Lloyds 310/124 943265309 01 Microgolfoven onderdelen Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Is een oven energiezuinig?

De vraag ‘is een oven energiezuinig?’ is natuurlijk niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden, tenzij iedereen thuis dezelfde oven zou hebben staan. Of je oven relatief zuinig is qua verbruik, hangt onder andere af van het type oven, de leeftijd ervan en hoe vaak/intensief je de oven gebruikt. Bij ovens maken we allereerst onderscheid tussen twee soorten: gasovens en elektrische ovens. Over het algemeen verbruiken ze ongeveer evenveel energie. De gasoven is van nature minder zuinig, maar ook het opwekken van de elektriciteit kost veel energie. Milieu Centraal geeft aan dat het oven verbruik bij een elektrisch exemplaar gemiddeld zo’n 54 kWh per jaar is. Wat dit voor kosten met zich meebrengt, hangt natuurlijk af van de actuele energietarieven. 

In principe kunnen we het volgende zeggen over het verbruik van een oven:

  • Betere isolatie zorgt voor minder verlies van warmte, waardoor het apparaat minder hard hoeft te werken.
  • Nieuwere ovens zijn vaak voorzien van energiebesparende technologieën en programmeerbare functies die je kunt instellen om minder energie te verbruiken.
  • Een oven kan een behoorlijke sluipverbruiker zijn als deze een digitale klok heeft. Indien mogelijk doe je er goed aan om de stekker uit het stopcontact te laten wanneer je het apparaat niet gebruikt.
  • Hoe groter de oven, hoe meer energie deze verbruikt. 
  • Een oven met heteluchtfunctie is zuiniger dan een standaard elektrische oven.
  • Ook een stoomoven met hoge druk verbruikt minder energie.
  • Als je de ovenfunctie relatief weinig gebruikt maar wel een oven in huis wil hebben, kies dan voor een combimagnetron (liefst met heteluchtfunctie).

Energiebesparing oven: wat kun je doen? 

Wil je zoveel mogelijk energie besparen terwijl je je oven gebruikt, dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden. Natuurlijk zijn er bij de aanschaf van een nieuwe oven al punten waar je op kunt letten. Ben je ovens aan het vergelijken op zuinigheid, neem als leidraad dan het stroomverbruik per keer of per jaar. Heb je een kleine oven met label A+, dan kan dit namelijk alsnog een zuinigere optie zijn dan een grote oven met A+++. Kies vooral een oven die past bij jouw persoonlijke behoeften, en neem geen heel grote oven als dit eigenlijk niet nodig is. 

Met het oog op de toekomst is het verstandig om te kiezen voor een elektrische oven, gezien groene stroom een steeds grotere rol speelt en we uiteindelijk ook van het aardgas afgaan. 

Heb je al een oven aangeschaft, dan kun je de volgende maatregelen toepassen om het verbruik zoveel mogelijk te beperken. 

  • Laat het voedsel van tevoren op (kamer)temperatuur komen.
  • Je kunt de oven wat eerder uitzetten en het gerecht nog even laten staan. De oven is vaak nog voldoende warm om het gerecht goed te garen. 
  • Gebruik de (eventuele) zelfreinigende functie niet te vaak, dit kost veel energie.
  • Wil je meerdere gerechten tegelijk bereiden, zet deze er dan tegelijk óf vlak na elkaar in. Laat de oven tussendoor zo min mogelijk afkoelen en maak gebruik van de aanwezige warmte. 
  • Zorg ervoor dat de luchtstroom zo effectief mogelijk kan plaatsvinden: verwijder de bakplaat als je deze niet nodig hebt en plaats geen folie over het ovenrooster.

In ons adviescentrum vind je nog meer handige tips voor het beperken van het energieverbruik bij de oven. Heb je oven onderdelen nodig om ervoor te zorgen dat je apparaat nog jaren meegaat? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.