DeLonghi F 17311 0125014701 Onderdelen Koken Adviescentrum

Filter 3 resultaten

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Wat is een keramische kookplaat en wat gebeurt er precies als je hiermee wil gaan koken? Dat leggen we je graag uit, zodat het wellicht eenvoudiger wordt om te bepalen of je zelf een keramische plaat zou willen aanschaffen. 

Keramische kookplaat werking

Hoe wordt een keramische kookplaat warm? Een keramische kookplaat is een glasplaat, waar elektrische spiralen onder zitten. Deze gaan gloeien als je de kookzone aanzet, zoals een straalkachel. De warmte straalt door de plaat heen, om de bodem van de pan te verwarmen. De kookzones kleuren rood als ze op temperatuur zijn, en blijven ook nog een tijdje warm nadat je hebt gekookt. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. 

De keramische glasplaat is bestand tot wel 800 graden Celsius en kan beschikken over verschillende kookzones. Zo zijn er naast gewone kookzones bijvoorbeeld snelkookzones, braadzones en duokookzones. 

Voor- en nadelen van koken met keramische kookplaat

Als je eraan denkt om een keramische kookplaat te kopen, kun je rekening houden met de volgende voor- en nadelen: 

Voordelen

  • Koken met een keramische kookplaat is veiliger dan koken op gas, omdat er geen sprake is van open vuur.
  • De kookplaat is goed schoon te maken. Zeker als je dit gelijk na het koken even doet, hoef je hier over het algemeen weinig tijd en energie in te stoppen. 
  • Een keramische kookplaat is in vergelijking met een inductieplaat goedkoper in aanschaf. 

Nadelen

  • De pannen die je op een gaskookplaat gebruikt hebt, kunnen daarna niet worden gebruikt op een keramische plaat. Pannen trekken namelijk iets krom als ze op een gaskookplaat worden gebruikt.
  • De hele kookzone wordt verwarmd, waardoor de plaat zelf heet wordt. Het duurt even voor de plaat is afgekoeld. Dit kan vanwege de veiligheid als minder prettig worden ervaren. Bovendien gaat er daardoor veel restwarmte verloren.
  • De keramische plaat verbruikt meer energie dan een inductieplaat. Het gaat om een verschil van ongeveer 30 procent.