Faure CGL6002X 943001702 02 Oven-Magnetron onderdelen Adviescentrum

Filter 5 resultaten

Hoe krijg je de ovendeur schoon?

De ovendeur schoonmaken kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral gezien de ovendeur vaak bestaat uit meerdere lagen glas waar dus ook een ruimte tussen zit. Soms is het verstandig om de ovendeur uit het apparaat te halen als je deze grondig wil gaan schoonmaken. De ovendeur reinigen kun je na ieder gebruik natuurlijk altijd even doen met warm water en een mild sopje (bijvoorbeeld met een drupje afwasmiddel). Helaas laten de meeste aangekoekte etensresten en vettige vlekken zich niet altijd verwijderen met slechts dat sopje, en is er soms een andere aanpak nodig. 

In dat geval geven we je graag een stappenplan mee voor als je een vieze ruit van de oven wil reinigen. 

Stap 1: verwijder alle kruimels en aangekoekte etensresten. Het beste is om eerst een doek over de ovendeur te halen, om zo alle aanwezige kruimels al zoveel mogelijk weg te vegen. Je kunt hier eventueel ook een speciale (kunststof) schraper voor gebruiken. 

Stap 2: kies een middel en breng dit aan op de deur, al dan niet vermengd met water. Je kunt hier bijvoorbeeld azijn of baking soda voor gebruiken. In het geval van baking soda maak je een papje, wat je aanbrengt op de deur en vervolgens een tijdje (bijvoorbeeld een uur) laat intrekken. 

Stap 3: daarna wrijf je de deur zo goed mogelijk schoon met een schone microvezeldoek of een zachte spons. Eventueel kun je in deze fase de (kunststof) schraper nog gebruiken als je hardnekkige vlekken tegenkomt. Als je de glazen ruit van een oven wil schoonmaken, mag je in ieder geval geen schuurspons of andere schurende middelen gebruiken. Hiermee kun je krassen en andere beschadigingen op het oppervlak veroorzaken. 

Waarmee binnenkant van de oven schoonmaken?

De binnenkant van de oven, en daarmee ook de binnenkant van de deur, kun je ook schoonmaken door twee citroenen uit te persen en hier het sap van te gebruiken. Breng het sap aan op de ovendeur, bijvoorbeeld met een plantenspuit. De resten van de citroenen doe je in een ovenschaal, met een laagje water erbij. Als je de oven vervolgens een half uur aanzet op een vrij lage temperatuur, zo tussen de 80 en 100 graden Celsius, kun je daarna met een vochtig doekje het meeste vet verwijderen. Door citroen te gebruiken zorg je er gelijk voor dat de oven van binnen lekker fris ruikt. 

Natuurlijk is niet iedere oven voorzien van hetzelfde type deur en dezelfde onderdelen. Daarom raden we altijd aan om de handleiding van je oven te raadplegen voor specifieke schoonmaakinstructies.