Juno HEE1200BR 948901095 00 Onderdelen Koken Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Hoe werkt een magnetron?

De magnetron heet in het Engels ‘microwave’ en dat zegt eigenlijk al alles over de werking van dit apparaat. De magnetron werkt namelijk op basis van straling door microgolven. Hoe dit precies gaat, is nogal een technisch verhaal. In de basis komt het neer op dit proces:

Je magnetron wordt aangedreven door netstroom, je hebt dus altijd een stekker in het stopcontact. In je magnetron zit een transformator, die de 230 volt omzet in het aantal volt dat vereist wordt door het model magnetron dat je hebt. Dit kan bijvoorbeeld 4000 volt zijn of meer. Dit hoge voltage drijft een element aan, dat element wordt magnetron genoemd. Hierbij wordt een filament opgewarmd dat in het midden van deze magnetron zit. 

Het filament kookt elektronen die gecentrifugeerd worden door twee ringmagneten, waardoor de microgolven ontstaan. Door een antenne worden de microgolven weggeleid naar de plek waar het voedsel zich bevindt. De golven weerkaatsen binnen de magnetron, waardoor de moleculen van het voedsel in beweging worden gebracht en er warmte wordt geproduceerd. 

De magnetron is zodanig ontwikkeld dat de golven te allen tijde in de magnetron blijven. Het draaiplateau zorgt ervoor dat het gerecht gelijkmatig wordt verwarmd. 

Bovengenoemd proces zorgt ervoor dat voedsel snel opgewarmd of ontdooid kan worden. Wel is het belangrijk om te weten dat niet alle magnetrons hetzelfde werken: er zijn bijvoorbeeld ook (combi)magnetrons zonder draaiplateau, waarbij het voedsel op een andere manier gelijkmatig moet kunnen opwarmen. In ons adviescentrum lees je hier meer over. 

Wat kun je met een magnetron?

De magnetron wordt voornamelijk gebruikt voor het snel opwarmen en ontdooien van gerechten, maar je kunt er ook heel goed chocolade of boter in smelten als je bijvoorbeeld iets lekkers gaat bakken. Je kunt restjes opwarmen van maaltijden die je eerder hebt gegeten, maar er zijn ook steeds meer kant-en-klare magnetronmaaltijden te koop in de supermarkt.  Omdat het apparaat niet veel ruimte in beslag neemt en je bijna niets hoeft te plannen om je maaltijd uit de magnetron voor te bereiden, levert het veel huishoudens dagelijks gemak op. 

Hoe magnetron gebruiken?

Hoe moet je koken met een magnetron? Deze vraag is natuurlijk verschillend per magnetron, omdat ze elk andere functies en mogelijkheden kunnen hebben. Het beste is dus om vóór gebruik de handleiding van het apparaat goed door te nemen, zodat je precies weet waar alle knoppen en standen te vinden zijn. Tijdens het gebruiken van de magnetron kun je de volgende tips in acht nemen: 

  • Kies een bakje of schaaltje dat geschikt is voor gebruik in de magnetron. Op servies staan symbooltjes: een symbool met golfjes/een magnetron (zonder schuine streep of kruis erdoor) betekent dat het in de magnetron kan. 
  • Zorg ervoor dat je je eten zo klein en plat mogelijk in het apparaat plaatst, zodat het sneller klaar is. 
  • Door de schaal af te dekken met een deksel of speciaal magnetronfolie, zorg je ervoor dat het vocht in het gerecht blijft en dat het beter opwarmt.
  • Tijdens het verwarmen is het verstandig om het eten één of twee keer tussendoor om te scheppen, zodat alles even warm/heet is. 

Bij het eerste gebruik van je magnetron ontstaat er soms wat meer rookvorming. Dit is heel normaal en wordt veroorzaakt door de beschermlaag die om het verwarmingselement zit. Nadat je de magnetron zo’n tien minuten gebruikt hebt, verdwijnt de rookvorming weer. Vind je de geur die erbij ontstaat vervelend, dan kun je deze sneller laten verdwijnen door een beetje citroen(sap) in de magnetron te gebruiken.