Tefal 3926502 CREPE APPARAAT TYPE 1330 SERIE 2 Onderdelen Koken Adviescentrum
Kan ik aluminiumfolie in mijn oven gebruiken?
Als je iets bakt in je oven, gebruik je in eerste instantie natuurlijk bakpapier voor het bekleden van je bakplaat. Je kunt in plaats van bakpapier vaak ook een siliconen mat gebruiken. Heb je deze items niet in huis, mag aluminiumfolie dan in de oven? Wij geven antwoord op deze en andere vragen.
Aluminiumfolie in de oven in plaats van bakpapier: kan dat?
Aluminiumfolie is een dun vel aluminium dat op een rol zit als je het koopt. Het materiaal is flexibel maar ook stevig, bovendien houdt deze folie warmte goed vast en kan het hoge temperaturen goed verdragen. Daarom is het vaak prima mogelijk om een stuk aluminiumfolie te gebruiken in plaats van bakpapier, om de plaat mee af te dekken. Het is bijvoorbeeld ideaal voor het grillen van groenten of voor het braden van vlees. Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen.
Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt. Na het bakken schuif je de folie weg of til je deze op, en blijft de plaat of bodem van de pan relatief schoon.
Hoe gebruik je aluminiumfolie in de oven bij het afdekken?
Je kunt aluminiumfolie op verschillende manieren gebruiken om voedsel af te dekken tijdens het bakken in de oven. Dek je het gerecht helemaal af, dan wordt vocht vastgehouden. Leg je de folie losjes over je voedsel heen, dan voorkom je dat de bovenkant al bruin wordt terwijl de rest nog niet gaar is.
Welke kant van aluminiumfolie in de oven?
Meestal heeft aluminiumfolie een glanzende en een matte kant. Dit heeft te maken met het feit dat er tijdens de productie twee lagen tegelijk worden gemaakt. Bij het walsen van aluminium wordt de ene kant doffer en de andere kant glanzend. Welke kant je naar boven of naar buiten richt in de oven, hangt af van wat je ermee wil bereiken. Het glanzende oppervlak is beter in het reflecteren van warmte en licht dan het doffere oppervlak. Wil je je voedsel warm houden, dan is het verstandig om het in te pakken met de glanzende kant naar binnen. Wil je het eten juist koud houden, houd de glanzende kant dan juist naar buiten gericht. In de oven kun je bij het koken eigenlijk beide kanten gebruiken, het belangrijkste is dat je het gerecht helemaal afdekt. Gebruik je folie voor het grillen, dan wordt aangeraden om de glanzende kant naar het voedsel toe te plaatsen.
Algemene tips voor veilig gebruik
Wil je zeker weten dat je aluminiumfolie op de juiste manier gebruikt? Dan is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:
- Gebruik folie die specifiek ontworpen is voor gebruik in de oven (er staat dan meestal ‘ovenbestendige’ aluminiumfolie op de verpakking).
- Plaats de folie op de juiste manier: op een bakplaat of over een schaal/gerecht, maar niet op de bodem van de oven, op een ovenrooster of tegen de wand.
- Wees voorzichtig bij zure voedingsmiddelen. Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt.
- Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.