Tecnik wisselstukken Koken Adviescentrum
Hoe werkt een stoomkoker?
Wat is een stoomkoker en hoe werkt dit apparaat? De naam stoomkoker zegt het eigenlijk al: met dit apparaat kook je op basis van stoom. Het is een elektrisch apparaat met meerdere verdiepingen/laagjes, waarbij je onderin een bepaalde hoeveelheid water plaatst. Dit water laat je koken, zodat er stoom/damp ontstaat. De ingrediënten van je maaltijd worden gaar door de damp van dit hete water. Het water raakt deze ingrediënten dus niet, maar zorgt er wel voor dat je gerecht goed gaar wordt. Eén van redenen om met een stoomkoker te koken is dat de vitamines en mineralen in je eten op deze manier minder snel verloren gaan dan bij gewoon koken.
Hoe gebruik je een stoomkoker? Het principe is heel simpel: je vult het apparaat met water, daarna zet je de gevulde stoommandjes erop en schakel je het toestel in. Vervolgens heeft de stoomkoker maar heel weinig tijd nodig om op temperatuur te komen. Hoe meer vermogen de stoomkoker heeft, hoe meer stoom het apparaat produceert en hoe sneller dit gaat.
Bij het vullen van de stoomkoker met de verschillende ingrediënten voor je gerecht is het goed om rekening te houden met het formaat van het voedsel. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om de aardappels in kleinere stukjes te snijden, zodat deze even snel gaar zijn als bijvoorbeeld het vlees of je groente.
Hoe koken met een stoomkoker: handige tips
- Voordat je je stoomkoker aanzet is het goed om te handleiding door te lezen. Hier vind je informatie over hoe hoog de temperatuur moet zijn of hoe je de aanwezige timer moet instellen. Te hoge temperaturen zijn namelijk niet goed voor de gezonde voedingsstoffen.
- Hygiëne is bij koken, bakken en stomen natuurlijk ontzettend belangrijk. Zorg er daarom voor dat je je stoomkoker goed schoonmaakt na ieder gebruik. In de handleiding staan specifieke tips voor het schoonmaken van jouw stoomkoker.
- Wil je extra smaak toevoegen aan je gerecht, dan kun je naast water ook wijn of bouillon gebruiken om mee te stomen.
- Bij het kopen van een stoomkoker is het goed om te letten op de inhoud/capaciteit. Als je grotere hoeveelheden voedsel bereidt, is daar natuurlijk meer ruimte voor nodig. Het aantal liters geeft aan hoeveel ruimte de stoomkoker heeft voor ingrediënten.