Gaggenau BSP221131/03 wisselstukken Koken Adviescentrum
Is een snelkookpan energiezuinig?
Over het algemeen wordt een snelkookpan beschouwd als energiezuinige aanvulling op je keukenapparatuur. Dit heeft vooral te maken met de kortere kooktijd. Omdat het voedsel bij hogere temperaturen wordt bereid door de druk in de pan te verhogen, kost het tot wel 50 procent minder tijd én minder energie om het eten te verwarmen. Ook op de volgende vlakken is het snelkookpan verbruik gunstig ten opzichte van het gebruik van de oven of een kookplaat:
- Een snelkookpan is energiezuiniger dan een kookplaat of oven, omdat je maaltijd in een afgesloten omgeving gaart. Hierdoor blijft de energie en warmte in de pan en is de kooktijd korter.
- Je gebruikt minder water om het voedsel te koken, waardoor er ook minder energie wordt verspild aan het opwarmen van overtollig water.
- De snelkookpan is luchtdicht afgesloten, waardoor er minder warmteverlies optreedt en er dus minder energie nodig is om de pan op temperatuur te houden.
- Een ander groot voordeel, wat minder invloed heeft op de energierekening maar wél op je gezondheid, is dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in je voedsel als je het bereidt met de snelkookpan.