Bosch CSG636BS3/B6 Schoonmaak accessoires Adviescentrum

Filter 9 resultaten

Hoe gebruik je een hogedrukreiniger?

Met een hogedrukreiniger heb jij het terras, de oprit of een ander buitenoppervlak in een handomdraai schoon! Hardnekkig vuil, modder en schimmels zijn geen partij voor de krachtige hogedrukspuit. Het bedienen van een hogedrukreiniger is over het algemeen niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt en ervoor zorgt dat alle onderdelen goed aangesloten zijn. Ook is het essentieel dat de hogedrukreiniger goed is aangesloten op de waterkraan. Wil je meer weten over hoe je een hogedrukreiniger moet gebruiken en vooral, hoe je dit veilig doet? Dan ben je hier op de juiste plek. 

Wanneer hogedrukreiniger gebruiken? 

De hogedrukreiniger wordt vooral gebruikt voor het schoonmaken van oppervlakken rondom het huis, zoals de tegels van je terras of je stoep, de kozijnen, de buitenmuren, ramen en buizen. Zeker als je bijvoorbeeld te maken hebt met groene aanslag, vettigheid of ander vuil, is de hogedrukspuit een krachtig middel om in te zetten bij de grote schoonmaak. 

Hoe sluit je de hogedrukreiniger aan op de kraan?

Om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk water uit de reiniger spuit, is het natuurlijk van belang dat je het apparaat aansluit op de waterkraan. Een hogedrukreiniger aansluiten is eigenlijk heel eenvoudig, je doet dit op dezelfde manier als bij een tuinslang. Je sluit de aanvoerslang aan op de waterleiding en je koppelt het opzetstuk dat je wil gebruiken aan de spuitslang van de hogedrukreiniger. Als je wil, kun je het reservoir vullen met een reinigingsmiddel. Vervolgens draai je eerst de kraan open en daarna steek je de stekker van de reiniger in het stopcontact. Met de instelknop stel je de benodigde druk in en daarna is je hogedrukspuit klaar om te gebruiken. 

Hoe werkt een hogedrukreiniger? 

De werking van een hogedrukreiniger is als volgt. De reiniger zelf bestaat uit een pomp, een slang en een speciale spuitkop. De pomp zorgt ervoor dat er een waterstraal onder hoge druk (meestal tussen de 100 en 300 bar) door de slang en vervolgens het opzetstuk wordt geperst. De verschillende opzetstukken zorgen ervoor dat je de straal naar wens kunt aanpassen. Zo bestaat er bijvoorbeeld de vuilfrees, de punstraalnozzle en de vlakstraalnozzle. Het mondstuk dat je kiest heeft invloed op de soort straal die uit het apparaat komt en de kracht ervan. 

Veilig werken met een hogedrukreiniger: zo doe je dat

Geraakt worden door de krachtige straal van een hogedrukreiniger is geen pretje. Daarnaast wil je er natuurlijk voor zorgen dat je niet vies of nat wordt bij het schoonmaken. Ga je met een hogedrukreiniger aan de slag, zorg er dan voor dat je beschermende kleding aan hebt en bijvoorbeeld ook handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Stevige schoenen en eventueel gehoorbescherming zijn in sommige gevallen ook geen overbodige luxe.

Heb je de hogedrukreiniger correct aangesloten en ben je de diverse onderdelen even nagelopen om te checken of er geen beschadigingen of lekkages zijn, dan test je eerst de druk. Dit doe je door op een klein, onopvallend gebied te spuiten (richt de reiniger nooit op poreuze oppervlakken of personen). Zo test je of je de juiste instellingen hebt geselecteerd en of het oppervlak de krachtige straal aankan. Vervolgens kun je aan de slag met het reinigen. 

Tips bij gebruik van hogedrukreiniger: 

  • Bij hoge druk kun je het beste werken op een afstand van 20 tot 30 centimeter. Het is belangrijk dat je tijdens het schoonmaken steeds dezelfde afstand probeert aan te houden, en dat je het pistool gelijkmatig heen en weer beweegt voor de beste resultaten.
  • Werk in gedeeltes en werk één bepaalde kant op, om ervoor te zorgen dat je geen delen overslaat.
  • Zet de hogedrukreiniger helemaal uit wanneer je klaar bent en laat ook eventuele druk ontsnappen voordat je het spuitpistool loskoppelt. 
  • Wil je de hogedrukreiniger de volgende keer direct weer kunnen gebruiken en in goede staat aantreffen, berg de reiniger en de bijbehorende accessoires dan goed en veilig op nadat je ze gebruikt hebt. Zeker als het tijd is voor de winteropslag, dan is dit extra belangrijk! Vorst kan vervelende gevolgen hebben voor de werking van je hogedrukreiniger.