Küppersbusch Microgolfoven onderdelen Adviescentrum

Filter 96 resultaten

Hoe moet ik mijn oven schoonmaken?

Je oven of combimagnetron kan behoorlijk vies worden als je het apparaat regelmatig gebruikt. Saus die over de rand van een ovenschaal lekt, gesmolten kaas die van je pizza druipt: deze etensresten kunnen voor hardnekkige vlekken zorgen als je ze niet direct verwijdert. Na verloop van tijd bakken ze in en krijg je er zwarte aanslag voor terug, die vraagt om een aanpak met méér dan warm water en een drupje afwasmiddel. Maar hoe moet je een aangekoekte oven schoonmaken, en welke middelen kun je daar het beste voor gebruiken? 

Natuurlijk is het ‘t beste om de oven na ieder gebruik even met een vochtige doek af te nemen aan de binnenkant. Zo voorkom je dat eventuele kruimels of spetters de volgende keer meebakken en voor lelijke plekken zorgen. Heb je dit al een tijdje niet gedaan en is het tijd voor een grote schoonmaak? Dan doe je dat volgens onderstaand stappenplan.

Stap 1: zorg dat de oven leeg en vrij van kruimels is

Allereerst maak je de oven helemaal leeg, waarbij je dus een eventueel rooster of een bakplaat uit het apparaat neemt. Dan maak je de binnenkant zo veel mogelijk kruimelvrij. Hier kun je een keukenpapiertje, een vochtige doek of een kruimeldief voor gebruiken. Vergeet niet om de rubberen rand van de oven te reinigen, hier krijgen vuil en vettigheid al snel de kans om zich op te hopen. Dit kan leiden tot slijtage en beschadiging. 

Stap 2: de binnenkant van de oven

Heb je te maken met een aangebrande oven, dan zijn er verschillende manieren om de binnenkant goed schoon te maken. Welk middel je hiervoor gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur én van wat je in huis hebt natuurlijk. Het kan zijn dat je het liefst gebruikmaakt van een ovenreiniger, vanwege de krachtige ingrediënten die specifiek bedoeld zijn voor het schoonmaken van ovens. Juist vanwege de chemicaliën die vaak in dergelijke middelen te vinden zijn, is het van belang dat je de instructies vanuit de handleiding goed opvolgt. Heb je de ovenreiniger gebruikt, dan is het bijvoorbeeld aan te raden om de oven daarna goed te luchten, en alle restjes van de reiniger zorgvuldig te verwijderen voor je de oven weer gebruikt. 

Waarmee oven schoonmaken?

Kies je liever niet voor een ovenreiniger? Dan kun je ook de volgende middeltjes proberen: 

Baking soda

Maak een papje van water en baking soda of doe wat baking soda op een vochtige doek, om hier vervolgens de binnenkant van de oven mee in te smeren. Laat dit minstens een half uur goed intrekken. Je kunt het zelfs een nacht laten zitten. Daarna poets je er met een schoon doekje of een zachte spons nog even goed overheen. 

Citroen

Wist je al dat ook citroen een heel krachtige reiniger kan zijn? Vooral vettigheid is geen partij voor de citroen. Als je één citroen in partjes snijdt, en deze ongeveer tien minuten lang in een ovenschaal opwarmt op 200 graden Celsius, zullen de warmte en het citroensap er samen voor zorgen dat het vet in de oven zacht wordt. Na die tien minuten is het sap grotendeels verdampt en is het makkelijker om aangekoekte vet- en etensresten te verwijderen. Krijg je niet alles weg, dan kun je ook een kunststof schraper gebruiken voor wat extra kracht. 

Ammoniak

Ammoniak is een krachtig middel dat je goed kunt inzetten voor het schoonmaken van een heel vieze oven, maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Het inademen van ammoniak is geen pretje en het is uiteraard ook niet gezond. Om dit middel te gebruiken, laat je de oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Je zet een pannetje of hittebestendig kommetje water met een scheut ammoniak op het rooster in de oven, en wanneer het apparaat klaar is met voorverwarmen, schakel je het uit. Vervolgens laat je het een nachtje staan, zodat de ammoniak goed zijn werk kan doen. De volgende dag verwijder je de pan/kom en kun je de aanwezige vlekken goed wegpoetsen. Zorg er wel voor dat je een raam open zet en dat je de pan/kom zo snel mogelijk omspoelt, zodat je geen last hebt van de dampen van de ammoniak.

Door het ovenrooster en/of de bakplaat in de oven te laten zitten gedurende dit proces zal de ammoniak er ook voor zorgen dat deze straks gemakkelijker te poetsen zijn. 

Hoe krijg je de bakplaat van de oven schoon, of het rooster? Deze objecten kunnen ook gepoetst worden met een mengsel van schoonmaakazijn en water, of baking soda. 

Stap 3: de buitenkant van de oven

De buitenkant van de oven schoonmaken hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Sterker nog, in de meeste gevallen is het voldoende om een vochtige doek over de buitenkant heen te halen, waarbij je gebruikmaakt van warm water en een mild sopje met een beetje afwasmiddel. Wil je een oppervlak van roestvrij staal poetsen omdat er vlekken op zitten, dan kun je dit doen met een beetje olijfolie. Daarna neem je het geheel af met een droge doek. 

Hoe het raampje van de oven schoonmaken?

Het raampje van de oven is natuurlijk eigenlijk de ovendeur. Deze deur kan bij achterstallig oven onderhoud vol komen te zitten met zwarte vlekken en hardnekkige aanslag, en vraagt soms om een specifieke aanpak. In ons adviescentrum vind je daarom een apart artikel over het reinigen van de ovendeur

Knoppen van de oven reinigen

Gebruik voor de knoppen een milde reiniger en een zachte doek of spons. Spuit de reiniger niet rechtstreeks op de knoppen, maar gebruik dit in combinatie met warm water. Laat schurende sponzen of middelen achterwege, deze kunnen de knoppen beschadigen. 

Zelfreinigende oven: wel of niet doen?

Vind je het belangrijk om zo min mogelijk werk te hebben aan het schoonmaken van je oven, dan zou je kunnen kiezen voor een oven met zelfreinigingsfunctie. Er zijn verschillende soorten zelfreinigende ovens. In dit artikel lees je over deze ovens en de voor- en nadelen van het gebruik ervan. 

Oven onderhouden door kapotte onderdelen te vervangen

Bij oven onderhoud hoort ook het controleren van onderdelen, en het vervangen van kapotte elementen als dat nodig is. Doet het lampje het niet meer, ziet het afdichtingsrubber er niet meer goed uit of heeft de bakplaat zijn beste tijd gehad? Dan koop je online gemakkelijk een vervanger. Voer bij PartsNL het type- of modelnummer van je oven in, en je krijgt direct een overzicht van alle onderdelen en accessoires die bij jouw apparaat passen. Het maakt in de meeste gevallen niet uit van welk merk je oven is, of hoe lang deze al bij jou in de keuken staat. Vaak is er nog voldoende aan te schaffen voor je apparaat.