Smeg A1P-9 Oven onderdelen Adviescentrum
Hoeveel stroom verbruikt een magnetron?
Wil je een beetje op je energierekening letten, dan is het natuurlijk verstandig om te weten wat in huis de grootste stroomvreters zijn. Ook als bepaalde apparaten best zuinig zijn en het stroomverbruik wel meevalt, is het goed om hier zicht op te houden. Over het algemeen kun je voor ieder apparaat zeggen: hoe groter de inhoud, hoe groter het vermogen. Het vermogen zegt iets over de sterkte van de microgolven, dit wordt uitgedrukt in Watt. Een gemiddelde magnetron heeft een vermogen van 900-1000 Watt, maar er zijn ook exemplaren die hoger kunnen. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je gerecht opwarmt.
Hoeveel kWh verbruikt een magnetron?
Wat verbruikt een magnetron eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? Het verbruik van je magnetron is onder andere afhankelijk van het soort magnetron dat je hebt. Je kunt een conventionele magnetron hebben, een exemplaar met een grillrooster of een magnetron met zowel een grill als een ventilator. Een conventionele magnetron verbruikt gemiddeld tussen de 0,3 en 1,3 kW per dag. Voor een magnetron met grillrooster is dat tussen de 1,4 en 2,7 kW, en heb je een magnetron met grill én ventilator, dan ligt dat getal nog iets hoger (tussen de 2,5 en 3,5 kW).
Je kunt op een makkelijke manier zelf uitrekenen wat ongeveer het verbruik is van jouw magnetron. De eerste cijfers die je daarvoor gebruikt, zijn deze: de hoeveelheid uren (of halve uren) die jouw magnetron in gebruik is, en het wattage waarop je deze hebt ingesteld. Gebruik je je magnetron een half uur op 600 watt, dan reken je 0,5 x 600 W = 300 Watt. Om vervolgens het verbruik in kWh te meten, deel je de 300 Watt door duizend. Dan kom je uit op 0,3 kWh per dag. Door naar je huidige stroomtarieven te kijken, weet je wat dit betekent voor jouw maandelijkse energierekening. Alles wat je magnetron in standby stand nog verbruikt, is in deze berekening niet meegenomen.
Wat verbruikt een magnetron in standby?
De magnetron is een zogenoemde sluipverbruiker. Dit houdt in dat als de magnetron in standby staat (dus ongebruikt, maar wel met stekker in het stopcontact), deze alsnog stroom verbruikt. Hoeveel dit precies is, hangt voornamelijk af van de magnetron die je hebt en de leeftijd ervan. Bijvoorbeeld: het ingebouwde klokje van een oudere magnetron kan verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk percentage van je jaarlijkse stroomverbruik. Voor nieuwere magnetrons geldt dit overigens niet meer, de klok verbruikt dan nog maar heel weinig stroom.
Bespaartips voor magnetron
Wil je zeker weet dat je bij het aanzetten van je magnetron niet méér verbruikt dan nodig, dan kun je de volgende tips in acht nemen:
- Roer het gerecht tijdens het verwarmen een paar keer door.
- Gebruik een laag vermogen als je een gerecht ontdooit.
- Voorkom sluipverbruik en trek de stekker uit het stopcontact als de magnetron niet gebruikt wordt.
- Is je apparaat echt al op leeftijd, overweeg dan om je magnetron in te wisselen voor een nieuwere die zuiniger is in verbruik.