Scholtes PMOFH8 55132260000 13226 Onderdelen Koken Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Hoe werkt een oven?

Ben je nieuwsgierig naar wat er precies in je oven gebeurt als je deze aanzet om iets lekkers te bakken? Dan geven wij je graag een indruk van dit proces. 

Wat kun je met een oven?

Een oven is een ontzettend veelzijdig apparaat dat eigenlijk aan al jouw kook- en bakwensen kan voldoen. Bakken, roosteren, grillen, ontdooien, stomen, braden of drogen: je kunt het zo gek niet bedenken of je oven is er geschikt voor. Natuurlijk kan het gebruik van ieder huishoudelijk apparaat voor- en nadelen hebben, dit geldt ook voor de oven. Wij nemen de belangrijkste informatie met je door!

Hoe oven gebruiken? 

De oven gebruiken is heel makkelijk, maar wat gebeurt er precies als je op ‘start’ drukt en de timer laat lopen? Natuurlijk heeft niet iedere oven precies dezelfde werking, er kunnen afhankelijk van het merk en het type nog enkele verschillen zijn in de precieze uitvoering. Over het algemeen is het eenvoudig uit te leggen wat er precies gebeurt in een elektrische oven. 

Heb je de gewenste temperatuur ingesteld, dan zorgt de thermostaat ervoor dat de oven op temperatuur blijft. Hiervoor zitten er verschillende verwarmingselementen in de oven, meestal bovenin en onderin. Deze worden heet wanneer je de oven aanzet, en stralen de hitte vervolgens uit naar het voedsel. Ook kan een oven bovenin voorzien zijn van een gloeispiraal die bedoeld is om een gerecht te roosteren of te grillen. De infraroodstraling zorgt ervoor dat alleen de bovenste laag van het voedsel bereikt wordt. 

Sommige ovens (vaak de modernere) beschikken over een ventilator die warme lucht binnenin de oven laat circuleren, waardoor de warmte goed verdeeld wordt en het proces sneller gaat. Dit geeft je de mogelijkheid om de temperatuur iets lager in te stellen. In dit geval zeggen we dat de oven gebruikmaakt van convectiewarmte. 

Daarnaast zijn er elektrische ovens die tijdens het bakken waterdamp/stoom kunnen toevoegen aan de lucht. Hierdoor droogt het gerecht minder snel uit. 

Voordelen van oven

  • We noemden hierboven als voordeel al even de veelzijdigheid van de oven. Dit apparaat is niet voor niets onmisbaar in de Nederlandse huishoudens!
  • Gelijkmatige verdeling van de warmte, waardoor de gerechten gelijkmatig worden gegaard. Dit is vooral belangrijk voor bijvoorbeeld taart of brood. 
  • Je kunt de oven op een lagere temperatuur instellen dan bij andere manieren om eten te bereiden, waardoor voedingsstoffen in de gerechten beter behouden kunnen blijven. 
  • Vanwege de beschikbare ruimte in de oven heb je de mogelijkheid om grotere hoeveelheden voedsel tegelijk klaar te maken. Dit is voornamelijk handig voor grote gezinnen en mensen die graag voor gezelschappen koken. 

Nadelen van oven

Er zijn ook enkele nadelen te noemen aan het gebruik van de oven. Voor veel mensen wegen deze nadelen niet sterk genoeg op tegen de voordelen, maar als je overweegt om een oven aan te schaffen kan het toch handig zijn om deze punten in het achterhoofd te houden. 

  • De tijd die de oven nodig heeft om op temperatuur te komen, kan vrij lang zijn.
  • Over het algemeen verbruiken ovens meer energie dan andere keukenapparatuur, vooral als er met hoge temperaturen wordt gewerkt.
  • De oven is niet geschikt voor het opwarmen of bereiden van snelle maaltijden, hier zou je een magnetron of een pan voor moeten gebruiken.
  • De oven kan behoorlijk wat ruimte in beslag nemen in de keuken, niet iedereen heeft hier plek voor.
  • Ovens kunnen behoorlijk vet en vies worden van binnen, je moet het apparaat dus wel regelmatig schoonmaken en onderhouden. 

PartsNL helpt je graag verder als je op zoek bent naar oven onderdelen of als je tips wil over het beperken van je energiegebruik als je veel gebruikmaakt van je oven.