Upo FR514D-CEE42/05 LK53MF2V 729035 Fornuis onderdelen Adviescentrum

Filter 6 resultaten

Hoe werkt een fornuis?

Wat is een fornuis precies en hoe gebruik je dit apparaat? Voor mensen die graag eens willen weten wat er voorafgaat aan het daadwerkelijke koken of bakken, of mensen die twijfelen tussen bijvoorbeeld een fornuis met gaskookplaat of een exemplaar met inductie, leggen we graag eens uit wat er achter de schermen allemaal gebeurt. 

Allereerst is het goed om te weten wat een fornuis precies is. Dit keukenapparaat bestaat uit een combinatie van een oven en een kookplaat. Veel Nederlanders zijn gewend aan het gasfornuis, wat nog steeds het meest gebruikte fornuis is in ons land. Ook de alternatieven worden echter steeds populairder. Zo kun je ook kiezen voor een elektrische kookplaat, dat wil zeggen keramisch of inductie. Eigenlijk zijn er drie opties: de oven en het kookgedeelte zijn allebei elektrisch, ze werken allebei op gas óf het kookgedeelte werkt op gas en de oven zelf is elektrisch. 

Hoe werkt een gasfornuis?

Een gasfornuis is voorzien van gaspitten. Deze worden ook wel branderkelken met branderdeksels genoemd. Je kiest de branderkelk die je wil gebruiken en daar draai je de knop van om. Afhankelijk van het type gasfornuis moet je de knop indrukken om het gas vrij te geven, daarna draai je deze (terwijl je de knop ingedrukt houdt) om voor een vonk die uiteindelijk voor de vlam zorgt. Als de brander ontstoken is, kun je de knop draaien voor het gewenste vuurniveau.

Als de gasfornuis ontsteker kapot is en er geen vonk komt, of als het betreffende gasfornuis niet voorzien is van een vonkaansteker, dan kun je het fornuis handmatig ontsteken met een aansteker of lucifer. 

Een mogelijk nadeel van een gaskookplaat is de hoeveelheid onderdelen die je na gebruik moet schoonmaken. Dit kan een tijdrovend klusje zijn als er veel aangekoekte etensresten zijn. Bij het schoonmaken van de branderkelken en -deksels is het vooral belangrijk dat je niet te veel water en schoonmaakmiddelen gebruikt, dit kan de werking van de ontsteker verstoren. Met bijvoorbeeld een tandenborstel kun je de kruimels en vettigheid rond de brander vaak al goed verwijderen. Een vochtig doekje is meestal al voldoende voor de andere onderdelen. 

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Wil je niet koken met gas, dan is een inductiekookplaat een geschikt alternatief. Deze plaat wekt warmte op door een magnetisch veld te creëren. Om dit effect te bewerkstelligen, zitten er elektrische spoelen in de plaat. De plaat zelf wordt niet warm, maar het magnetische veld wordt omgezet in warmte en hierdoor wordt de pan heet. Het gebrek aan hitte en open vuur maakt de inductiekookplaat voor veel mensen een prettige, veilige optie. Bovendien is de gladde plaat makkelijk schoon te maken en kan gemorst eten niet aanbranden. Een doekje eroverheen en je bent klaar!

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Naast een inductiekookplaat en gaskookplaat kun je ook kiezen voor een fornuis met keramische kookplaat. Dit type plaat is voorzien van spiralen die verwarmen, waarna de kookzones rood worden als je de plaat inschakelt. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Een nadeel is natuurlijk de veiligheid: de kookzone blijft na gebruik nog een tijdje warm. Houd hier goed rekening mee bij het schoonmaken. Een voordeel is dat je de restwarmte ook kunt gebruiken om de pannen warm te houden. Over het algemeen gaan keramische fornuizen langer mee dan inductiefornuizen.