Laden PRM 200/NE 857931401001 Kookplaat onderdelen Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Keramische kookplaat ingebrande vlekken schoonmaken

Door je keramische kookplaat iedere keer na het koken goed schoon te maken, voorkom je dat er vlekken ontstaan die erin branden en die later moeilijker te verwijderen zijn. In de meeste gevallen volstaat een vochtig doekje als je te maken hebt met etensresten die nog nat zijn of net op de plaat liggen. Heb je eenmaal te maken met keramische kookplaat kringen of ingebrande vlekken op de keramische kookplaat, dan wordt het een ander verhaal. 

Keramische kookplaat vlekken verwijderen

Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen als er een ingebrande vlek op je keramische kookplaat zit. Hier is lang niet altijd een sterk chemisch middel voor nodig, vaak kom je al een heel eind met alles wat je thuis binnen handbereik hebt. 

Begin bijvoorbeeld door wat heet of kokend water op de vlekken te gieten en dit te laten inwerken tot het water is afgekoeld. De aangekoekte etensresten zijn dan zachter geworden en kunnen vaak al gemakkelijker worden verwijderd. Voor alles wat er dan nog steeds zit, kun je bijvoorbeeld een combinatie gebruiken van azijn en baking soda. Je wrijft de plaat in met azijn en strooit er baking soda op. Vervolgens leg je een goed vochtige handdoek (met warm water) over de kookplaat, zodat het geheel goed kan inwerken. Dit laat je ongeveer een kwartier zo liggen. Daarna veeg je het schoon met een doekje. Zie je te weinig resultaat, dan kun je na het strooien van de baking soda ook even goed over de plaat wrijven met een prop krantenpapier. 

Kom je er met doekjes en proppen echt niet uit, dan kan een speciale glasschraper nog helpen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort oppervlakken. De truc is om deze zo vlak mogelijk te houden als je over de vlekken schraapt. Daarna veeg je het geheel schoon met een microvezeldoekje en eventueel keukenpapier. 

Extra tips voor als je aan de slag gaat met het verwijderen van aangekoekte vlekken op de kookplaat: 

  • Gebruik geen schurende middelen of producten waar citroenzuur in zit, hiermee beschadig je de kookplaat. Een microvezeldoekje werkt vaak al heel goed.
  • Wacht met schoonmaken tot de kookplaat is afgekoeld als je dit direct na het koken doet.
  • Je kunt altijd nog kiezen voor een speciale kookplaatreiniger, zoals die van HG. Deze is vooral geschikt voor het verwijderen van kookaanslag of aangekoekt bakvet.