, zien de schijfjes er vaak weer netjes uit.
Zijn de vlekken echter hardnekkiger of ingebrand, dan kun je ook een speciale pannenspons met water gebruiken om deze weg te poetsen. Bij normaal gebruik zal een pannenspons geen krassen op het emaille achterlaten.
Wordt emaille niet op de juiste manier schoongemaakt, dan kan het barsten en zullen er stukjes loslaten. Gebruik daarom absoluut geen schurende, polijstende of anderszins agressieve schoonmaakmiddelen, en kies ook voor zachte sponzen en doeken in plaats van schuursponsjes.
Inductiekookplaat schoonmaken
Je fornuis reinigen ziet er weer heel anders uit als je een inductiekookplaat hebt. Het grote voordeel van zo’n plaat is dat je niet te maken hebt met allerlei losse onderdelen van allerlei verschillende materialen. Je kunt de gehele plaat in één keer schoonmaken. Dit doe je natuurlijk wanneer de plaat uitgeschakeld en afgekoeld is. Voor de zekerheid kun je het kinderslot inschakelen. Zitten er aangekoekte etensresten op de plaat, dan kun je deze losweken met een vochtige, hete doek. Je kunt hier eventueel ook een speciale schraper voor gebruiken. Daarna heb je eigenlijk genoeg aan een mild sopje met wat afwasmiddel, vanwege de ontvettende werking. Vervolgens maak je nog extra schoon met alleen water en droog je daarna de plaat goed af. Producten als soda, schuurmiddel en schuursponsjes dien je te allen tijde te ontwijken als je aan de slag gaat met het schoonmaken van een inductieplaat. Deze kunnen zorgen voor krassen en nare vlekken.
Keramische kookplaat reinigen
Het schoonmaken van een keramische kookplaat is in grote lijnen hetzelfde als het reinigen van de inductievariant. Ook hier gebruik je een mild sopje en een zachte doek of spons voor de algemene reiniging. Bij de keramische plaat is het echter nóg belangrijker dat je deze eerst laat afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat. Je voorkomt hiermee dat je je brandt aan het hete fornuis. Een ander verschil met het schoonmaken van een inductieplaat is dat je de keramische plaat een speciale schraper zou kunnen gebruiken bij hardnekkige en aangekoekte vlekken.