Gaggenau BSP261101/02 Onderdelen Koken Adviescentrum
Hoe maak je een barbecue schoon?
Zodra het in Nederland mooi weer wordt, gaat op meerdere plekken in het land de barbecue aan. De meeste mensen hebben er ontzettend veel zin in, maar vergeten dat er daarna een vervelende klus op ze wacht: het schoonmaken van de barbecue. Het is echter wel slim om het apparaat direct even te poetsen, want vies wegzetten zorgt er alleen maar voor dat je later behoorlijk veel tijd kwijt bent aan het voorbereiden van je barbecue. Voorkomen is beter dan genezen dus! Wij geven je enkele tips om het schoonmaken zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken.
Hoe krijg je een barbecue schoon? Voorkom aanbranden
Hoe reinig je een barbecue is natuurlijk een belangrijke vraag, maar ook vóór het gebruiken van de barbecue kun je al de nodige stappen zetten om ervoor te zorgen dat je het apparaat zo schoon mogelijk achterlaat. Dit doe je bijvoorbeeld door bij aanvang gelijk het rooster in te smeren met olijfolie of zonnebloemolie. Zo voorkom je dat ingrediënten aan het rooster blijven plakken om vervolgens aan te branden. Ben je vergeten om dit te doen? Dan kun je ook tijdens het grillen met een gehalveerde citroen over het rekje wrijven. Ook op die manier voorkom je dat vlees aan de spijltjes blijft plakken, zonder dat het de smaak van het eten beïnvloedt.
Hoe barbecue rooster reinigen?
Het beste is om het (rvs) rooster van je barbecue met een staalborstel te reinigen wanneer het nog een beetje warm is. Je kunt hier een speciale reiniger of ontvetter bij gebruiken. Om te voorkomen dat er roestvorming ontstaat op het rooster, is het aan te raden om het na het schoonmaken met wat (plantaardige) olie in te smeren. Heb je een rooster van emaille, dan mag je hier geen staalborstel of schuurspons voor gebruiken.
Het kan ook zijn dat jouw barbecue voorzien is van een gietijzeren rooster. Om deze schoon te maken, hoef je eigenlijk alleen heet water en een borstel te gebruiken. Daarna droog je het goed af en leg je het (indien mogelijk) gedurende twee minuten in een oven die voorverwarmd is op 150 graden Celsius. Vervolgens geldt ook voor dit type rooster dat je het na het schoonmaken ‘t beste kunt insmeren met een plantaardige olie.
Buitenkant van de barbecue
De behuizing van de barbecue is natuurlijk net zo belangrijk als het rooster, als het gaat om het schoonmaken. In de meeste gevallen is het genoeg om een vochtige doek met eventueel een mild schoonmaakmiddel te gebruiken, zodat de buitenkant mooi blijft glanzen. Door na het schoonmaken een speciale hoes over het apparaat te doen, bescherm je het apparaat gedurende langere tijd tegen invloeden van buitenaf en heb je er tijdens het volgende barbecueseizoen direct weer plezier van!
Extra tips bij het schoonmaken
Heb je een houtskoolbarbecue, haal dan alle etensresten en de as uit de kuip van de barbecue om te voorkomen dat er de volgende keer veel rook ontstaat. De kuip zelf maak je schoon met een mild sopje (warm water en een beetje afwasmiddel) en een vochtige doek. Een klein beetje staalwol kan helpen voor hardnekkige aangekoekte etensresten.
Heb je een barbecue op gas of een elektrisch exemplaar? Verwijder dan eerst de meest grove etensresten en doe het deksel dicht. Zet dan de barbecue aan op de hoogste stand, voor ongeveer een kwartiertje. Op dat moment veeg je de rest van de etensresten, die nu verbrand zijn, eenvoudig van het rooster. Daarna kun je de rest van de barbecue schoonmaken zoals je gewend bent. Houd wel alle veiligheidsmaatregelen in acht, door de stekker uit het stopcontact te halen voordat je het apparaat met water reinigt.