Gaggenau BM241111/02 Magnetron onderdelen Adviescentrum

Filter 6 resultaten

Hoe weet je of een schaal in de oven kan?

Om te voorkomen dat je straks met scherven en een flinke hoeveelheid gemorst voedsel zit, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke schalen er wel en niet in de oven kunnen. Als je servies in de oven doet dat er eigenlijk niet geschikt voor is, is het risico op beschadigingen erg groot. Om te bepalen of je een passende schaal gebruikt, let je op het materiaal, de temperatuur waartegen de schaal bestand moet zijn, en eventuele symbolen op de schaal zelf. 

Over het algemeen kunnen borden en schalen die gemaakt zijn van porselein, aardewerk, keramiek of glas in de oven worden gebruikt. Toch mag je er niet zomaar van uitgaan dat dit kan, puur vanwege het materiaal. Glazen schaaltjes die niet bedoeld zijn voor de oven, kunnen bij flinke temperatuurverschillen alsnog barsten. Het dikkere glas waarvan ovenschalen zijn gemaakt, is veel beter bestendig tegen de hitte in een oven. Kijk vooral ook uit met decoraties op schalen en kommen, die zijn niet allemaal hittebestendig. 

Op de volgende punten kun je beoordelen of een bepaalde schaal in je oven kan of niet. Twijfel je of kun je de juiste informatie niet vinden, overweeg dan om een ander object te kiezen waarvan je het wel zeker weet. 

Temperatuur: ook al is een product geschikt voor in de oven, is het toch verstandig om te kijken of er een limiet is aan de temperatuur waar het object tegen kan. Soms staat dit op de verpakking, soms op het object zelf, soms kun je het beste online opzoeken wat verstandig is bij het betreffende materiaal.

Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.