Smeg DOSFA38X wisselstukken Koken Adviescentrum

Filter 30 resultaten

Gezond of ongezond: waarom een stoomkoker gebruiken?

De ene manier van voedsel bereiden is gezonder dan de andere. Dit heeft alles te maken met het behoud van vitaminen en mineralen in je maaltijd. Als je je eten kookt, lossen veel van de belangrijke voedingsstoffen op in het water. Dit water giet je vervolgens weg, waardoor alles permanent verloren gaat. Bij een stoomkoker is dit niet het geval. Bovendien heb je geen olie of vet nodig om je maaltijd gaar te krijgen, wat ook weer een gezondheidsvoordeel is. Is stoomkoken gezond? Ja dus! 

Wat kun je bereiden in een stoomkoker? Normaal ben je misschien gewend om alleen wat groenten te stomen, maar er zijn nog heel veel andere voedingsmiddelen die je gaar zou kunnen stomen in plaats van koken of (roer)bakken. Denk bijvoorbeeld aan vlees en vis, maar ook aan rijst of aardappelen. Stoomkokers bieden vaak de mogelijkheid om te stapelen, waardoor je verschillende delen van je gerecht tegelijk stoomt. 

Is een stoomkoker handig? De voor- en nadelen

Overweeg je om een stoomkoker aan te schaffen, dan is het goed om van tevoren een overzicht te hebben van de voor- en nadelen. Zo weet je of een stoomkoker echt goed past bij jouw voorkeuren en culinaire wensen. Je kunt met de volgende punten rekening houden: 

  • Vitaminen en mineralen blijven beter behouden door het stomen.
  • Koken zonder vet of olie.
  • Er gaat minder van de smaak verloren dan wanneer je je voedsel kookt.
  • Groente blijft knapperig.
  • Je kunt alle onderdelen van je maaltijd in één keer bereiden en alles is tegelijk klaar.
  • Het bereiden van je maaltijd is goed te plannen, omdat je de stoomkoker aanzet en dan precies weet hoe lang het nog duurt.
  • Vanwege de kortere kooktijd en de mogelijkheid om het hele gerecht in één keer klaar te maken, bespaar je energie. 

Het gebruik van de stoomkoker kan ook nadelen met zich meebrengen. Hoe zwaar die wegen, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. 

  • Er staat een extra apparaat op het aanrecht: niet iedereen heeft daar plek voor of wil daar plek voor maken. 
  • Met stomen kan er geen krokant laagje op je vlees of vis.
  • Omdat je met stoom/heet water werkt, kan je aanrechtblad snel nat worden.

Wil je precies weten hoe je een stoomkoker gebruikt? Lees dan meer in ons adviescentrum!