Functionica AKF 384/IX 854138422070 Onderdelen Koken Adviescentrum

Filter 15 resultaten

Keukenapparatuur en energie besparen: het kan!

Dat je apparaten als een vaatwasser, koelkast of wasmachine op een zuinige manier kunt gebruiken wist je wellicht al. Er zijn echter nog veel meer manieren om energie te besparen in huis, en zeker in je keuken! Wij zetten graag een aantal handige tips voor je op een rijtje, die je bovendien direct kunt toepassen. 

Gebruik de restwarmte van een elektrische kookplaat

Je bespaart de meeste energie als je een inductiekookplaat hebt, simpelweg omdat deze zelf geen warmte genereert. Heb je echter een elektrische kookplaat, zet deze dan op tijd uit en maak gebruik van de restwarmte die van de plaat komt. Je gerechten garen dan gewoon nog even door en je verbruikt intussen minder energie. 

Kies een pan van de juiste grootte en gebruik het deksel

Heb jij ook weleens gedacht dat het beter was om dat kleine pannetje op een grote pit te zetten, omdat je dacht dat het dan sneller klaar zou zijn? Think again! Door een pan te kiezen die niet te groot is, en door die te plaatsen op een passende (liever te kleine dan te grote) gaspit, gaat er zo min mogelijk warmte verloren. De hitte van een te grote pit gaat tenslotte langs de pan heen en dat is zonde. Daarnaast kan ook het plaatsen van het deksel op de pan veel verschil maken bij het tegengaan van warmteverlies. Water kookt bijvoorbeeld sneller, en er gaat minder water verloren als je het water kookt met het deksel op de pan. 

Haal de stekker uit je keukenapparaten als je ze niet gebruikt

Deze klinkt heel vanzelfsprekend en eigenlijk is ‘ie dat ook: alle kleine beetjes helpen en dan is het beter om de stekker van je blender, keukenmachine en andere apparatuur uit het stopcontact te halen als ze even niet worden gebruikt. Zeker apparaten die voorzien zijn van een display of klokje verbruiken in deze stand-by stand al met al toch nog wat energie en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt voor deze apparaten ook een verdeelstekker gebruiken die een aan- en uitknop heeft. 

Kook niet meer water dan nodig

Drink je graag thee en gaat de waterkoker dan ook meerdere keren per dag aan? Doe er dan per keer niet te veel water in! Als je de waterkoker structureel te vol doet, moet al dat extra water ook verwarmd worden en dat is zonde van de energie. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om het overtollige water in een thermoskan of theepot te doen, zodat je kunt genieten van twee kopjes thee achter elkaar zonder dat je de waterkoker opnieuw hoeft aan te zetten. 

Let op de stand van de afzuigkap

Het beste is om de afzuigkap op de laagste stand te zetten als je net begint met koken. De hogere standen hoeven eigenlijk alleen gebruikt te worden als er bijvoorbeeld veel damp van de pannen komt, als je vlees gaat braden of als je groente wokt. Hou de hoogste stand echter niet langer aan dan nodig, ook om onnodig veel koude lucht van buiten tegen te houden. Vind je het prettig om de afzuigkap na het koken nog heel even te laten doorlopen, zodat je de laatste luchtjes ook wegwerkt? Doe dat dan op de laagste stand en niet langer dan vijf minuten. Het schoonmaken van de (vet)filters en het tijdig vervangen van verzadigde koolstoffilters is ook gunstig voor het functioneren van je afzuigkap en het uiteindelijke energieverbruik. 

Koop energiezuinige apparatuur en kies bewust

Het is verstandig om al rekening te houden met duurzaamheid vóórdat je een apparaat koopt. Je bent dan misschien wat duurder uit als het gaat om de aanschaf, maar je wordt uiteindelijk wel blijer van de energierekening. En vraag je in alle gevallen af: heb ik voor deze handeling een apparaat nodig, of zou het ook anders kunnen? Bijvoorbeeld: als je heel sporadisch een glaasje verse sinaasappelsap drinkt, heb je dan wel een elektrische citruspers nodig? 

Zoals je leest is het bij veel apparatuur in je keuken prima te doen om ze wat energiezuiniger te gaan gebruiken. Waar begin jij mee?