Teka FI 280R HK 34900069 Onderdelen Koken Adviescentrum
Hoe maak je een aangebrande pan makkelijk schoon?
Als je een nieuwe pan aanschaft, is het bijna zonde om deze te gebruiken: je weet eigenlijk al dat deze nooit meer zo mooi zal glanzen als nu. Ook als je je pan al een tijdje gebruikt, zijn er gelukkig verschillende middeltjes om de meeste aangekoekte etensresten en zwarte vlekken te verwijderen, ook al klopt het dat je pan er waarschijnlijk nooit meer als nieuw uit zal zien. Wij helpen je graag op weg met een aantal handige tips! In de meeste gevallen kun je middeltjes gebruiken uit je voorraadkast en hoef je niet op zoek naar speciale reinigers.
Hoe krijg je een aangebrande pan schoon?
Er zijn verschillende etensresten die behoorlijk kunnen aankoeken in de pan. Neem bijvoorbeeld rijst, melk, saus en vlees. Zonde voor de smaak van je gerecht natuurlijk, maar het kan ook zonde zijn van je pan! Als je er niet op tijd bij bent, kan het een behoorlijke klus worden om de bodem van de pan schoon te krijgen. Is de pan aangebrand, dan kun je de volgende dingen proberen om de bruine aanslag uit de pan te verwijderen.
Handig om te weten
Hieronder noemen we een aantal middelen, waarvan sommige (licht) schurend zijn. Deze middelen kun je beter niet gebruiken als je een pan met antiaanbaklaag wil schoonmaken. De laag kan behoorlijk beschadigd raken als je hier met een schurend reinigingsmiddel of een schuurspons overheen gaat. Is het nodig om te schrobben, doe dit dan bij voorkeur met een spatel of lepel die van hout of siliconen is gemaakt. Met een zachte borstel of spons kun je de bodem poetsen.
Soda
Soda is voor meer schoonmaakklussen een handige oplossing, zo ook voor het reinigen van een vieze pan. Je kunt er een papje van maken en het een uurtje laten inweken op de aangekoekte resten, of je kunt twee scheppen soda met kokend water een paar minuutjes in de pan laten doorkoken. In beide gevallen kun je erna de vetresten makkelijker verwijderen. Soda is ook goed te gebruiken als je de onderkant van een pan schoonmaken wil.
Pan schoonmaken met baking soda of azijn?
Naast soda is ook schoonmaakazijn een fijn middel voor het schoonmaken van je pan. Bovendien is dit nog een zeer voordelige oplossing ook! Doe een laagje azijn in de aangebrande pan en voeg ongeveer evenveel koud water toe. Dit hoef je maar een paar minuten te laten intrekken. Spoel de pan hierna extra af, om te voorkomen dat je eten de volgende keer een zure smaak krijgt door de azijn.
Vaatwastablet
Een vaatwastablet beschikt over de krachtige eigenschappen die nodig zijn om een echt hardnekkige vlek te verwijderen. Leg een tablet in de pan, giet er heet water over en laat het zo een nachtje staan. Met een zachte spons of afwasborstel kun je daarna het meeste vuil verwijderen. Goed naspoelen is bij het gebruik van een vaatwasmiddel erg belangrijk.
Als je aangebrande pan is gaan roesten, kun je proberen om de vlekken te verwijderen met cola. Dit kun je een paar uur of een nacht laten trekken, zodat oppervlakkige aangebrande resten én roest verwijderen.
Zout en citroen
Heb je geen van de bovengenoemde middelen in huis, dan kun je ook zou en wat citroensap gebruiken om de aangekoekte pan mee schoon te maken. Dit kan alleen als je pan geen antiaanbaklaag heeft, gezien de zout een schurende werking heeft. Hierna kun je wat kokend water in de pan gieten, om zo de overgebleven restjes los te weken.
Let op bij een gietijzeren pan
Heb je een gietijzeren pan, houd er dan rekening mee dat niet alle middelen hier geschikt voor zijn. Begin met wat zout in de pan te strooien en de pan te schrobben met een zachte spons of een zachte doek. Doe daarna wat water in de pan en breng het geheel aan de kook. Als het kokende water even de tijd heeft gehad om in te werken, kun je met een houten/siliconen spatel de restjes verwijderen. Omdat er tijdens het koken ook water in de pan terechtkomt, is het van belang dat je het geheel goed laat drogen. Dit kun je doen door de pan bijvoorbeeld even in de oven te zetten, of op een middelhoog vuur. Moet de pan daarna weer in de kast, doe dan een twee theelepels olie in de warme pan en vet de bodem in met een keukenpapiertje. Hiermee voorkom je dat er roest op komt terwijl de pan in de kast staat.