DeLonghi F612 0125625000 wisselstukken Koken Adviescentrum
Hoe werkt een inductie kookplaat?
Kook je nu nog op gas en overweeg je een alternatief, zodat je onder de streep goedkoper uit bent en een betere keuze maakt voor het milieu? Dan is het goed om je van tevoren te verdiepen in de werking van een inductie kookplaat. Ook is het van belang om te weten of je nog de nodige aanpassingen moet doen, om koken op inductie mogelijk te maken.
Wat is een inductie kookplaat en hoe wordt een inductie kookplaat warm? Inductie valt onder elektrisch koken: er gaat dus ergens een stekker in een stopcontact. In de kookplaat zitten elektrische spoelen: deze genereren een magnetisch veld onder de pan. De wervelstroom die door de pan gaat, wordt door de bodem omgezet in warmte. De pan wordt dus warm, maar de plaat zelf niet. Dit zijn eigenlijk ook direct de grootste voordelen: het rendement op het koken op inductie is hierdoor hoger en etensresten die op de plaat vallen, branden niet direct aan. Bovendien brand je je vingers niet aan een hete plaat. Dat gezegd hebbende, komt er natuurlijk wel warmte van de hete pan af, en is het verstandig om nog even uit te kijken tijdens en vlak na het koken.
Ben je vergeten de zone uit te zetten, maak je dan geen zorgen: zonder pan wordt er ook geen warmte meer opgewekt.
Inductie kookplaat werking: de voor- en nadelen
Hierboven noemden we al enkele voordelen van het gebruik van een inductiekookplaat. Hier zetten we ze graag nog voor je op een rij:
- De plaat zelf blijft koud, terwijl de pan warm wordt. Is de pan van de plaat, dan wordt er geen warmte meer opgewekt.
- De plaat is heel eenvoudig schoon te maken: een vochtig doekje erover halen is vaak voldoende.
- De inductiekookplaat is een goed alternatief voor als de gasprijzen duurder worden en we in de toekomst geheel van het gas af gaan.
- Energiezuinig en een hoger rendement vanwege de directe warmteopwekking.
Er zijn ook enkele nadelen te noemen, die een grotere rol kunnen spelen in de beslissing om wel of geen inductiekookplaat aan te schaffen.
- Inductiefornuizen zijn in aanschaf nog steeds wel duurder dan gasfornuizen.
- Op een inductieplaat kun je niet zomaar alle pannen plaatsen: er zijn speciale pannen voor nodig die magnetisch zijn. Soms kun je een fornuis of kookplaat kopen en krijg je er al pannen bij.
- In veel huizen moet de stroomaansluiting worden aangepast, zodat er voldoende capaciteit is voor een inductiefornuis. Schaf dus niet zomaar een inductiefornuis aan als je niet weet of de elektra in jouw woning hier geschikt voor is of niet.